Εμβόλιο COVID-19 στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Εμβόλιο COVID-19 στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό Facebooktwitterpinterest

Οι παρακάτω πληροφορίες βασίζονται σε ότι είναι γνωστό μέχρι στις 19/12/2020. Καθώς νέα δεδομένα και πληροφορίες προστίθενται συνεχώς ακολουθήστε τις πηγές μας ώστε να έχετε την πιο πρόσφατη ενημέρωση.

Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 είναι ένας νέος τύπος εμβολίου. Μετά από εντατικούς ελέγχους έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και έχει καλό προφίλ ασφάλειας. Δεν έχει αξιολογηθεί όμως ακόμη η χρήση του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, μέχρι να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, δεν συστήνεται προς το παρόν, η χρήση του στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο για το COVID-19 στην εγκυμοσύνη;

Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα σχετικά με το εμβόλιο για το COVID-19 δεν δημιουργούν ανησυχίες για την ασφάλεια του κατά την εγκυμοσύνη και την γαλουχία, τόσο για την γυναίκα όσο και για το μωρό της.

Πολλά εμβόλια χορηγούνται με ασφάλεια στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το εμβόλιο για το COVID-19 είναι ένα νέο σκεύασμα. Θέλουμε να δούμε περισσότερα κλινικά δεδομένα προτού να υπάρχει προτροπή για την χρήση του στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Είναι συνηθισμένη πρακτική, όταν περιμένουμε τέτοια δεδομένα για οποιοδήποτε φάρμακο, να συνιστούμε να αποφύγετε τη χρήση του σε άτομα που μπορεί να μείνουν έγκυες ή που θηλάζουν. Καθώς θα υπάρχουν σταδιακά περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία ,οι οδηγίες που δίνουμε θα επανεξεταστούν.

 

Τι πρέπει να κάνω μέχρι να υπάρχουν νεότερα δεδομένα;

Μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία πρέπει να έχετε υπόψη σας:

  • εάν είστε έγκυος δεν πρέπει να εμβολιαστείτε – μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά τη λήξη της εγκυμοσύνης σας
  • εάν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, θα πρέπει να καθυστερήσετε τον εμβολιασμό έως ότου να είστε βέβαιοι ότι δεν είστε
  • εάν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος τους επόμενους 3 μήνες, θα πρέπει να καθυστερήσετε τον εμβολιασμό σας
  • εάν γνωρίζετε ότι δεν είστε έγκυος, μπορείτε να κάνετε τις δύο δόσεις. Θα πρέπει όμως να αποφύγετε να μείνετε έγκυος για τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη δεύτερη δόση
  • εάν κάνατε την πρώτη δόση και στη συνέχεια μείνετε έγκυος, θα πρέπει να καθυστερήσετε τη δεύτερη δόση έως ότου τελειώσει η εγκυμοσύνη
  • εάν κάνατε το εμβόλιο για το COVID-19 και μάθετε αμέσως μετά ότι είστε έγκυος μην ανησυχείτε. Το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον κορονοϊό σε εσάς ή το μωρό σας
  • εάν θηλάζετε θα πρέπει να περιμένετε έως ότου τελειώσετε το θηλασμό και στη συνέχεια να κάνετε το εμβόλιο.

Αυτές οι οδηγίες είναι προληπτικές και ισχύουν μέχρι να υπάρχουν διαθέσιμα επιπλέον στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

 

Πως γίνεται το εμβόλιο για τον COVID-19;

  • Το εμβόλιο για τον COVID-19 χορηγείται σαν μια απλή ένεση στο μπράτσο.
  • Γίνεται σε 2 δόσεις, με διαφορά τουλάχιστον 21 ημερών (3 εβδομάδων).
  • Το εμβόλιο COVID-19 δεν περιέχει ζωικά προϊόντα ή αυγά.
  • Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μερικές εβδομάδες μετά την 2η δόση.
  • Εφόσον γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου, στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρχει προστασία από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 90-95%.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να νοσήσετε από COVID-19 και αν έχετε το εμβόλιο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να:

  • συνεχίστε να ακολουθείτε την κοινωνική απομακρυσμένη καθοδήγηση
  • αν μπορείτε, φορέστε κάτι που καλύπτει τη μύτη και το στόμα σας σε μέρη όπου είναι δύσκολο να μείνετε μακριά από άλλους ανθρώπους

 

Υπάρχουν παρενέργειες από το εμβόλιο για τον COVID-19;

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και δεν διαρκούν περισσότερο από μια εβδομάδα. Συνήθως πρόκειται για:

  • ήπιο πόνο στο σημείο που γίνεται η ένεση
  • αίσθημα κόπωσης
  • πονοκέφαλος
  • πονάκια (μυαλγίες) σε διάφορα σημεία του σώματος

Εάν χρειαστεί, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη (Depon, Panadol).

Εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή ανησυχείτε, μιλήστε με τον ιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ. Εάν έχετε πυρετό σκεφτείτε μήπως έχετε COVID-19 ή άλλη λοίμωξη.

Πριν εμβολιαστείτε ενημερώστε εάν είχατε ποτέ σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) στο παρελθόν.

Δεν πρέπει να κάνετε το εμβόλιο εάν υπάρχει ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε φάρμακα, εμβόλια ή τρόφιμα.

 

Τι ισχύει σχετικά με τα υπόλοιπα εμβόλια στην εγκυμοσύνη;

Η πανδημία εξαιτίας του κορονοϊού (COVID-19) δεν θα πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι εμβολιασμοί στην εγκυμοσύνη αποτελούν σημαντικό στοιχείο της προγεννητικής φροντίδας και θα πρέπει να γίνονται κανονικά. Τα οφέλη που προσφέρουν αφορούν τόσο την μητέρα όσο και το έμβρυο!

Ειδικά φέτος είναι σημαντικό να κάνετε το εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Μελέτες έχουν δείξει ότι ταυτόχρονη λοίμωξη από την γρίπη και το νέο κορονοϊό αυξάνει σοβαρά, σχεδόν διπλασιάζει, την πιθανότητα εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών και κυρίως πνευμονίας.

 

Στο ιατρείο μας

  • Ενημερωνόμαστε συνεχώς για τα νεότερα δεδομένα που προκύπτουν και η συμβουλευτική μας τροποποιείται ανάλογα με τις υποδείξεις διεθνών οργανισμών όπως του www.who.int , του www.cdc.gov , του www.acog.org , και του www.rcog.org.uk
  • Ενθαρρύνουμε την διενέργεια των υπόλοιπων εμβολιασμών στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Είμαστε έτοιμοι να σας παρέχουμε κάθε στιγμή πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19 και την επίδρασή του στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό.

 

Γεώργιος Καλόγηρος, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

Γεώργιος Καλόγηρος,
Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.nhs.uk

www.gov.uk

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.