Τριγλυκερίδια: Λανθασμένες αντιλήψεις

Τριγλυκερίδια και ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων Facebooktwitterpinterest

Τα τριγλυκερίδια είναι εστέρες λιπαρών οξέων και γλυκερόλης. Είναι κατεξοχήν η μορφή με την οποία ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος στον λιπώδη ιστό, για να το χρησιμοποιήσει σε περιόδους νηστείας. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μετρώνται με μια απλή εξέταση αίματος, η οποία γίνεται συχνά ταυτόχρονα με την χοληστερόλη, την HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) και LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) χοληστερόλη.

Ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις για τα τριγλυκερίδια είναι συνήθεις στο κοινό. Στο παρόν άρθρο παρατίθενται ορισμένες από τις πιο κοινές λανθασμένες αντιλήψεις.

Λανθασμένη αντίληψη 1

Εφόσον μετρώ την χοληστερίνη μου δεν χρειάζεται να μετρώ και τα τριγλυκερίδιά μου διότι είναι το ίδιο.

Τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη αποτελούν διαφορετικού τύπου λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα. Έτσι ενώ τα τριγλυκερίδια είναι εστέρες λιπαρών οξέων και γλυκερόλης, η χοληστερίνη είναι μία κηρώδης στερόλη. Επιπροσθέτως οι δυο ουσίες έχουν διαφορετική αποστολή στον οργανισμό: Τα τριγλυκερίδια αποθηκεύουν αχρησιμοποίητες θερμίδες και παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια, ενώ η χοληστερόλη χρησιμοποιείται για την δόμηση των κυττάρων και την κατασκευή ορμονών.

Λανθασμένη αντίληψη 2

Εάν έχω φάει αργά το βράδυ, μπορώ να μετρήσω τα τριγλυκερίδιά μου νωρίς το πρωί.

Η αντίληψη αυτή είναι λάθος, διότι για να υπάρξει επαρκής αξιοπιστία στη μέτρηση πρέπει να έχει προηγηθεί νηστεία 9-12 ωρών. Έτσι εάν έχετε καταναλώσει φαγητά ή ποτά  αργά επειδή καθυστερήσατε να επιστρέψετε σπίτι από την δουλειά, καλό είναι να αναβάλλετε τη μέτρηση.

Λανθασμένη αντίληψη 3

Η κακή διατροφή είναι υπεύθυνη για την αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Παρά το γεγονός ότι υπερθερμιδικές ή ακατάλληλες δίαιτες ή δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ προκαλούν αύξηση των τυριγλυκεριδίων, δεν αποτελούν πάντοτε την αιτία της αύξησής τους. Συνήθεις ασθένειες και καταστάσεις που μπορεί να ευθύνονται για την διαταραχή, είναι ο διαβήτης ιδιαίτερα όταν δεν θεραπεύεται σωστά, η νεφρική νόσος, οι ηπατικές παθήσεις, ο υποθυρεοειδισμός, η δυσμενής κληρονομικότητα, φάρμακα όπως  τα αντισυλληπτικά διουρητικά σκευάσματα και β αναστολείς. Κατά την λεπτομερή κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση, ο έμπειρος κλινικός ιατρός, θα εντοπίσει το αίτιο του προβλήματος.

Λανθασμένη αντίληψη 4

Δεν είναι ανάγκη να μετρώ τα τριγλυκερίδιά μου στα πλαίσια check up, εφόσον δεν έχω συμπτώματα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης βλαβών από τα τριγλυκερίδια δεν είναι ίδιος σε όλα τα άτομα. Σε ευαίσθητους οργανισμούς η αύξηση των τριγλυκεριδίων, συντελεί στην εμφάνιση αποφρακτικής αρτηριοσκληρυντικής αγγειοπάθειας. Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων αποτελούν παράγοντα κινδύνου για αθηρωμάτωση, στένωση των αρτηριών λόγω συσσώρευσης λιπαρών πλακών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή , εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, στυτική δυσλειτουργία, περιφερική αρτηριακή νόσο. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος, όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν για ανάπτυξη αθηρωμάτωσης, όπως είναι η έκθεση σε παθητικό ή ενεργητικό κάπνισμα, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη αίματος, ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο (αυξημένη  περιφέρεια μέσης, υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων , μειωμένη «καλή» χοληστερόλη HDL, αυξημένη αρτηριακή πίεση, επηρεασμένο σάκχαρο νηστείας). Τα σημαντικά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί επίσης να προκαλέσουν λιπώδη ηπατική νόσο και παγκρεατίτιδα. Παρά ταύτα συμπτώματα από την αύξηση των τριγλυκεριδίων συχνά δεν υπάρχουν επί μακρόν και συνεπώς η αύξηση των τριγλυκεριδίων εντοπίζεται μόνο σε εργαστηριακούς ελέγχους.

Λανθασμένη αντίληψη 5

Η άσκηση είναι πιο σημαντική από την διατροφή για την πτώση των τριγλυκεριδίων.

Παρά το γεγονός ότι μισή ώρα καθημερινής άσκησης, που δεν είναι απαραίτητα οργανωμένη (π.χ. γρήγορη βάδιση) είναι σημαντική, δεν είναι από μόνη της αρκετή. Η διατροφή έχει κεντρικό ρόλο στην περίπτωση των τριγλυκεριδίων:

  • Αποφύγετε ζάχαρη, φρουκτόζη, λευκά άλευρα
  • Αποφύγετε trans, ζωικά λιπαρά και φοινικέλαιο. Προτιμήστε τα ψάρια αντί του κρέατος
  • Ακολουθήστε σταδιακό πρόγραμμα απώλειας βάρους εάν είστε υπέρβαρος-η. Οι περίσσιες θερμίδες μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται ως λίπος
  • Περιορίστε το αλκοόλ
  • Προσθέστε φυτικές ίνες στην διατροφή
  • Κατά τη σωστή, λεπτομερή σας ιατρική εξέταση και αξιολόγηση, θα σας χορηγηθούν εξατομικευμένα, αποτελεσματικά διατροφικά προγράμματα τα οποία πρέπει να τηρείτε με επιμέλεια.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.