Κήλη Spiegel ή Σπιγγέλειος κήλη

Κήλη Spiegel ή Σπιγγέλειος κήλη Facebooktwitterpinterest

Η κήλη Spiegel ή σπιγγέλειος κήλη είναι μία από τις σπάνιες κήλες, αφού η συχνότητά της στο σύνολο των κηλών αγγίζει μόλις το 1-2%. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά γυναίκες ηλικίας 30 με 80 ετών και, σε πολλές περιπτώσεις, η κήλη Spiegel συγχέεται με τη βουβωνοκήλη, παρά τις διαφορές στην εντόπιση, τη φυσική πορεία όσο και τη χειρουργική επέμβαση.

Πώς δημιουργείται η κήλη Spiegel;
Η συγκεκριμένη κήλη εντοπίζεται στην πλάγια κοιλιακή χώρα -κυρίως δεξιά, κάτω από τον ομφαλό,- οπότε δεν κατέρχεται προς τη βουβωνική χώρα και τους όρχεις. Η βλάβη στα κοιλιακά τοιχώματα συμβαίνει στο σημείο όπου η ημισεληνοειδής γραμμή του Douglas, όπως αποκαλείται η γραμμή, ενώνεται με την πλάγια κοιλιακή περιτονία του έξω λοξού μυός.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης του Spiegel;
Σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής με κήλη Spiegel μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικός, οπότε η διάγνωση αυτής συνήθως προκύπτει τυχαία. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστούν τα εξής συμπτώματα:

Οξύς πόνος εκεί που βρίσκεται ανατομικά η κήλη.
Αίσθημα ενόχλησης ή βάρους, που συνήθως μετατρέπεται σε οξύ πόνο.
Προβολή ή διόγκωση του κοιλιακού τοιχώματος στην ανατομική θέση της κήλης. Πολλές φορές δε, ο ασθενής μπορεί λανθασμένα να θεωρήσει ότι πρόκειται για λίπωμα.
Ναυτία ή και εμετοί. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πιθανότητα περίσφιξης είναι αυξημένη, οπότε συστήνεται άμεση διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης, καθώς πρόκειται για μία πολύ σοβαρή επιπλοκή.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης Spiegel;
Ο γενικός χειρουργός είναι ο γιατρός που θα πραγματοποιήσει, μέσω κλινικής εξέτασης, τη διάγνωση της κήλης. Επιπλέον, θα χρειαστεί να διενεργήσει υπερηχογράφημα αλλά και αξονική τομογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία της κήλης Spiegel;
Η μοναδική ενδεδειγμένη θεραπεία αντιμετώπισης της κήλης Spiegel είναι η χειρουργική επέμβαση. Στόχος της επέμβασης είναι, αρχικά, να αναταχθεί το σπλάχνο και, στη συνέχεια, να αποκατασταθεί με τη χρήση πλέγματος το έλλειμμα στην κοιλιακή χώρα.

Λαπαροσκοπική μέθοδος
Η λαπαροσκοπική τεχνική συστήνεται για την αποκατάσταση της κήλης και πραγματοποιείται με διακοιλιακή είσοδο, όπου με τη βοήθεια λαπαροσκοπίου ο χειρουργός έχει πολύ καθαρή εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς.

Εκτός από τις περιπτώσεις περίσφιξης, όπου η ανοικτή μέθοδος είναι προτιμότερη, η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά λόγω των πολλών και σημαντικών πλεονεκτημάτων της για τον ασθενή.

Μερικά από τα σημεία στα οποία υπερέχει η ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική είναι τα εξής:

Η νοσηλεία είναι ημερήσια.
Η κινητοποίηση και η συνολική ανάρρωση συμβαίνουν πολύ γρήγορα.
Η επιστροφή στην εργασία και την καθημερινότητα είναι άμεση.

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης, Γενικός Χειρουργός

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης,
Γενικός Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.