Λούπινο! εσείς το ξέρετε;

Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για τον καρπό ενός φυτού. Έκανε την εμφάνιση του περισσότερα από 2000 χρόνια π.Χ. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων, ενώ οι νεότεροι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν τόσο για προσωπική τους χρήση με σκοπό να φτιάξουν αλεύρι, λάδι ή να το καταναλώσουν ωμό ως όσπριο, όσο και για κτηνοτροφή. Στην Κρήτη  ήταν γνωστά ως «λουμπούνια» και αποτελούσαν το καλύτερο συνοδευτικό για τη ρακή. Είχαν όμως ένα μειονέκτημα, ήταν πολύ πικρά και μπορούσαν να φανούν μέχρι και δηλητηριώδη αν δε προετοιμάζονταν σωστά, με αποτέλεσμα να αρχίσει η πτωτική πορεία της καλλιέργειας του λούπινου στη χώρα μας το 1970.

Τα λούπινα όμως έρχονται πάλι στο προσκήνιο λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Τείνουν να αντικαταστήσουν τη σόγια και έχουν γίνει γνωστά ως «κρέας του φτωχού» καθώς ο καρπός τους έχει υψηλότατη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που φτάνει το 40%.
Μπορούν να πάρουν επάξια τη θέση του κρέατος σε μια χορτοφαγική ή μη διατροφή, αν αναλογιστούμε ότι μόνο 1 φλιτζάνι λούπινα (26 γρ. πρωτεΐνη) μας δίνει τόση πρωτεΐνη όσο 1 παλάμη κοτόπουλο. Επιπλέον είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πολύ γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στη μείωση της χοληστερίνης, στη ρύθμιση του σακχάρου και της όρεξης, καθώς μας χορταίνουν πιο εύκολα.
Παρ’ όλο όμως που έχουν πολλές φυτικές ίνες, δεν είναι δύσπεπτα όπως άλλα όσπρια, αφού έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνες και σαπωνίνες που προκαλούν φούσκωμα. Είναι εντελώς απαλλαγμένα από γλουτένη και συνεπώς κατάλληλα για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Πέρα απ όλα αυτά είναι και πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ και η θειαμίνη, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του ΚΝΣ και για καλύτερη διάθεση. Το φυλλικό είναι επίσης βασικό συστατικό της διατροφής πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα λούπινα όπως είπαμε έχουν πικρή γεύση και πρέπει να περάσουν μια διαδικασία από μούλιασμα-βράσιμο και ξεπίκρισμα σε αλμυρό νερό μέχρι να γλυκάνουν και να μπορέσουν να καταναλωθούν. Συνήθως τρώγονται ωμά με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι σαν πασατέμπος, αλλά μπορούν να επεξεργαστούν και να παραχθούν από αυτά αλεύρι και εναλλακτικά προïόντα κρέατος όπως μπιφτέκι.

Kωνσταντίνα Παπαγεωργίου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Kωνσταντίνα Παπαγεωργίου,
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.