Η διατροφή που αυξάνει την ανδρική γονιμότητα

Η διατροφή που αυξάνει την ανδρική γονιμότητα Facebooktwitterpinterest

Ερευνητές στην Ιταλία μελέτησαν τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας μεσογειακής διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες στην ανδρική γονιμότητα και τα συμπεράσματα είναι ενδιαφέροντα.

Υπολογίζεται ότι 8-12% των ζευγαριών παγκοσμίως αντιμετωπίζουν θέμα υπογονιμότητας.

Περίπου στα μισά ζευγάρια, η υπογονιμότητα σχετίζεται με προβλήματα στον άνδρα. Εκτός από τα θέματα υγείας στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η έκθεση σε τοξίνες του περιβάλλοντος συμβάλλουν σημαντικά στην ανδρική υπογονιμότητα.

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ανδρική ορμόνη που ευθύνεται για τα ανδρικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά, τη σπερματογένεση και τη γονιμότητα.

Παίζει ζωτικό ρόλο στον έλεγχο της απόπτωσης των κυττάρων των όρχεων και στην πρόληψη της βλάβης του DNA του σπέρματος. Στους παχύσαρκους άνδρες, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μαζί με υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών, έχει διαπιστωθεί ότι «πυροδοτούν» τον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος.

Οι διατροφικές συνήθειες είναι γνωστό ότι μπορούν να επηρεάζουν τη γονιμότητα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με την κατάλληλη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται παγκοσμίως ως το πλέον ευεργετικό διατροφικό πρότυπο για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Στη νέα μελέτη με τίτλο «Επίδραση της βιολογικής μεσογειακής διατροφής χαμηλών υδατανθράκων στα επίπεδα τεστοστερόνης και τον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος», οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της βιολογικής μεσογειακής διατροφής με λίγους υδατάνθρακες στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών.

Η μελέτη διεξήχθη με τη συμμετοχή 50 υπογόνιμων ανδρών, ηλικίας 35-45 ετών. Τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν για 3 μήνες συγκεκριμένη μεσογειακή διατροφή, που περιελάμβανε 80% βιολογικά τρόφιμα και μόνο υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Στους 20 από τους 50 συμμετέχοντες, οι ερευνητές ζήτησαν να μειώσουν την κατανάλωση υδατανθράκων στο 35% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων τους.

Οι διατροφικές συνήθειες όλων των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν και ελήφθησαν δείγματα αίματος και σπέρματος, από τα οποία μετρήθηκαν τα επίπεδα τεστοστερόνης και ο δείκτης κατακερματισμού του DNA του σπέρματος.

Η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των συμμετεχόντων πριν από τη μελέτη είχε δείξει υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών χαμηλής ποιότητας και επεξεργασμένων υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι πολλοί από τους άνδρες έπιναν συχνά καφέ, έτρωγαν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος και τα επίπεδα τεστοστερόνης μετρήθηκαν για 3 μήνες κατά τους οποίους οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες που:

·      κατανάλωναν λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

·      περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως

·      φρέσκα λαχανικά και όσπρια

·      απέφευγαν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Ομοίως, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος μεταξύ των ανδρών που κατανάλωναν δίαιτα 35% σε υδατάνθρακες.

Η διατροφή των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν πλούσια σε αντιοξειδωτικά, λόγω των κόκκινων φρούτων και φρέσκων λαχανικών. Οι άνδρες αυτής της ομάδας δεν κατανάλωναν γαλακτοκομικά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όπως είπαν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η ανδρική αναπαραγωγική υγεία βελτιώνεται όταν ο άνδρας ακολουθεί μια βιολογική μεσογειακή διατροφή πλούσια σε:

·      τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αποτοξίνωση

·      πολυακόρεστα λιπαρά

·      δημητριακά ολικής αλέσεως

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η διατροφή αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης και μειώνει τον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών σχετίζονται αντίστροφα με τα επίπεδα τεστοστερόνης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων και η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων μπορεί να ευθύνονται για αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης μεταξύ των συμμετεχόντων στη νέα μελέτη.

Η διατροφή που ακολούθησαν οι άνδρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, οι οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο ως μη ενζυματικά αντιοξειδωτικά για την προστασία του DNA του σπέρματος από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία μεσογειακή διατροφή πριν από την σύλληψη, χαμηλή σε υδατάνθρακες, με 80% βιολογικά τρόφιμα, πλούσια σε όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να ωφελήσει την ανδρική αναπαραγωγική υγεία.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665927123002046?via%3Dihub

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.