Μιτοχονδριακά αντισώματα (AMA)

Μιτοχονδριακά αντισώματα (AMA) Facebooktwitterpinterest

Γιατί γίνεται η εξέταση;
Για να βοηθήσει στη διάγνωση πρωτοπαθούς χολικής κίρρωσης.

Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση;
Όταν ο γιατρός υποπτεύεται ότι ένα άτομο έχει πρωτοπαθή χολική κίρρωση.

Ποιο δείγμα απαιτείται για την εξέταση;
Δείγμα αίματος λαμβάνεται από μία φλέβα στο μπράτσο σας.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για τη εξέταση;
Καμία.

Τι προσδιορίζεται;

Τα αντιμιτοχονδρικά αντισώματα είναι αυτοαντισώματα τα οποία συνδέονται με την πρωτοπαθή χολική κίρρωση. Η εξέταση αυτή ανιχνεύει και μετρά την ποσότητα (τίτλο) των ΑΜΑ στο αίμα.

Η PBCείναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή και ουλές των χοληφόρων πόρων εντός του ήπατος. Είναι μια νόσος βραδείας εξέλιξης η οποία καταστρέφει το ήπαρ και προκαλεί απόφραξη στη ροή της χολής. Η απόφραξη των χοληφόρων πόρων μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βλαβερών ουσιών εντός του ήπατος και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές (κίρρωση). Η PBCπαρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 35 έως 60. Περίπου το 90-95% των ατόμων που πλήττονται από την PBCεμφανίζει σημαντικούς τίτλους αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων.

Τα ΑΜΑ είναι αυτοαντισώματα που αναπτύσσονται έναντι αντιγόνων του ίδιου του οργανισμού. Υπάρχουν εννέα τύποι αντιγόνων ΑΜΑ (Μ1-Μ9), εκ των οποίων το Μ2 και το Μ9 έχουν την μεγαλύτερη κλινική σημασία. Η παρουσία του τύπου Μ2 είναι ιδιαίτερα εμφανής στην PBCενώ οι υπόλοιποι τύποι αντιγόνων μπορεί να ανευρεθούν σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ορισμένα εργαστήρια θεωρούν την ΑΜΑ-Μ2 ως πιο ειδική εξέταση για την PBC.

  • Πώς χρησιμοποιείται;

Η εξέταση των ΑΜΑ ή ΑΜΑ-Μ2 ζητείται για τη διάγνωση της πρωτοπαθούς χολικής κίρρωσης (PBC). Η PBCείναι μια σοβαρή παθολογική κατάσταση κατά την οποία γίνεται σταδιακή καταστροφή του χολικού συστήματος του ήπατος (για περισσότερα σχετικά με αυτή την ασθένεια, ανατρέξτε στις Διασυνδέσεις που απαριθμούνται στο «Αλλού στο Διαδίκτυο»).

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι οι ακόλουθες:

  • Αντισώματα λείων μυϊκών ινών (SMA)
  • Αντιπυρηνικά αντισώματα (ANA)
  • Αλκαλική φωσφατάση
  • Επίπεδα ανοσοσφαιρίνης IgM
  • Χολερυθρίνη
  • Αλβουμίνη
  • Χρόνος προθρομβίνης
  • C-αντιδρώσαπρωτεΐνη
  • γ-γλουταμυλτρανσφεράση (γ-GT)

 

  • Πότε συνταγογραφείται;

Η εξέταση των ΑΜΑ ή ΑΜΑ-Μ2 ζητείται όταν ο γιατρός υποψιαστεί ότι ο ασθενής έχει μια αυτοάνοση διαταραχή, όπως η PBCπου επηρεάζει το ήπαρ. Oι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

· Φαγούρα (κνησμός)

·         Ίκτερος

·         Κούραση κοιλιακό άλγος

·         Διόγκωση του ήπατος

 

Πολλοί από αυτούς που έχουν προσβληθεί με την πρόωρη PBCδεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Παρόλα αυτά η νόσος αυτή  διαγιγνώσκεται γρήγορα επειδή ο ασθενής θα έχει μη φυσιολογικές εξετάσεις ήπατος (αυξημένα ηπατικά ένζυμα), ιδιαίτερα την αλκαλική φωσφατάση (ALP).

