Ψυχική Υγεία Και Διακοπές

Οι διακοπές «ενισχύονν» τη γεννητικότητα Facebooktwitterpinterest

 Γιατί Είναι Σημαντικό Να Διακόπτουμε;

Το καλοκαίρι έφτασε και η περίοδος των διακοπών ξεκινά. Έπειτα από τον περιορισμό που βιώσαμε με την καραντίνα και τον κορωνοϊό, η ανάγκη για διακοπές είναι πραγματικά πολύ μεγάλη για όλους μας.

Τι είναι όμως πραγματικά οι διακοπές και γιατί είναι σημαντικό να διακόπτουμε; Ετυμολογικά, η λέξη διακοπές προέρχεται από το «δια» και «κόπτω», που σημαίνει κόβω, σταματώ ό,τι έκανα πριν. Διακοπές, λοιπόν, είναι μια περίοδος ή μια φάση της ζωής μας κατά την οποία σταματάμε την καθημερινή δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

diakop arth z 2

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι διακοπές παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των διακοπών είναι ότι μειώνουν τα επίπεδα του άγχους, μέσω της μείωσης παραγωγής των ορμονών του στρες. Ειδικότερα μάλιστα όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο παραλιακό προορισμό έχουμε το επιπλέον όφελος ότι ο ήλιος συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της διάθεσής μας. Η ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει την βιταμίνη D στον οργανισμό μας μέσω της παραγωγής ορμονών που μας βοηθούν να νιώθουμε καλά, να έχουμε αισιοδοξία και διάθεση για ζωή. Οι διακοπές δίνουν τη δυνατότητα στο νου να αποφορτιστεί από τα πολλά προβλήματα, να αδειάσει και κατά συνέπεια να γίνει πιο αποτελεσματικός. Επιπλέον οι διακοπές μπορούν να αποτελέσουν μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με την οικογένεια ή τους φίλους μας, σε ένα πλαίσιο πιο χαλαρό και ξέγνοιαστο.

diakop 3

Για να αποκομίσουμε όμως τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τις πολυπόθητες διακοπές μας, καλό είναι να έχουμε στο νου τα παρακάτω:

Ας αποκοπούμε από κάποιες συνήθειες της καθημερινότητας, όπως το κινητό, τον υπολογιστή, τον έλεγχο του e-mail, επαγγελματικές συζητήσεις, social media, παρακολούθηση ειδήσεων κλπ.

Το να διακόψουμε δεν σημαίνει απαραίτητα μακρινό ταξίδι σε ακριβό ξενοδοχείο. Μπορεί να είναι το ταξίδι στο χωριό μας, ή ένα ολιγοήμερο camping, όπου θα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο εδώ και τώρα, ερχόμενοι σε επαφή με τον εαυτό μας, την φύση και τους γύρω μας.

Ας απαλλαγούμε από το αυστηρό πρόγραμμα και το ρολόι. Καλό είναι να οργανωθούμε ως ένα βαθμό, χωρίς να είμαστε υπερβολικοί ή να «πρέπει» να τα δούμε όλα.

Ας αφήσουμε τα «πρέπει» μακριά και να κρατήσουμε το κέφι, το χιούμορ και την καλή μας διάθεση.

Καλές διακοπές!

Ζέττα Σταματελοπούλου  Ψυχολόγος,  Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων

Ζέττα Σταματελοπούλου
Ψυχολόγος,
Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.