Αλάτι: Το νάτριο θέλει μέτρο

Facebooktwitterpinterest

και μπορείτε να το μειώσετε, ακολουθώντας απλές συμβουλές.

Το μαγειρικό αλάτι, λοιπόν, είναι μια χημική ένωση που αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Η αναλογία τους είναι 40-60, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι σε 1 γραμμάριο αλατιού αντιστοιχούν 0,4 γραμμάρια νατρίου και 0,6 γραμμάρια χλωρίου.

Από τα παραπάνω δύο στοιχεία, ο ένοχος είναι το νάτριο. Ένοχος για την υπέρταση, δηλαδή. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες συστάσεις και ερευνητικά δεδομένα τονίζουν την ανάγκη να περιορίσουμε την κατανάλωσή του αλατιού. Ναι μεν χαρίζει γεύση στη ζωή και στα γεύματά μας, αλλά αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης υπέρτασης.

Γι’ αυτό, καλό είναι να προσέχουμε και να καταναλώνουμε αλάτι με φειδώ.

Δείτε παρακάτω 9+1 τρόπους για να μειώσετε το αλάτι και να τρώτε νόστιμα:

 

  • Προτιμήστε το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό. Έτσι, ελέγχετε πόσο αλάτι βάζετε στο πιάτο σας.

 

  • Κάτσατε στο τραπέζι; Βάλτε την αλατιέρα όσο πιο μακριά γίνεται. Εσείς στην κουζίνα, η αλατιέρα στο σαλόνι. Το πιθανότερο είναι ότι θα βαρεθείτε να σηκωθείτε να την πάρετε.

 

  • Ανοίξτε τους ορίζοντές σας και βρείτε εναλλακτικές λύσεις. Το φυσικό μεταλλικό αλάτι ή το άνθος άλατος (αφρίνα) θα σας βοηθήσουν να πετύχετε ένα πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα με μικρότερη ποσότητα.

 

  • Ακόμα μια εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε, αντί για αλάτι, μυρωδικά ή μπαχαρικά. Βασιλικός, δυόσμος, άνηθος, ρίγανη, δεντρολίβανο κ.α. θα δώσουν ένταση στο φαγητό και δεν θα σας λείψει το αλάτι. Με την προσθήκη λεμονιού, ξυδιού, σκόρδου, κρεμμυδιού κ.ά. το αλάτι θα σας λείψει ακόμα λιγότερο. Ίσως και καθόλου!

 

  • Μαρινάρετε το κρέας. Μια ωραία μαρινάδα δεν δίνει απλώς πλούσια γεύση, δίνει και πιο τρυφερή υφή. Υπάρχουν και πολλές συνταγές για μαρινάδες χωρίς αλάτι. Μια βόλτα στο διαδίκτυο θα σας αποκαλύψει έναν ολόκληρο, μη αλατισμένο, κόσμο από συνταγές.

 

  • Το χοντρό αλάτι κάνει μαγικά. Πριν ψήσετε το ψάρι, προσθέστε χοντρό αλάτι στην επιφάνειά του. Μετά το ψήσιμο, αφαιρέστε την πέτσα του ψαριού μαζί με το αλάτι. Εναλλακτικά, μαγειρέψτε το  ψάρι με λίγο ελαιόλαδο, μυρωδικά και φέτες τομάτας ή λεμονιού.

 

  • Να ξεπλένετε τη φέτα, τις ελιές ή τις κονσερβοποιημένες τροφές, όταν τις βγάζετε απ’ την άλμη. Δεν υπάρχει λόγος να αφήνετε τόσο αλάτι πάνω σ’ αυτές τις τροφές, όταν έρθει η ώρα να τις καταναλώσετε.

 

  • Προϊόντα χωρίς αλάτι ή με μειωμένο αλάτι, όπως φρυγανιές, κράκερς κλπ. θα σας βγάλουν απ’ τον κόπο να μετράτε με τη μεζούρα το αλάτι που τρώτε. Αναζητήστε τα στα ράφια του supermarket.

 

  • Αν συνοδεύετε τα γεύματα και τις σαλάτες σας με τυρί, προτιμήστε τυριά με λιγότερο αλάτι όπως cottage, ανθότυρο, μοτσαρέλα κ.ά. Έτσι, θα απολαμβάνετε το αγαπημένο σας τυρί, χωρίς να λυσσάτε για νερό μετά.

 

  • Οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τα σνακ σας.

https://www.mymarket.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.