Γιατί η εμβρυομεταφορά ενός εμβρύου(SET) μπορεί να καταλήξει σε δίδυμη ή τρίδυμη κύηση

Γιατί η εμβρυομεταφορά ενός εμβρύου(SET) μπορεί να καταλήξει σε δίδυμη ή τρίδυμη κύηση Facebooktwitterpinterest

Οι λόγοι για τους οποίους η εμβρυομεταφορά ενός εμβρύου(SET) κατά την διάρκεια της Εξωματικής γονιμοποίησης μπορεί να καταλήξει σε δίδυμη ή τρίδυμη κύηση εξετάστηκαν σε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, ένα από τα εγκυρότερα περιοδικά παγκοσμίως για τον κλάδο της Εμβρυολογίας.

Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των πολλαπλών κυήσεων ύστερα από μια μονή εμβρυομεταφορά είναι 1,6%, ενώ το 1,36% αυτών των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα της ζυγωτικής διάσπασης. Αυτό είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο στην εμβρυομεταφορά από ότι στην φυσική σύλληψη.

Γιατί η εμβρυομεταφορά ενός εμβρύου(SET) μπορεί να καταλήξει σε δίδυμη ή τρίδυμη κύηση

Η μεταφορά μόνο ενός εμβρύου στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, θεωρείται πιο ασφαλής ώστε να μειωθεί το ποσοστό των πολλαπλών κυήσεων, που ίσως ενέχουν κινδύνους για τις μητέρες και τα μωρά.

Οι ερευνητές εξέτασαν 937,848 μονές εμβρυομεταφορές (SET) και έριξαν φως σε παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τους την πιθανότητα της ζυγωτικής διάσπασης μετά την εμβρυομεταφορά.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι η καλλιέργεια βλαστοκύστεων, η υποβοηθούμενη εκκόλαψη και η εμβρυομεταφορά κρυοσυντηρημένων εμβρύων.

Επιστήμονες από την Ιαπωνία μελέτησαν σχεδόν ένα εκατομμύριο μεταφορές ενός εμβρύου (SET) που πραγματοποιήθηκαν από το 2007 μέχρι το 2014 στην Ιαπωνία και καταχωρήθηκαν στο Εθνικό Μητρώο της χώρας.

Από τις μονές εμβρυομεταφορές στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατεψυγμένα έμβρυα, τελικά πραγματοποιήθηκαν 277.000 επιτυχημένες κυήσεις (29.5%), από τις οποίες οι 4.310 ήταν δίδυμες (1.56%) και οι 109 τρίδυμες (0.04%). Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, στις περιπτώσεις χρήσης κατεψυγμένων εμβρύων υπήρχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσει πολύδυμη κύηση, στις περιπτώσεις καλλιέργειας βλαστοκύστεων στο εργαστήριο 79% περισσότερες πιθανότητες και στις περιπτώσεις κρυοσυντηρημένων εμβρύων 21% περισσότερες πιθανότητες.

Δρ Ελένη Κοντογιάννη, εμβρυολόγος-γενετίστρια,

Δρ Ελένη Κοντογιάννη,
εμβρυολόγος-γενετίστρια,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.