Εχετε Σακχαρώδη Διαβήτη… Ακούστε και εμάς μια φορά. Είμαστε τα … πόδια σας

Facebooktwitterpinterest

Γειά σας !!!
Είμαστε τα πόδια και για πρώτη φορά μας δίνεται η ευκαιρία να σας πούμε τα παράπονα μας, την δουλειά που κάνουμε, τους φόβους μας, τα προβλήματα που έχουμε καθώς και το τι μας αρέσει και πώς πρέπει να μας περιποιείστε.

Κατ΄αρχήν … παράπονα !
Μάλιστα έχουμε παράπονα διότι δεν μας δίνετε καθόλου σημασία. Ακόμη και το βράδυ, πρίν πάτε για ύπνο, βουρτσίζετε τα δόντια σας, φτιάχνετε τα μαλλιά σας, κοιτάτε τυχόν σημαδάκι στο πρόσωπο σας και εμάς τίποτα, ούτε μια ματιά. Εάν σας πονέσει λίγο το γόνατο σας ή ο ώμος σας αμέσως ζητάτε βοήθεια. Όλα αυτά για 1-2 αρθρώσεις ή μερικούς μύς. Σιγά τώρα. Εμείς έχουμε 30 αρθρώσεις και ας μην μας φαίνεται. Το μόνο που μας μένει, είναι να ξεκουραστούμε λίγες ώρες το βράδυ για να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας την επόμενη κουραστική και επίπονη μέρα. Σε κάθε σας βήμα εμείς μεταφέρουμε πιέσεις ισάξιες με το τριπλάσιο του σωματικού σας βάρους. Έτσι για κάθε χιλιόμετρο, εμείς πρέπει να κουβαλήσουμε περίπου ένα τόνο. Ίσως να μην το ξέρετε άλλα εμείς διανύουμε περίπου 400.000 χιλιόμετρα κατά την διάρκεια της ζωής σας. Φαντασθείτε πόσα εκατομμύρια τόνους μεταφέρουμε, αν υπολογίσουμε και υπερωρίες με το τρέξιμο, το χορό, κ.α. Άς μην μιλάμε όμως για αυτά, διότι αρέσουν και σε εμάς. Εμείς απλά ζητάμε να μας δώσετε περισσότερη σημασία, ιδιαίτερα δε όταν υπάρχει Σακχαρώδης Διαβήτης, γιατί μέσω αυτού εμείς μπορούμε να πάθουμε διαβητική νευροπάθεια και αγγειοπάθεια.

Διαβητική νευροπάθεια – Αγγειοπάθεια :
Νευροπάθεια, σημαίνει πολύ απλά ότι κάποια νεύρα έχουν πάθει κάποια ζημιά. Τα νεύρα είναι πολύ σημαντικά για εμάς τα πόδια καθώς και για ολόκληρο το σώμα. Αυτά λοιπόν έχουν δύο κύριες εργασίες να κάνουν :
Να δίνουν εντολή για να κινηθούν οι μυς όταν εσείς το θελήσετε και να αντιλαμβάνονται εξωτερικά ερεθίσματα όπως η θερμοκρασία ή ο πόνος και να τα μεταφέρουν στον εγκέφαλο σας. Έτσι για παράδειγμα, εάν εμείς τα πόδια είμαστε πολύ κοντά στο τζάκι ή στο καλοριφέρ και αρχίζουμε να ζεσταινόμαστε, τα νεύρα μεταφέρουν αυτή την αίσθηση και κατόπιν μας μετακινείτε για να μην καούμε. Με λίγα λόγια τα νεύρα είναι … … η φωνή μας προς εσάς. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν και την εποπτεία των μυών για το πότε πρέπει να κινηθούν και πότε όχι.

Αγγειοπάθεια, σημαίνει ότι υπάρχει κάποια ζημιά στις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα. Το αίμα μας μεταφέρει θρεπτικά συστατικά για να μπορούμε εμείς τα πόδια να δουλεύουμε, άλλα και να διορθώνουμε τυχόν τραυματισμούς πού μπορεί να πάθουμε. Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει πολλές φορές τις αρτηρίες με σκλήρυνση, και όταν δεν προσέχετε την διατροφή σας, καπνίζετε, ή έχετε αρρύθμιστη πίεση τότε πολλές φορές τα αγγεία φράζουν. Σε αυτή την περίπτωση, όταν μας βάλετε να περπατήσουμε, ύστερα από μερικά μέτρα δεν έχουν ενέργεια οι μυς μας να συνεχίσουν με αποτέλεσμα να … ερεθίζουν κάποια νεύρα με συνέπεια να νιώθετε εσείς έντονο πόνο στα πόδια που σας αναγκάζει να σταματήσετε.

