Εξωσωματική:

Facebooktwitterpinterest

Χαμηλότερες δόσεις ορμονών μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα των ωαρίων.
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δείχνει ότι οι υψηλές δόσεις θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) κατά τη διέγερση των ωοθηκών στην εξωσωματική, μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία των ωοθυλακίων, με αποτέλεσμα χειρότερη ποιότητα ωαρίων.

Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, η FSH χορηγείται για τη διέγερση των ωοθηκών και την πρόκληση ανάπτυξης ωοθυλακίων που περιέχουν τα ωάρια.
Στόχος είναι η συλλογή πολλών ωαρίων κατά τη διάρκεια ενός κύκλου θεραπείας, αντί για ένα ωάριο που θα συλλεγόταν σε έναν φυσικό κύκλο.
Η χορήγηση μεγάλης ποσότητας FSH δεν βοηθά όμως στην επιτυχία της εξωσωματικής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, που έδειξαν ότι επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των ωοθηκών και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ωαρίων.
«Αφού αναλύσαμε μισό εκατομμύριο αρχεία κύκλων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διαπιστώσαμε ότι όταν οι κλινικές αύξαναν τη δόση της FSH, τα ποσοστά ζωντανών γεννήσεων μειώνονταν σχεδόν κατά 50 τοις εκατό», είπε ο επικεφαλής της μελέτης του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Τα τελευταία 15-20 χρόνια, οι δόσεις FSH που χρησιμοποιούνται σε πολλές γυναίκες είναι πολύ υψηλές».
Οι ερευνητές θέλησαν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό. Χρησιμοποίησαν ως μοντέλα δαμαλίδες (θηλυκές αγελάδες που δεν έχουν γεννήσει ακόμη μοσχάρι) με μικρά αποθέματα ωοθηκών. Οι δαμαλίδες έλαβαν είτε την τυπική δόση είτε υπερβολική δόση FSH. Οι αγελάδες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με υπερβολική FSH είχαν περισσότερα μη φυσιολογικά ωοθυλάκια σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν θεραπεία με μια τυπική δόση FSH.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την αλληλουχία RNA για να μελετήσουν τη γονιδιακή έκφραση των ωοκυττάρων και των κυττάρων που περιβάλλουν τα ωάρια (CCs) και κοκκιωδών κυττάρων (GCs) που τα περιβάλλουν μέσα στα ωοθυλάκια.
Διαπίστωσαν ότι όταν οι αγελάδες πήραν υψηλή δόση FSH, τα CC και τα GC εμφάνισαν μη φυσιολογικά πρότυπα γονιδιακής έκφρασης (σε σύγκριση με εκείνα των αγελάδων που πήραν μία τυπική δόση) και είχαν προβλήματα σε βασικές μοριακές και κυτταρικές διεργασίες.
Τα ωοκύτταρα εμφάνισαν επίσης αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση, οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνουν σημαντικές αλλαγές σε βασικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση επηρέασαν την τυπική ακολουθία ανάπτυξης κατά την ωρίμανση των ωοθυλακίων. Η ωορρηξία και η ωχρινοποίηση έγιναν ταυτόχρονα και όχι διαδοχικά.
«Αυτό δείχνει ότι τα ωοθυλάκια ήταν «μπερδεμένα» και δεν αναπτύσσονταν ακολουθώντας οποιοδήποτε γνωστό ή αναμενόμενο «μονοπάτι», είπαν οι ερευνητές.
Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι υπερβολικές δόσεις FSH κατά τη διέγερση των ωοθηκών έχουν ως αποτέλεσμα ανωμαλίες των ωοθυλακίων και μειωμένη βιωσιμότητα των ωαρίων.
Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, εάν αποφεύγεται η υπερβολική χορήγηση FSH, κατέληξαν οι ερευνητές.
Η άποψή μου
Συνήθως χορηγούμε αυξημένη δόση FSH σε γυναίκες που δεν απαντούν στις συνηθισμένες δόσεις φαρμάκων.
Είναι πιθανόν τα αποτελέσματα που κατέγραψαν οι ερευνητές στην ανωτέρω μελέτη να οφείλονται σε προϋπάρχουσες δυσλειτουργίες των ωοθηκών και όχι στην αυξημένη δόση FSH. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και η θεραπεία απόλυτα εξατομικευμένη για να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.