Διαταραχές περιόδου

Διαταραχές περιόδου Facebooktwitterpinterest

Συχνά επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο κορίτσια με διαταραχές περιόδου. Ποιες είναι οι συνηθέστερες διαταραχές & πώς ορίζονται;

Η αραιομηνόρροια ορίζεται ως μείωση των κύκλων σε κάτω από 9 το έτος.

Η αμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όταν ένα κορίτσι δεν έχει δει ποτέ περίοδο στα 16 έτη του & σε δευτεροπαθή, όταν μια κοπέλα που έχει δει τακτική περίοδο παύει να έχει έμμηνο ρύση για πάνω από 6 μήνες (πηγή: Oxford Ηandbook of Εndocrinology & Diabetes, Helen Turner & John Wass).

Ο ενδοκρινολόγος θα διερευνήσει μέσω του ιστορικού αν υπάρχει απόσυρση οιστρογόνων (πχ η κοπέλα έχει εξάψεις, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία).

Θα διερευνήσει ενδεχόμενη διαταραχή του υποθαλάμου (αν η κοπέλα βιώνει συναισθηματικό ή σωματικό στρες, αν υπάρχουν ακραίες αλλαγές βάρους σώματος ή ασθένεια).

Υπάρχουν περιπτώσεις πρώιμης εμμηνόπαυσης ή παρουσίας αυτοανοσίας που ο ενδοκρινολόγος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Από το ιστορικό της εξεταζομένης θα προκύψει αν υπάρχει υπερπρολακτιναιμία, η οποία θα δώσει ορισμένες φορές έκκριμα από το μαστό (γαλακτόρροια). Συχνά οι διαταραχές περιόδου εμφανίζονται μαζί με ακμή και δασυτριχισμό, δηλαδή αυξημένη τριχοφυ ί α σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η λήψη φαρμάκων έχει επίσης μεγάλη σημασία να καταγραφεί.

Το γυναικολογικό & μαιευτικό ιστορικό μπορεί να δώσει την απάντηση & η αγαστή συνεργασία γυναικολόγου & ενδοκρινολόγου είναι προς ωφέλεια των κοριτσιών.

Το σίγουρο είναι ότι οι διαταραχές περιόδου δεν είναι σωστό να μένουν χωρίς διερεύνηση. Η επιστήμη έχει τα μέσα σήμερα να βοηθήσει κάθε γυναίκα προς το στόχο της ποιότητας ζωής.

Μαρία Καραφλού, Ενδοκρινολόγος

Μαρία Καραφλού,
Ενδοκρινολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.