H Σημασία της Προγνώσεως κατά τον Ιπποκράτη

Facebooktwitterpinterest

Ο καλύτερος γιατρός, κατά τη γνώμη μου, είναι εκείνος που γνωρίζει από πριν τα πράγματα. Γνωρίζοντας από πριν τα πράγματα και εκθέτοντας στους αρρώστους τα παρόντα, τα περασμένα και τα μέλλοντα να συμβούν, όσα αυτοί παραλείπουν να εκθέσουν σε αυτόν, τους πείθει ότι ξέρει την κατάσταση τους καλύτερα από κάθε άλλον, ώστε δε διστάζουν εκείνοι να εμπιστευτούν σε αυτόν τη θεραπεία τους.

Και εκείνος τότε θα κατορθώσει να τους γιατρέψει με τέλειο τρόπο γιατί από την παρούσα κατάσταση μπορεί να προβλέψει την έκβαση της ασθένειας τους.
Η θεραπεία βέβαια όλων των αρρώστων δεν είναι δυνατή, μολονότι τουτου θα ήταν προτιμότερο από κάθε πρόγνωση της πορείας της ασθένειας, επειδή όμως οι άνθρωποι πεθαίνουν άλλοι προτού καλέσουν το γιατρό και γιατί η αρρώστια τους συμβαίνει να είναι βαρειά, άλλοι μετά την επίσκεψη του γιατρού, ζώντας μια μέρα μονάχα ή κάτι περισσότερο, πριν αυτός κατορθώσει να καταπολεμήσει με την τέχνη του την αρρώστια τους, είναι ανάγκη να γνωρίζουμε τη φύση των ασθενειών αυτών, κατά πόσον αυτές υπερβαίνουν την αμυντική ικανότητα του οργανισμού του ανθρώπου και να εξακριβώνουμε ταυτόχρονα μήπως υπάρχει κάτι το θεϊκό σε αυτής τις αρρώστιες, για να φροντίζουμε και γι αυτο να γίνεται πρόγνωση.
Έτσι ο γιατρός δικαιολογημένα θα προκαλούσε το θαυμασμό των ανθρώπων και θα έκανε με τρόπο τέλειο τη δουλειά του.
Πραγματικά εκείνους που υπάρχει δυνατότητα να σωθούν θα μπορούσε κατάλληλα να τους προφυλάξει από ενδεχόμενο κίνδυνο και έχοντας περισσότερο χρόνο στη διάθεση του για να λάβει τα μέτρα του σε κάθε περίπτωση και προβλέποντας και προλέγοντας ποιοι πρόκειται να πεθάνουν και ποιοι πρόκειται να σωθούν θα ήταν απαλλαγμένο από κάθε ευθύνη.

Γεωργία Κατσογριδάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γεωργία Κατσογριδάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.