Γιατί παχαίνουμε; Ποια αίτια συνδέονται με την παχυσαρκία

Γιατί παχαίνουμε; Ποια αίτια συνδέονται με την παχυσαρκία Facebooktwitterpinterest

Η παχυσαρκία είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Αυτό σημαίνει ότι είναι αποτέλεσμα περισσότερων από ένα αιτιών. Οι ειδικοί έχουν διακρίνει αυτούς τους παράγοντες σε περιβαλλοντικούς, συμπεριφορικούς, ορμονικούς και γενετικούς ή συνδυασμού αυτών.

Το βασικό αίτιο πρόκλησης της παχυσαρκίας είναι η αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης μέσω της διατροφής σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας. Πιο απλά, συμβαίνει όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε υπερβαίνουν τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα για τις βασικές του ανάγκες και τη δραστηριότητα του.

Περιβαλλοντικά αίτια 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να έχουν μία ασταθή διατροφή. Σπανίως βρίσκονται στο οικογενειακό τραπέζι για ένα καλά μαγειρεμένο γεύμα.

Αντίθετα, τρώνε συνεχώς σνακ και τροφές πλούσιες σε θερμίδες, καταναλώνουν γρήγορα φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, και μερικές φορές καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής σε ένα μόνο γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτές οι συνήθειες οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και στη διαταραχή του ισοζυγίου.

Επιπλέον, η υπερκατανάλωση τροφίμων και η εύκολη πρόσβαση σε υψηλής θερμιδικής αξίας σνακ και γλυκίσματα επιδεινώνει το πρόβλημα. Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν να καταναλώνουν τα προϊόντα που είναι εύκολα προσβάσιμα και άμεσα διαθέσιμα.

Παράλληλα, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι σήμερα πολλοί άνθρωποι ασκούνται λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει εισέλθει στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων εδώ και αρκετά χρόνια.

Ορμονικά αίτια

Υπάρχουν ενδοκρινικά αίτια που συχνά συνδέονται με την παχυσαρκία και είναι τα εξής:

  • Υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα: Σε ορισμένες περιπτώσεις ο θυρεοειδής μπορεί να παράγει λιγότερη θυροξίνη, μια ορμόνη δηλαδή που αυξάνει τον μεταβολισμό και κινητοποιεί καλύτερα το σώμα στην πρόσληψη τροφής. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σπάνια και σε σοβαρές περιπτώσεις και συνήθως δεν είναι η κύρια αιτία παχυσαρκίας.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Είναι συχνά συνδεδεμένο με την παχυσαρκία και διαταραχές στον κύκλο της γυναίκας, αλλά δεν είναι αυτή καθαυτή η αιτία της παχυσαρκίας.
  • Υπερκορτιζολισμός και διαταραχές επινεφριδίων: Ο υπερκορτιζολισμός μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συσσώρευση λίπους στον κορμό. Η περίπτωση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία.

Συναισθηματικά αίτια

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι η τάση ορισμένων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν άγχος ή απογοήτευση στον επαγγελματικό και προσωπικό τους βίο, να βρίσκουν παρηγοριά στο φαγητό. 

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο, καθώς το άτομο μαθαίνει να βασίζεται στο φαγητό για να αντιμετωπίσει τα συναισθηματικά του προβλήματα και να οδηγηθεί σε κακή σωματική εμφάνιση και υγεία.

Κληρονομικά αίτια

Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν ένας γονέας είναι παχύσαρκος, τότε το παιδί έχει 50% πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο. Εάν και οι 2 γονείς είναι παχύσαρκοι, τότε το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 80%.

Άγγελος Κλείτσας, ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος,

Άγγελος Κλείτσας,
ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.