Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος

Facebooktwitterpinterest

Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις στον άνθρωπο και η συχνότερη αιτία μη αιτιολογημένης χρήσης αντιβιοτικών και απουσιασμού από εργασία και σχολείο. Επειδή συχνότερα, σε ποσοστό >70 % , η αιτία είναι ιογενής λοίμωξη η χρήση αντιβιοτικών είναι ανώφελη και ανούσια. Περίπου 200 τύποι ιών ενοχοποιούνται ως αιτία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Κοινό Κρυολόγημα
Πολλοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα. Στους ενήλικες σχεδόν αποκλειστικό αίτιο είναι οι ρινοϊοί, ενώ στα παιδιά μεγάλο ποσοστό μπορεί να οφείλεται στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, στους ιούς της παραϊνφλουέντζας και σε μερικούς αδενοϊούς. Τους χειμερινούς μήνες υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό λοίμωξης. Απαραίτητη προυπόθεση για την μετάδοση αποτελεί η στενή επαφή. Ο ιός μολύνει τα χέρια και μετά ενοφθαλμίζεται στα μάτια και στους ρώθωνες των ατόμων. Επίσης η μετάδοση γίνεται και με σταγονίδια μέσω ρινοφάρυγγα κατά την ομιλία, τον βήχα ή τον πταρμό.

Επομένως το καλύτερο μέσο για την πρόληψη μιας επιδημίας είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής, με καλό πλύσιμο των χεριών τόσο εκείνων που νοσούν όσο κι εκείνων που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Το κρυολόγημα είναι μια αυτοπεριοριζόμενη νόσος, συνήθως απύρετη, με επώαση που διαρκεί 2-5 ημέρες. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων έχει να κάνει με ρινική απόφραξη, καταρροή, βήχα, βράγχος φωνής, ξηρότητα στον φάρυγγα, αίσθημα κακουχίας και ήπια κεφαλαλγία. Σε ποσοστό 10% μπορεί να υπαρχει και πυρετός διάρκειας 24 ωρών. Η νόσος διαρκεί 5 με 7 ημέρες.

Η θεραπευτική αγωγή είναι στην ουσία συμπτωματική με χορήγηση αναλγητικών-αντιπυρετικών και επαρκή ενυδάτωση χωρίς την χορήγηση αντιβιοτικών.

Η χορήγηση των αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο όταν εμφανιστούν μικροβιακές επιπλοκές.

Πηγή: Λοιμώξεις & Αντιμικροβιακή Χημειοθεραπεία, Ελένη Γιαμαρέλλου, Εκδόσεις Πασχαλίδη.

Κωνσταντίνος Μπαλάσκας, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Κωνσταντίνος Μπαλάσκας,
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.