Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto?

Η θυρεοειδίτιδα Hashimotoείναι ο πιο γνωστός τύπος φλεγμονής του θυρεοειδή αδένα (θυρεοειδίτιδα) και η συχνότερη αιτία μειωμένης παραγωγής ορμονών του θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός). Προκύπτει από μια αυτοάνοση διαταραχή, δηλαδή μια επίθεση που δέχεται ο θυρεοειδής αδένας του ατόμου από το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται σε επίπεδη σχέση έναντι της τραχείας στο λαιμό. Παράγει τις ορμόνες θυροξίνη (T4) και τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) και παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού του οργανισμού. Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο θυρεοειδής διογκώνεται (ονομάζεται βρογχοκήλη), γίνεται σκληρός και ελαστικός αλλά συνήθως δεν είναι ευαίσθητος. Ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται με αργό ρυθμό από τα λεμφοκύτταρα που κινούνται εντός αυτού και από ένα ή περισσότερα αυτοαντισώματα του θυρεοειδή. Αυτό προκαλεί μια προοδευτική μείωση στην παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς.

Περίπου 1 στους 1000 σε 50 στα 1000 άτομα θα αναπτύξουν αυτή την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Η διαταραχή αυτή μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Είναι πιθανό να συμβεί με αυξημένη συχνότητα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του θυρεοειδή αδένα ή άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, ιδιαίτερα διαβήτη τύπου Iή επινεφριδιακή ανεπάρκεια.

Ενδείξεις και συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Hashimotoείναι πιθανό να μην εμφανίσουν κανένα από τα συμπτώματα για αρκετά χρόνια, αλλά τελικά οι περισσότεροι θα αντιμετωπίσουν, σε κάποιο βαθμό, υποθυρεοειδισμό ο οποίος θα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

· Δυσκοιλιότητα

·         Κατάθλιψη

·         Ξηροδερμία

·         Κόπωση

·         Απώλεια μνήμης

·         Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο

·         Εμμηνορροϊκές διαταραχές, υπερβολική αιμορραγία

·         Πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις

·         Μυϊκή αδυναμία

·         Νωθρότητα

·         Αραίωση μαλλιών

·         Αύξηση σωματικού βάρους.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Οι στόχοι της εξέτασης περιλαμβάνουν την ανίχνευση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, την διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, την θεραπεία και την παρακολούθηση.
Για την παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και την παραγωγή ορμονών:

·      TSH – συνήθως αυξημένη σε υποθυρεοειδισμό

·      Ολική ή ελεύθερη T4 – συχνά μειωμένη σε πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό

·      Ολική ή ελεύθερη T3 – μερικές φορές μειωμένη αλλά υπάρχει πιθανότητα η τιμή της να βρίσκεται εντός του φυσιολογικού εύρους αναφοράς, συνεπώς η δεν είναι τόσο χρήσιμη όσο η Τ4

Για τη διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto:

·         Ανίχνευση της υπεροξειδάσης των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (anti-TPO). Αυτή η εξέταση ανιχνεύει την παρουσία αυτοαντισωμάτων έναντι μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς. Μια υψηλή τιμή δείχνει συνήθως αυτοάνοση βλάβη στο θυρεοειδή που οφείλεται σε διαταραχές όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimotoκαι η νόσος του Graves.

·         Ανίχνευση αντιθυρεοσφαιρινικών αντισωμάτων (TgAb) – αν είναι θετικό το αποτέλεσμα, μάλλον πρόκειται για θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Αν και τα θυρεοσφαιρινικά αντισώματα είναι συνήθως θετικά, δεν είναι τόσο ευαίσθητα ή ειδικά όσο τα anti-ΤΡΟ, γι’ αυτό συνήθως δεν ζητούνται.

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα άτομα που εμφανίζουν θυρεοειδίτιδα Hashimotoδεν έχουν αντισώματα.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, αλλά η νόσος είναι διαχειρίσιμη και συχνά ήπια. Καμία θεραπεία δεν προβλεπεται όταν οι συγκεντρώσεις των ορμονών (Τ3 και Τ4) είναι φυσιολογικές και το προσβεβλημένο άτομο δεν βιώνει σημαντικά συμπτώματα. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης του θυρεοειδούς αδένα είναι συνήθως απαραίτητη, όταν η παραγωγή ορμονών μειωθεί σημαντικά και τα συμπτώματα αρχίσουν να εμφανίζονται ή να επιδεινώνονται. Τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimotoπαρακολουθούνται στενά και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ξεκινάει και/ή προσαρμόζεται όπως κριθεί απαραίτητο.

http://www.labtestsonline.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.