Ήλιος και καλοκαίρι: σύμμαχος ή εχθρός της καρδιάς;

Facebooktwitterpinterest

Ο ήλιος είναι σύμμαχος αλλά και πολλές φορές εχθρός της καρδιάς. Οι ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες μετρίου και υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ιδίως τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός (11 π.μ. – 3 μ.μ.) και βέβαια όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου. Η μεγάλη ζέστη είναι το ίδιο βλαβερή όπως και το πολύ κρύο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξετε σε περίπτωση που έχετε ιστορικό στηθάγχης, εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας οποιασδήποτε αιτιολογίας ή άλλες σπανιότερες καρδιακές παθήσεις.

Υπάρχουν αρκετές πρακτικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθηθούν όπως:

  • Η επίσκεψη στην παραλία πρέπει να πραγματοποιείται τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.
  • Όταν κάνει πολλή ζέστη, είναι καλύτεροι οι κλιματιζόμενοι χώροι και αν υπάρχει ανάγκη μετακίνησης, πρέπει να φροντίζουμε να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλοΤο κολύμπι είναι ιδανική άσκηση. Ωστόσο είναι απαραίτητο να τηρούνται πάντα κάποιοι κανόνες.
  • Πριν την είσοδο στη θάλασσα πρέπει να προβείτε σε μια μικρή προθέρμανση με ήπιες ασκήσεις χεριών και ποδιών ή λίγο περπάτημα επί πέντε λεπτά.
  • Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, αποφύγετε το κολύμπι. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να μας δροσίσει η ζέστη αυξάνει τους παλμούς και ανοίγει τα αγγεία του δέρματος προκαλώντας εφίδρωση με αποτέλεσμα να κουράζει την καρδιά.
  • Αποφύγετε την απότομη είσοδο σας σε κρύα νερά και προτιμήστε να κολυμπήσετε όταν η θάλασσα είναι πιο ζεστή.
  • Απαγορεύεται να κολυμπήσετε αν έχετε φάει, έστω και ελαφριά τουλάχιστον 1 ώρα μετά το γεύμα.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ έχει αγγειοδιασταλτική δράση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της πίεσης οπότε πρέπει να περιορίζεται η λήψη του αλκοόλ ιδιαίτερα τις ώρες με υψηλή θερμοκρασία.
  • Τέλος θα πρέπει να αυξηθεί η λήψη υγρών – νερού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλά να μην ξεπεράσει τα 2,5L το εικοσιτετράωρο.
Ηλίας Τσούγκος, Καρδιολόγος

Ηλίας Τσούγκος,
Καρδιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.