Κάπνισμα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ Facebooktwitterpinterest

Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Αν καπνίζετε, η διακοπή του θα είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε για την υγεία σας και για αυτούς που αγαπάτε. Το κάπνισμα είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πρόωρου θανάτου στη χώρα μας.

Παρ’ όλα αυτά, οι βλάβες στους πνεύμονες και στα αγγεία σας θα αρχίσουν να επουλώνονται μόλις σταματήσετε να καπνίζετε.

Όταν είστε αγχωμένοι ή στενοχωρημένοι και νιώθετε την ανάγκη να ανάψετε ένα τσιγάρο, θα πρέπει να αναλογιστείτε το κόστος: στο σύνολο της ζωής σας, το κάπνισμα θα σας προσθέσει άγχος στερώντας σας την υγεία και τα χρόνια. Όποια και αν είναι η ικανοποίηση που παίρνετε, είναι παροδική αφού το κάπνισμα θα συντομεύσει τη ζωή σας.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία

Είναι σημαντικό, αν θέλετε να έχετε μακροζωία και υγεία να διακόψετε τον εθισμό σας με την νικοτίνη. Το κάπνισμα βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσοσκλήρυνση των αρτηριών, εμφάνιση αορτικού ανευρύσματος και θρόμβων στο αίμα. Όπως συμβαίνει και στο ντόμινο ο ένας παράγοντας κινδύνου πυροδοτεί και άλλους, έτσι λοιπόν οι θρόμβοι στο αίμα και η σκλήρυνση των αρτηριών, αυξάνουν τελικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερικής αρτηριοπάθειας. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει την καλή χοληστερόλη (HDL) και την αντοχή των πνευμόνων σας, καθιστώντας δύσκολη την σωματική άσκηση που είναι απαραίτητη για την υγεία.

Ποιο το όφελη διακοπής του καπνίσματος;

Η διακοπή του καπνίσματος έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες ωφέλειες για τα άτομα όλων των ηλικιών:
• 20 λεπτά: η αρτηριακή πίεση και η συχνότητα των σφυγμών επανέρχονται στο κανονικό και η κυκλοφορία βελτιώνεται στα πόδια και τα χέρια διατηρώντας τα ζεστά.
• 8 ώρες: τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο κανονικό και του μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται φτάνοντας εκείνα των μη καπνιστών.
• 24 ώρες: οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλουν τη βλέννα και άλλα υπολείμματα του ουσιών που εμπεριέχονται στον καπνό.
• 48 ώρες: η νικοτίνη δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη στον οργανισμό και οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής βελτιώνονται.
• 72 ώρες: η αναπνοή γίνεται ευκολότερη καθώς χαλαρώνουν οι βρογχικοί σωλήνες και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται.
• 2-12 εβδομάδες: η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται σε ολόκληρο το σώμα.
• 1-9 μήνες: τα προβλήματα αναπνοής, όπως ο βήχας, η δύσπνοια και ο συριγμός κατά την αναπνοή βελτιώνονται.
• 1 χρόνος: ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή και θανάτου, μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας καπνιστής.
• 5 χρόνια: ο κίνδυνος θανάτου, από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα, μειώνεται σημαντικά.
• 10 χρόνια: ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι ίδιος με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας μη καπνιστής
• 15 χρόνια: ο κίνδυνος θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, μειώνεται και ισοδυναμεί με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσω το κάπνισμα;

Θα πρέπει να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας προκειμένου να σταματήσετε το κάπνισμα! Κάθε μέρα, κάθε ώρα θα πρέπει να προσπαθείτε να καταπολεμήσετε την επιθυμία σας να καπνίσετε αντικαθιστώντας την με πιο υγιεινές επιλογές. Αν παρασυρθείτε και καπνίσετε σε καμία περίπτωση δεν έχετε αποτύχει, δείτε το σαν ευκαιρία να κατανοήσετε τι σας οδήγησε στο να το κάνετε ώστε την επόμενη φορά να επιλέξετε κάτι διαφορετικό.

Φάρμακα και υποκατάστατα νικοτίνης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση των στερητικών συμπτωμάτων. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή αναζητήστε προγράμματα διακοπής καπνίσματος. Πολλά νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες υγείας διαθέτουν τηλεφωνικές γραμμές και ομάδες υποστήριξης, με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε νέες συνήθειες βγάζοντας το τσιγάρο από τη ζωή σας.

Όσοι είστε γονείς, μιλήστε στα παιδιά σας σχετικά με το τσιγάρο. Πολλοί άνθρωποι άρχισαν το κάπνισμα στην εφηβεία τους και στη συνέχεια εύχονταν να μην το είχαν κάνει ποτέ. Λέμε όχι στο κάπνισμα, ναι στην υγεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.