Εγκυμοσύνη: Νέα εξέταση προβλέπει την προεκλαμψία

Εγκυμοσύνη: Νέα εξέταση προβλέπει την προεκλαμψία Facebooktwitterpinterest

Μια νέα μέθοδο για τον εντοπισμό των εγκύων που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές του King’s College Hospital του Λονδίνου, σε συνεργασία με την εταιρία UCC Metabolomic Diagnostics, δοκίμασαν τη νέα διαγνωστική μέθοδος και είδαν ότι αυξήθηκαν κατά 15% τα ποσοστά ανίχνευσης για προεκλαμψία στον προληπτικό έλεγχο.

Η προεκλαμψία είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου εγκύων και εμβρύων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

Στην προεκλαμψία η έγκυος έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα που δείχνει πρόβλημα στα νεφρά ή άλλα σημάδια βλάβης οργάνων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλεί περισσότερους από 70.000 μητρικούς θανάτους και 500.000 θανάτους εμβρύων κάθε χρόνο.

Παράγοντες κινδύνου για προεκλαμψία περιλαμβάνουν:

·      να είναι για πρώτη φορά έγκυος η γυναίκα

·      ιατρικό ιστορικό υπέρτασης ή χρόνιας νεφρικής νόσου

·      διαβήτη

·      υψηλό δείκτη μάζας σώματος

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου συμπεριλήφθηκαν στη νέα μελέτη, με στόχο να φανεί ότι ο προβλεπόμενος κίνδυνος για μία γυναίκα μπορεί να είναι εξατομικευμένος.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynecology MFM, αποκαλύπτει μια σημαντική πρόοδο στον

Οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέπουν πιο αποτελεσματικά την πιθανότητα προεκλαμψίας χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό συγκεκριμένων βιοδεικτών μεταβολιτών και κλινικών δεικτών που είναι καθιερωμένοι στον προληπτικό έλεγχο.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι βιοδείκτες μεταβολιτών μπορούν να συνδυαστούν με καθιερωμένους προγνωστικούς παράγοντες και αποδεικνύει ότι είναι εφικτή η εξατομικευμένη στρατηγική προσυμπτωματικού ελέγχου, προσαρμοσμένη στο ξεχωριστό προφίλ κάθε γυναίκας. Άριστο δείγμα ιατρικής ακριβείας», είπε ο επικεφαλής της Metabolomic Diagnostics.

Η εταιρία ετοιμάζει τώρα μία απλή και φθηνή εξέταση αίματος για προληπτικό έλεγχο για προεκλαμψία, η οποία μπορεί να συνδυάζει τα κλινικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται ήδη στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και θα κάνει πιο εύκολη την πρόγνωση για προεκλαμψία.

https://www.ajogmfm.org

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.