Νεφρική λειτουργία, στεφανιαία νόσος και μεσογειακή διατροφή:

Facebooktwitterpinterest

Tι απέδειξε επιστημονική έρευνα;
Tα τρόφιμα και τα ποτά που χαρακτηρίζουν τις διατροφικές σας συνήθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα των νεφρών σας να σας κρατούν υγιείς. Η κατανάλωση π.χ υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη (και) στη νεφρική λειτουργία ενώ η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτών των ζωτικών οργάνων.

Νέα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως η μεσογειακή δίαιτα- με άφθονο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο- θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας, ειδικά για όσους έχουν αντιμετωπίσει καρδιακά προβλήματα στο παρελθόν.

Η μεθοδολογία της έρευνας και τα συμπεράσματα

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, γνωστό και ως το επίσημο περιοδικό της ESPEN (The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), εξέτασε μια ομάδα περισσότερων από 1.000 ασθενών με στεφανιαία νόσο (συγκεκριμένα εκείνους που υπέστησαν στεφανιαία νόσο πριν από έξι μήνες ή περισσότερο).
Οι ερευνητές ανέθεσαν στους μισούς από αυτούς τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στους μισούς να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες.

«Τα κύρια ευρήματά μας απέδειξαν πως η μακροχρόνια κατανάλωση τροφών που ανήκουν στη μεσογειακή διατροφή – εξαιρετικά πλούσιας σε μονοακόρεστα λιπαρά από ελαιόλαδο – σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επιβραδύνει και διατηρεί την υγιή λειτουργία των νεφρών σε άτομα με στεφανιαία νόσο », δηλώνει σχετικά η συν-συγγραφέας της μελέτης Elena Yubero Serrano, PhD.

Η διατήρηση της υγείας των νεφρών είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με στεφανιαία νόσο, επειδή τα νεφρά δεν απομακρύνουν απλώς τα απόβλητα και τα επιπλέον υγρά. Σύμφωνα με το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς σας καθώς η βλάβη των νεφρών μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να προσέχετε τα νεφρά σας, αν ανησυχείτε για την καρδιά σας.

«Ξεκινήστε από μικρές αλλαγές και βάλτε στόχους όπως να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Στη συνέχεια, βάλτε στόχο να τρώτε περισσότερα θαλασσινά πλούσια σε ωμέγα 3, αντικαταστήστε τα δημητριακά σας με 100% δημητριακά ολικής αλέσεως» συμβουλεύουν οι ειδικοί .

Ο καθορισμός μικρών στόχων, έναν ή δύο τη φορά, μπορεί να σας βοηθήσει να εφαρμόσετε και να διατηρήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με την πάροδο του χρόνου.

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος, Χειρουργός - Ουρολόγος FEBU

Mπαφαλούκας Α. Νικόλαος,
Χειρουργός – Ουρολόγος FEBU

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.