Εξάρθρημα αγκώνα σε μωρά – επώδυνος πρηνισμός (Nursemaid Elbow)

Εξάρθρημα αγκώνα σε μωρά – επώδυνος πρηνισμός (Nursemaid Elbow) Facebooktwitterpinterest

Αρκετά συχνός τραυματισμός στα παιδιά κάτω των 5 ετών, που οφείλεται σε ήπια εξάρθρωση του αγκώνα. Συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια παιχνιδιού, όταν ασκηθεί βίαιη έλξη στο χέρι του παιδιού κάτω από το επίπεδο του αγκώνα, ή όταν οι γονείς προσπαθούν να το σηκώσουν από το έδαφος τραβώντας το κυρίως απ το ένα χέρι. Σε τέτοια περίπτωση, το παιδί αρχίζει αμέσως να κλαίει, δε δέχεται να χρησιμοποιήσει το χέρι του, το κρατάει ακίνητο στα πλάγια του θώρακα και δε μπορεί να το σηκώσει πάνω απ το ύψος του ώμου.

Η διάγνωση τίθεται από την κλινική εικόνα του παιδιού. Απεικονιστικές εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες (εκτός αν ο Ορθοπαιδικός υποψιάζεται άλλες κακώσεις). Η αντιμετώπιση αυτής της κάκωσης γίνεται με προσπάθεια επανατοποθέτησης του αγκώνα στη σωστή του θέση, με ήπιους χειρισμούς (δεν είναι απαραίτητη η νάρκωση). Το παιδί μπορεί να παραπονεθεί για πόνο κατά τη διάρκεια των χειρισμών, αλλά αυτό κρατάει ελάχιστα μέχρι να τοποθετηθεί ο αγκώνας στη θέση του. Δεν χρειάζεται καμία φαρμακευτική θεραπεία , εκτός ίσως από ένα απλό παυσίπονο για τις πρώτες ώρες στο σπίτι.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει ποτέ να σηκώνουμε τα παιδιά τραβώντας τα από τα χέρια, καθώς μπορεί να επαναλάβουμε τον ίδιο τραυματισμό, και κυρίως μέχρι την ηλικία των 6 ετών (η πιθανότητα να συμβεί μετά τα 6 είναι πολύ μικρή)

Κυριάκος Α Δημητριάδης MD Msc Ορθοπαιδικός Xειρουργός – Τραυματολόγος

Κυριάκος Α Δημητριάδης MD Msc
Ορθοπαιδικός Xειρουργός – Τραυματολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.