Εξωσωματική: Μία στις τρεις γυναίκες αποκτά παιδί στον πρώτο κύκλο

Εξωσωματική: Μία στις τρεις γυναίκες αποκτά παιδί στον πρώτο κύκλο Facebooktwitterpinterest

Τουλάχιστον η 1 στις 3 γυναίκες (το 37,1%) που κάνει για πρώτη φορά εξωσωματική γονιμοποίηση αποκτά παιδί, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Αυστραλίας. Το ποσοστό φθάνει στο 53,6%-63% μετά από τρεις κύκλους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα καταγεγραμμένα στοιχεία από τη Βάση Δεδομένων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας για το 2021.

Τα ποσοστά επιτυχίας μετά από τρεις κύκλους, φάνηκε πως μειώνονται όσο μεγαλώνει η γυναίκα:

·      30-34 ετών  οι πιθανότητες είναι τουλάχιστον 67,8%

·      40-44 ετών 20,3% πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί

Από τα στοιχεία φάνηκε επίσης ότι η 1 στις 4 γυναίκες δεν συνέχισαν την προσπάθεια μετά από έναν αποτυχημένο κύκλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αριθμό ρεκόρ γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση και αύξηση 12% στον αριθμό των μωρών που γεννιούνται μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι κύκλοι κατάψυξης ωαρίων

Το 2021 υπήρξε αύξηση 61,5% των κύκλων που έγιναν για διατήρηση της γονιμότητας σε σχέση με το 2020. Σε αυτούς τους κύκλους καταψύχονται όλα τα κατάλληλα ωάρια ή έμβρυα για μελλοντική χρήση σε προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης.

Το 10,5% αυτών των κύκλων αφορούσαν γυναίκες που διατήρησαν τη γονιμότητά τους λόγω διάγνωσης καρκίνου. Οι περισσότερες γυναίκες καταψύχουν τα ωάριά τους για «κοινωνικούς λόγους», επειδή δηλαδή θέλουν να έχουν την ασφάλεια ότι μπορούν να αποκτήσουν παιδιά αργότερα στη ζωή τους.

«Η αύξηση των περιπτώσεων κατάψυξης ωαρίων είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως και αποτελεί το μέσον για να  επεκτείνουν τη γονιμότητά τους οι γυναίκες», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

Μειώνονται οι κύκλοι μικρογονιμοποίησης ωαρίου

Το ποσοστό των κύκλων εμβρυομεταφοράς, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν έμβρυα που προέκυψαν με την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ωαρίου (ICSI) συνεχώς μειώνεται και από 62,2% το 2017 έφθασε στο 55,6% το 2021.

Η τεχνική της μικρογονιμοποίησης ωαρίου αναπτύχθηκε αρχικά για να αντιμετωπίζονται προβλήματα ανδρικής υπογονιμότητας.

Δημιουργήθηκε για να βοηθά ζευγάρια, στα οποία ο άνδρας είχε προβλήματα με τη μορφολογία, τον αριθμό ή την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η φυσική γονιμοποίηση. Στη μικρογονιμοποίηση ωαρίου, εγχύεται ένα μόνο σπερματοζωάριο απευθείας στο ωάριο για να διευκολυνθεί η γονιμοποίηση, ξεπερνώντας ορισμένα από τα προβλήματα που υπάρχουν σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας.

«Η μειωμένη χρήση της μεθόδου δείχνει ότι οι ιατροί αναπαραγωγής ανταποκρίνονται στα στοιχεία που δείχνουν πως η μικρογονιμοποίηση ωαρίου μπορεί να μην αποφέρει σημαντικά  οφέλη για ζευγάρια, στα οποία δεν υπάρχει πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας», είπε ένας εκ των ερευνητών.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών:

·      περίπου στο 95% των κύκλων που έγιναν το 2021, οι γυναίκες χρησιμοποίησαν τα δικά τους ωάρια ή έμβρυα.

·      στο 62,3% χρησιμοποιήθηκαν φρέσκα ωάρια ή έμβρυα και στο 37,7% κρυοσυντηρημένα.

·      Πάνω από το ένα τρίτο (37,1%) των γυναικών που άρχισαν κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής το 2018 ή το 2019, απέκτησαν παιδί.

·      μετά από τρεις κύκλους οι γυναίκες είχαν 53,6%- 63% πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί

·      έγιναν 5.881 κύκλοι διατήρησης γονιμότητας το 2021 (αύξηση 61,5% από το 2020)

https://npesu.unsw.edu.au/sites/default/files/npesu/surveillances/Assisted%20Reproductive%20Technology%20in%20Australia%20and%20New%20Zealand%202021.pdf

Ιάκωβος Σούσης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.