Η βιοψία ήπατος

Facebooktwitterpinterest

ΒΙΟΨΙΑ ΗΠΑΤΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η βιοψία ήπατος είναι μία μέθοδος, η οποία παρά τη χρήση νέων εργαστηριακών και απεικονιστικών μεθόδων, εξακολουθεί να παραμένει σημαντική, τόσο για τη διερεύνηση και τη διάγνωση συστηματικών νοσημάτων του ήπατος, όσο και για τη σταδιοποίηση και τη χάραξη ορθής θεραπευτικής προσέγγισης.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΙΟΨΙΑΣ
Υπάρχουν τέσσερις σε αριθμό μέθοδοι για την διενέργεια βιοψίας ήπατος. Σε αυτές περιλαμβάνονται η διαδερμική, η διασφαγιτιδική, η λαπαροσκοπική και η ‘με λεπτή βελόνη’, γνωστή ως FNA.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Σημαντικό βήμα, πριν τη διενέργεια βιοψίας ήπατος, αποτελεί η λήψη εξονυχιστικού ιατρικού ιστορικού, αλλά και φαρμακευτικού ιστορικού με έμφαση σε φάρμακα που επιδρούν στο πηκτικό μηχανισμό του οργανισμού, τα οποία και θα πρέπει προσωρινά να διακόπτονται, πριν τη διενέργεια βιοψίας ήπατος, για διάστημα ανάλογο πάντα με το είδος του αντιπηκτικού ή αντιαιμοπεταλιακού σκευάσματος που λαμβάνει ο ασθενής. Απαραίτητος κρίνεται επίσης και ο εργαστηριακός έλεγχος πηκτικότητας. Στόχος όλων αυτών των βημάτων, πριν τη διενέργεια της βιοψίας, αποτελεί η αποφυγή επιπλοκών και κυρίως της αιμορραγίας.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Στις πιο συχνές επιπλοκές της διαδερμικής βιοψίας συγκαταλέγονται ο πόνος, η υπόταση, η εμφάνιση αιματώματος είτε υποκάψιου, είτε ενδοηπατικού και η πιθανότητα επιμόλυνσης και μικροβιαιμίας. Σπάνιες επιπλοκές αποτελούν ο αιμοθώρακας, η ενδοπεριτοναϊκή αιμορραγία, η περιτονίτιδα, η παγκρεατίτιδα, το υποδόριο εμφύσημα, ο πνευμοθώρακας, το πνευμοπεριτόναιο.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Όταν τα αποτελέσματα της βιοψίας ήπατος πρόκειται να επηρεάσουν τη θεραπευτική γραμμή που θα ακολουθήσουμε, τότε έχουμε ένδειξη να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Καταστάσεις, όπως επίμονη διαταραχή των ηπατικών δεικτών, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την αιτιολογία που την προκαλεί και περιπτώσεις όπως κρυψιγενούς κίρρωσης και οξείας ηπατικής βλάβης που δεν αποδίδεται σε γνωστά αίτια, επίσης θα αποτελούσαν ενδείξεις για πιθανή βιοψία ήπατος.
Κλινικά, βιοψία ήπατος εφαρμόζεται για τη διερεύνηση και παρακολούθηση παθήσεων όπως ηπατίτιδες (Β & C), μεταβολικά νοσήματα του ήπατος, αυτοάνοσα νοσήματα του ήπατος, αλκοολική και μη αλκοολική νόσο του ήπατος, κακοήθεις βλάβες, οξεία ηπατική βλάβη, αλλά και μετά από μεταμόσχευση ήπατος.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Όσον αφορά τις αντενδείξεις διενέργειας διαδερμικής ηπατικής βιοψίας, έχουν να κάνουν με την συνεργασία του ασθενούς, την παρουσία αιμορραγικής διάθεσης (παράταση του INR, PLTs<50.000/mm3, λήψη αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών σκευασμάτων), την παρουσία σηπτικής χολαγγειίτιδας, την παρουσία λοίμωξης στην ανατομική θέση του δεξιού πλάγιου κοιλιακού τοιχώματος και την απόφραξη των εξωηπατικών χοληφόρων, την παρουσία νοσημάτων που αυξάνουν την αιμορραγική διάθεση, τη νοσογόνο παχυσαρκία, την αμυλοείδωση, την παρουσία μεγάλης ασκιτικής συλλογής, την παρουσία εχινοκοκκικής κύστης ή εστιακών βλαβών με αγγειοβρίθεια.

Πηγές
Bravo AA, Sheth SG, Chopra S. Liver biopsy. N Engl J Med. 2001;344:495-500
Tannapfel A, Dienes H-P, Lohse AW. The indications for liver biopsy. Dtsch Arztebl Int. 2012;109:477-83.
Tobkes AI, Nord HJ. Liver biopsy: review of methodology and complications. Dig Dis. Sep-Oct 1995;13:267-74.
American Association for the Study of Liver Diseases. Liver biopsy. Hepatology. 2009;49:1017-44

Νικόλαος Δ. Καρακούσης Ειδικός Παθολόγος MD / MSc ( Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε.Κ.Π.Α )

Νικόλαος Δ. Καρακούσης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.