Ποιά είναι τα καλά, τα κακά και τα χειρότερα λίπη;

Ποιά είναι τα καλά, τα κακά και τα χειρότερα λίπη; Facebooktwitterpinterest

Τα καλά λίπη

– Είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα : ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 είναι τα λεγόμενα απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού και δεν μπορούν να παραχθούν από το ίδιο το σώμα. Πρέπει να τα πάρουμε από τη δίαιτα μας.

Τα ωμέγα-6 τα συναντάμε σε κοινά φυτικά λάδια  όπως το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο ενώ τα ωμέγα-3 βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά (οστρακοειδή και μαλάκια), στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλες, φρέσκος τόνος, σολομός, γαύρος) και στα καρύδια.

Δυστυχώς, η διατροφή μας περιλαμβάνει ήδη μεγάλες ποσότητες ωμέγα-6 (έτοιμα φαγητά και χρήση διαφόρων λαδιών) παρά ωμέγα-3 (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί) οπότε συστήνεται η καθημερινή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τα οποία γενικά απουσιάζουν από τη διατροφή μας.

Η καθημερινή πρόσληψη ωμέγα-3 προστατεύει από :

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα (μειώνει τις αρρυθμίες, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, την εξέλιξη της αθηρωματικής πλάκας και ελαφρώς την πίεση)
  • Καρκίνο του συκωτιού
  • Κατάθλιψης
  • Άνοια

Τα κακά λίπη

Είναι τα κορεσμένα λίπη. Βρίσκονται στο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, σάλτσες, τυριά, μαργαρίνες, αλλαντικά, λάδια και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως παγωτά, γλυκά, πίτες, σοκολάτα και μπισκότα.

Τα χειρότερα

Είναι τα τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία δημιουργούνται κατά την διάρκεια υδρογόνωσης των φυτικών λαδιών. Περιέχονται σε μπισκότα, μαργαρίνη, γλυκά, ντόνατς, τσιπς, τηγανητά φαγητά και αλμυρά.

Χαρακτηρίζονται καλά, κακά και χειρότερα ανάλογα με την επίδραση που προκαλούν στη χοληστερόλη του αίματος.

Τα καλά λίπη μειώνουν την ολική και κακή χοληστερόλη- η χοληστερόλη που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών  και αυξάνουν την καλή – η χοληστερόλη που μαζεύει τη χοληστερόλη από τα τοιχώματα των αρτηριών και την μεταφέρει στο συκώτι για απομάκρυνση. Αντίθετα, τα κακά λίπη αυξάνουν την ολική, την κακή αλλά και την καλή χοληστερόλη! Τα τρανς θεωρούνται τα χειρότερα επειδή ακριβώς μειώνουν την καλή και αυξάνουν την κακή χοληστερόλη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.