Τι είναι σακχαρώδης διαβήτης;

Τι είναι σακχαρώδης διαβήτης; Facebooktwitterpinterest

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στο δυτικό κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 2025 θα υπάρχουν παγκοσμίως 300 εκατομμύρια διαβητικοί ασθενείς. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και των αγγειακών επιπλοκών του.

Όλοι έχουμε κάποιο συγγενή, φίλο ή γνωστό που νοσεί από διαβήτη. Δε θεωρείται τυχαία η μάστιγα του Δυτικού πολιτισμού.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 800.000 ασθενείς, υπολογίζεται βέβαια πως υπάρχουν χιλιάδες μη καταγεγραμμένοι ασθενείς, οι οποίοι είτε δε γνωρίζουν ότι πάσχουν είτε δεν παρακολουθούνται από διαβητολόγο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, υψηλή δηλαδή τιμή γλυκόζης στο αίμα, διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεΐνών και των λιπιδίων.

Ο έλεγχος του μεταβολισμού των υδατανθράκων επιτελείται στο πάγκρεας. Διαθέτει ειδικά β-κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, μια ορμόνη που διαχειρίζεται τη γλυκόζη που προσλαμβάνουμε με τις τροφές.
Ενεργοποιεί δηλαδή όλους τους αναγκαίους μηχανισμούς ώστε η περίσσειά της να αποθηκευτεί σε όργανα και ιστούς.

Ο διαβήτης εμφανίζεται είτε όταν η παραγωγή της ινσουλίνης είναι ελαττωμένη ή απούσα είτε όταν υφίσταται διαταραχή στη λειτουργία της, λόγω της λεγόμενης αντίστασης του οργανισμού στη δράση της.

Φουστέρη Ζωή , Oικογενειακή Iατρός

Φουστέρη Ζωή , Oικογενειακή Iατρός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.