Ηπατίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Υπάρχουν δύο κύριες μορφές ηπατίτιδας: οξεία ηπατίτιδα, όπου το ήπαρ φλεγμαίνει με ταχύ (γρήγορο) ρυθμό και χρόνια ηπατίτιδα, όπου το ήπαρ φλεγμαίνει και καταστρέφεται με αργό ρυθμό, σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και η ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε από τα παραπάνω αίτια, πιο συχνά οφείλεται σε μόλυνση από κάποιον ιό μίας ομάδας που καλούνται ιοί ηπατίτιδας. Αυτοί οι ιοί έχουν λάβει ονόματα, σύμφωνα με την σειρά που ανακαλύφθηκαν σαν ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D, και E.

* Ο ιός της ηπατίτιδας A εξαπλώνεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων και είναι ιδιαίτερα συχνός στα παιδιά. Οι ενήλικες μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως ίκτερο, ναυτία, διάρροια και κόπωση, αλλά τα παιδιά συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και συχνά δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν εκτεθεί στον ιό.
* Ο ιός της ηπατίτιδας B βρίσκεται σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ κοινός στην νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική. Είναι η συχνότερη αιτία οξείας λοιμώδους ηπατίτιδας στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και, σύμφωνα με το Εθνικό κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων των Η.Π.Α., περίπου ένας στους είκοσι Αμερικανούς θα μολυνθεί με τον ιό ηπατίτιδας B κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο ιός ηπατίτιδας εξαπλώνεται με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα, μέσω σεξουαλικών σχέσεων και από την μητέρα στο παιδί. Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας B μπορεί να μην είναι αισθητά, να είναι ήπια σαν γρίπης ή οξέα (δες Σημεία και Συμπτώματα). Οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται χωρίς ιατρική παρέμβαση, αλλά περίπου 1-3% γίνονται χρόνιοι φορείς, ικανοί να μολύνουν άλλους και συχνά υφίστανται προοδευτική φθορά του ήπατος. Αυτοί που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν χρόνιοι ασθενείς (περίπου 10%). Τα νεογνά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, πάνω από 90% γίνονται χρόνιοι ασθενείς.
*
Ο ιός της ηπατίτιδας C εξαπλώνεται κυρίως νέσω έκθεσης σε μολυσμένο αίμα. Κάποιοι μηχανισμοί έκθεσης είναι η κοινή χρήση συρίγγων ή άλλων «εργαλείων», που χρησιμοποιούνται για χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως κοκαΐνη και ηρωΐνη, η χρήση μολυσμένων εργαλείων για δραστηριότητες όπως το διακοσμητικό τρύπημα του σώματος και τατουάζ, επαγγελματική έκθεση εργαζομένων του χώρου της υγείας σε χρησιμοποιημένες σύριγγες ή άλλα κοφτερα αντικείμενα, μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας που προκαλεί βλάβες σε ιστούς, από την μητέρα στο νεογνό κατά την διάρκεια του τοκετού ή και από τραύματα που μπορεί να προκληθούν κατά την διάρκεια αθλητικών ή άλλων φυσικών δραστηριοτήτων. Ο ιός της ηπατίτιδας C είναι λιγότερο συχνός από τον ιό της ηπατίτιδας B σαν αίτιο πρόκλησης οξείας ηπατίτιδας, αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων που θα μολυνθούν γίνονται χρόνιοι ασθενείς, ικανοί να διασπείρουν την μόλυνση σε άλλους και, συνήθως, υφίστανται χρόνια καταστροφή του ήπατος.
* Οι ιοί ηπατίτιδας D και E είναι σπάνιοι στην Ευρώπη και Η.Π.Α.

Εφόσον το ήπαρ είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό της αλκοόλης, των φαρμάκων και περιβαλλοντικών τοξινών, μακροχρόνια έκθεση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ουσίες μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατίτιδα ή και κίρρωση. Συνδυασμοί φαρμάκων (π.χ. παρακεταμόλη) με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά θανατηφόρο οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
http://www.labtestsonline.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.