Θρεπτική αξία των μανιταριών

Θρεπτική αξία των μανιταριών Facebooktwitterpinterest

Αν και τα μανιτάρια κατατάσσονται συχνά στην ίδια κατηγορία με τα λαχανικά, στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτά. Πρόκειται για μύκητες που αναπτύσσονται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο (κορμοί δένδρων), το φυτόχωμα και πολλά άλλα.

?Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες.

?Αποτελούν, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες .

?Το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων και το ψήσιμο στον φούρνο (γκριλ) όχι μόνο δεν καταστρέφουν τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες των μανιταριών αλλά τις ενισχύουν.
Το τηγάνισμα και το βράσιμο είναι δύο μέθοδοι μαγειρέματος που οδηγούν σε σημαντική απώλεια θρεπτικής αξίας.

?Η διατροφική αξία των μανιταριών
Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, Περιέχουν κάλιο, φώσφορο , χαλκό , σελήνιο, ψευδάργυρο. βιταμίνες του συμπλέγματος Β , βιταμίνη D και φυλλικό οξύ.

Και αν δεν μπορούμε να έχουμε φρέσκα τότε τα αποξηραμένα είναι μια πολύ καλή και εύκολη εναλλακτική.

Μαριά Παρίση, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μαριά Παρίση,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.