Τι είναι ο Ενδοκρινολόγος?

Facebooktwitterpinterest

Ενδοκρινολόγος, είναι ο γιατρός που έχει αποκτήσει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων των ενδοκρινών αδένων. Μετά την αποφοίτηση από την ιατρική σχολή εκπαιδεύεται για 2 χρόνια στην παθολογία και ακολούθως για 4 χρόνια στην ενδοκρινολογία.

Η εκτεταμένη γνώση της βιοχημείας, βιολογίας και φυσιολογίας του ενδοκρινικού συστήματος τον βοηθά ώστε να αντιληφθεί τις λεπτές αλλαγές στην ορμονική ισορροπία. Να σημειωθεί ότι η κλινική του πράξη καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από εργαστηριακές εξετάσεις, μεγαλύτερο από ό,τι για τις περισσότερες ειδικότητες, καθώς σε πολλές περισσότερες περιπτώσεις μόνο ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει μια διαταραχή που ενδεχομένως έχει ελάχιστα κλινικά συμπτώματα ή σημεία. Το πεδίο που καλύπτει ο ενδοκρινολόγος ενηλίκων είναι ευρύτατο, συνεχώς ανανεούμενο και ένας βραχύς κατάλογος παθήσεων που εμπίπτουν σε αυτό είναι:

1. Σακχαρώδης Διαβήτης.

2. Υπερχοληστεριναιμίες.

3. Παθήσεις του θυρεοειδούς.

4. Διαταραχές υποθαλάμου- υπόφυσης (μεγαλακρία- άποιος διαβήτης κλπ).

5. Υπέρταση ενδοκρινολογικής αιτιολογίας.

6. Παχυσαρκία και μεταβολικές επιπτώσεις.

7. Διαταραχές του ασβεστίου.

8. Οστεοπόρωση
- Μεταβολικές νόσοι των οστών.

9. Εμμηνόπαυση και Ορμονική Θεραπεία Υποκατάστασης.

10. Διαταραχές της εμμηνορρυσίας- ορμονική αντισύλληψη.

11. Ακμή –Υπερτρίχωση (σε γυναίκες λόγω υπερανδρογοναιμίας).

12. Υπογοναδισμός- στειρότητα (άνδρες, γυναίκες).

Είναι εμφανές ότι οι διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν στην δυσλειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού, με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής όσο και στην ίδια την επιβίωση. Η επιστήμη της ενδοκρινολογίας έρχεται να δώσει την ιδιαίτερη εκείνη φροντίδα στους ασθενείς που απαιτείται, προσφέροντας διαγνωστική αξιολόγηση των συμπτωμάτων και σημείων του ενδοκρινικού καθώς και συνολική διαχείριση των διαταραχών στην ισορροπία μιας ή περισσοτέρων ορμονών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.