Η εξέταση των ΑΜΑ ή ΑΜΑ-Μ2 ενδέχεται να ζητηθεί σε συνδυασμό ή παράλληλα με πολλές άλλες εξετάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται στη διάγνωση και/ή στον αποκλεισμό άλλων αιτιών ηπατικής νόσου ή τραυματισμού. Αυτές οι αιτίες μπορεί να είναι η ιογενής ηπατίτιδα, τα ναρκωτικά, η κατάχρηση αλκοόλ, οι τοξίνες, οι γενετικές παθήσεις, οι μεταβολικές παθολογικές καταστάσεις και η αυτοάνοση ηπατίτιδα.

  • Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;

Υψηλά επίπεδα (τίτλοι) των ΑΜΑ ή ΑΜΑ-Μ2 στο αίμα υποδηλώνουν ότι η πιθανότερη αιτία των συμπτωμάτων και/ή της καταστροφής του ήπατος είναι η PBC. Τα επίπεδα των ΑΜΑ δεν συσχετίζονται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της PBCή με την πρόγνωση του ασθενούς.

Το αρνητικό ΑΜΑ ή ΑΜΑ-Μ2 σημαίνει ότι πιθανότατα τα συμπτώματα του ασθενούς  οφείλονται σε κάτι άλλο εκτός της PBC, αλλά το αποτέλεσμα δεν αποκλείει την παθολογική αυτή κατάσταση. Περίπου το 5-10% των ασθενών με PBCδεν εμφανίζει σημαντικές ποσότητες των AMAή ΑΜΑ-Μ2.

  • Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;

Ο προσδιορισμός των ΑΜΑ και ΑΜΑ-Μ2 δεν θέτουν από μόνες τους τη διάγνωση της PBC. Για να γίνει αυτή θα συνδυαστούν εργαστηριακές εξετάσεις και κλινικά συμπτώματα. Μπορεί να ζητηθεί βιοψία ήπατος για να αναζητηθούν οι χαρακτηριστικές ενδείξεις της πρωτοπαθούς χολικής κίρρωσης στον ιστό του ήπατος και να σιγουρευτεί έτσι η διάγνωση χωρίς όμως να είναι και απαραίτητο. Μπορεί να ζητηθούν επίσης απεικονιστικές τομογραφίες του ήπατος για την αναζήτηση της απόφραξης του χοληδόχου πόρου.
Περίπου το 50% των περιπτώσεων με PBC διαγιγνώσκεται πριν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα.

Συχνές Εωτήσεις:

1. Τι προκαλεί την πρωτοπαθή χολική κίρρωση (PBC);
Η αιτία προς το παρόν δεν είναι γνωστή. Δεν είναι μολυσματική και δεν είναι κληρονομική, αν και αυξημένη ευαισθησία στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρείται σε αρκετές οικογένειες. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

2. Πόσο γρήγορα εξελίσσεται η PBC;
Η διάρκεια και η σοβαρότητα της PBCείναι δύσκολο να προβλεφθούν. Πολλοί ασθενείς θα εμφανίσουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα για πολλά χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και δείτε τις σχετικές διασυνδέσεις.

3. Μπορώ να κάνω την εξέταση ΑΜΑ ή ΑΜΑ-Μ2 στο ιατρείο του γιατρού μου;
Όχι, η εξέταση αυτή απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και δεν παρέχεται σε όλα τα εργαστήρια. Πιθανόν, το αίμα σας να σταλεί σε εργαστήριο αναφοράς.

4. Εάν έχω ΑΜΑ, θα εξαφανιστούν ποτέ τα αντισώματα;
Ο τίτλος μπορεί να μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένα άτομο έχει ανιχνεύσιμα ΑΜΑ, θα συνεχίσει να τα έχει.

Πηγές του άρθρου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό το άρθρο βασίζεται σε βιβλιογραφική έρευνα που χρησιμοποιεί τις πηγές που αναφέρονται παρακάτω, η οποία διενεργήθηκε με την συνολική δουλειά της Συντακτικής Επιτροπής του Αμερικανικού LabTestsOnline. Το άρθρο αυτό αναθεωρείται περιοδικά από τη συντακτική του ομάδα και ενημερώνεται σύμφωνα με τις νέες ανακαλύψεις. Κάθε νέα πηγή προστίθεται στο τέλος του επόμενου καταλόγου έτσι ώστε να ξεχωρίζει από τις αρχικές πηγές.

LabTestsOnline

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.