Για να μην φτάσει ή νευροπάθεια και ή αγγειοπάθεια στα … άκρα :
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση που συχνά προκαλεί επιπλοκές όπως η νευροπάθεια και η αγγειοπάθεια. Είναι λογικό ότι εάν ελέγχετε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας, τότε ελέγχετε την πάθηση και κατά συνέπεια και τις επιπλοκές που επιφέρει.

Θα πρέπει να προσέξετε την διατροφή σας. Σε εμάς τα πόδια δεν αρέσει να είστε υπέρβαροι. Αν εσείς θεωρείτε ότι 2-3 κιλά δεν είναι τίποτα τρομερό, ρωτήστε και εμάς τα πόδια που μεταφέρουμε 10 κιλά παραπάνω σε κάθε σας βήμα. Φανταστείτε να σας έβαζε κάποιος μία τσάντα με 10 κιλά πέτρες στην πλάτη. Πώς θα νιώθατε ? Κάπως έτσι νιώθουμε και εμείς.

Εάν καπνίζετε θα πρέπει αμέσως να το σταματήσετε. Το κάπνισμα είναι ο μεγάλος εχθρός των αγγείων που μας μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά. Κάθε φορά που εσείς ανάβετε τσιγάρο, εμείς τα πόδια χάνουμε μια σημαντική μερίδα φαγητού. Μην περιμένετε και πολλά από εμάς εάν μένουμε σχεδόν νηστικά.

Θα πρέπει να μας βάζετε να περπατάμε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Αυτό κάνει καλό στα αγγεία και έρχονται σε εμάς περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Άλλωστε το περπάτημα μας κρατάει σε καλή φόρμα.

Θέλετε να μάθετε τι … μας αρέσει ?
Το πρώτο που μας αρέσει είναι το να μας δίνετε περισσότερη σημασία !!! Να μας κοιτάτε κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Κατά την διάρκεια της ημέρας εμείς μπορεί να έχουμε τραυματιστεί κάπου, να έχουμε αλλάξει το χρώμα μας σε κάποιο σημείο (μπλε, κόκκινο) κ.α. Αν μας εξετάζετε καθημερινά, οτιδήποτε και να πάθουμε μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε από την αρχή. Αν δεν μπορείτε να σκύψετε, χρησιμοποιήστε ένα καθρεπτάκι.

Προτιμούμε να μας φοράτε άσπρες βαμβακερές κάλτσες, χωρίς εσωτερικές ραφές στην περιοχή των δακτύλων. Πολλές φορές οι κακοραμμένες ή σκισμένες κάλτσες είναι αιτία τραυματισμού. Το άσπρο χρώμα κάνει πολύ εύκολο τον εντοπισμό των προβλημάτων (όπως λεκέδες από αίμα).

Μας αρέσει πολύ και έχουμε την ανάγκη να μας βλέπει ο γιατρός σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτός θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές σχετικά με την φροντίδα μας. Μην διστάζετε να ρωτήσετε !!! Μπορεί ένα μικρό σημαδάκι να αποτελεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Μην σκέφτεστε ότι θα … φύγει από μόνο του.
Συμπληρωματικά, υπάρχουν και ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται αποκλειστικά με εμάς τα πόδια.

Θέλετε να μάθετε τι … δεν μας αρέσει ?
Δεν μας αρέσει να μας έχετε ξυπόλυτα και να περπατάμε χωρίς καμμία προστασία. Μπορεί να πατήσουμε ένα σπασμένο γυαλί ή ένα κομμένο νύχι κ.α. Για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς θα πρέπει να μας φοράτε παπούτσια ή παντόφλες με σχετικά σκληρή σόλα.

Δεν μας αρέσει καθόλου όταν μας πιέζετε να μπούμε σε στενά παπούτσια. Αισθανόμαστε πολύ άβολα και συχνά τραυματιζόμαστε από την τριβή μας με αυτά. Αρκετές φορές μπαίνουν και πετραδάκια που μας τραυματίζουν. Καλό θα ήταν να ψάχνετε τα παπούτσια στο εσωτερικό τους πρίν μας τα φορέσετε. Άλλες φορές μας αγοράζετε και μικρότερα νούμερα. Αν δεν είσαστε σίγουροι για το μέγεθος, και θέλετε να μας αγοράσετε καλά παπούτσια κάντε το εξής : Βάλτε μας να πατήσουμε σε ένα φύλλο χαρτί και σχεδιάστε το περίγραμμα με ένα στυλό. Αν κάνετε το ίδιο και με τα … υποψήφια προς αγορά παπούτσια, θα πρέπει το περίγραμμα τους να είναι τουλάχιστον ίδιο με το δικό μας περίγραμμα.

Δεν μας αρέσουν οι υπερβολικές θερμοκρασίες. Μην μας βάζετε κοντά σε εστίες θέρμανσης διότι υπάρχει περίπτωση εμείς να πάθουμε εγκαύματα και να μην ήμαστε σε θέση να σας προειδοποιήσουμε λόγω νευροπάθειας.

Πως θέλουμε να μας φροντίζετε :
Να μας πλένετε καθημερινά με χλιαρό (όχι καυτό) νερό και σαπούνι. Μην μας αφήνετε πολύ ώρα στο νερό γιατι μουλιάζουμε και δεν μας αρέσει καθόλου. Μέχρι 5 λεπτά το πολύ θα έχει διάρκεια.

Εάν στις πατούσες μας υπάρχουν σκληρά σημεία και κάλοι, προσπαθήστε με μια ελαφρόπετρα να τα αφαιρέσετε. Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα όπως ψαλίδια και ξυραφάκια και φυσικά δεν μας αρέσει καθόλου και αισθανόμαστε ανασφάλεια όταν μας πηγαίνετε σε πρακτικές πεντικιουρίστριες. Μην αγοράζετε από τα φαρμακεία κερατολυτικές (καυστικές) ουσίες.

Μετά από κάθε ποδόλουτρο να μας στεγνώνετε πολύ κλά ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα, με προσοχή. Ανάμεσα στα δάκτυλα είναι η περιοχή που λατρεύουν αυτοί οι αντιπαθητικοί μύκητες, λόγω υγρασίας. Αν η περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα (ιδιαίτερα στο μικρό δακτυλάκι μας) προκαλεί φαγούρα και έχει άσπρο χρώμα, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Στην περιοχή της πτέρνας και στα σκληρά σημεία να μας βάζετε λίγη ενυδατική κρέμα. Αυτή θα διατηρήσει το δέρμα μας ελαστικό και θα εμποδίσει την εμφάνιση ραγάδων. Φυσικά μην μας βάζετε κρέμα ανάμεσα στα δάκτυλα.

Για τα νύχια μας προτιμούμε τις λίμες και όχι τα ψαλίδια και πάντα όταν είμαστε στεγνά. Με την λίμα δεν υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το νύχι παραπάνω, ούτε και να κοπεί κάποιο μέρος του δακτύλου. Το νύχι λιμάρεται ευθεία και ελάχιστα στις γωνίες για να εμποδίσουμε την είσοδο του μέσα στο δέρμα. Ακόμη να λιμάρετε και το πάνω μέρος του νυχιού, όταν αυτό έχει υπερβολικό πάχος και πιέζεται από το παπούτσι. Με μία παλιά οδοντόβουρτσα μπορείτε κατόπιν να αφαιρέσετε την σκόνη από τα πλαινά αυλάκια.

Τώρα πια γνωρίζετε ποια είναι τα παράπονα μας καθώς και τους εχθρούς μας όπως η νευροπάθεια και η αγγειοπάθεια. Γνωρίζετε πλέον τι πρέπει να κάνετε για την αποφυγή τους σε συνεννόηση πάντα με τους ιατρούς σας.

Αλλά ακόμη και εσείς που ήδη έχετε τις παραπάνω επιπλοκές, δεν πρέπει να αποθαρύνεστε. Από την στιγμή που γνωρίζετε πώς πρέπει να μας φροντίζετε καθώς και το τι μας αρέσει και τι όχι, είμαστε σίγουρα ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε χωρίς προβλήματα εκείνο το ταξίδι των 400.000 χιλιομέτρων.

Χαρίστε μας κάθε μέρα 10 λεπτά ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας και θα σας χαρίσουμε για μια ζωή ξένοιαστο περπάτημα.

Το έργο μας είναι τεράστιο αλλά μην ανησυχείτε. Με την δική σας βοήθεια θα τα καταφέρουμε ! Πιστέψτε μας, μπορείτε να … … στηρίζεστε πάνω μας !!!

Με αφοσίωση,

Τα πόδια σας !

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.