Ταβέρνα: Ένα γεύμα και οι θερμίδες του

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι περισσότεροι από εμάς, όσο ιδιαίτερα διατροφικά γούστα και αν έχουμε, σπάνια λέμε «όχι» αν η παρέα προτείνει μεζεδάκι και κρασί. Η ελληνική κουζίνα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ποικιλία γεύσεων και τρόπων μαγειρέματος (τηγανητά, στα κάρβουνα, στο φούρνο, στη γάστρα) προς τέρψη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να προσέξεις τη διατροφή σου όταν τρως σε μία ταβέρνα.

Κυρίως αυτή την εποχή που οι ταβέρνες έχουν την τιμητική τους, συγκεντρώσαμε παρακάτω τα δημοφιλεστέρα πιάτα που υπάρχουν στους καταλόγους, για να ξέρετε τι ακριβώς θα σας κοστίσει σε… θερμίδες η έξοδος σας στο ταβερνάκι και τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε ώστε να μην βρεθούμε με παραπάνω κιλά το φθινόπωρο! Έτσι είναι καλό:

Μικρά μυστικά

Το μεσημέρι καταναλώστε κάτι ελαφρύ, ούτως ώστε στη βραδινή σας έξοδο να φάτε πιο ελεύθερα. Προτιμήστε, ένα μικρό σάντουιτς με τυρί και ντομάτα ή μία τονοσαλάτα ή μία μικρή αραβική πίτα με λαχανικά και τυρί ή γαλοπούλα. Να μην μείνετε νηστικοί όλη την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο, είναι βέβαιο ότι θα χάσετε τον έλεγχο στο βραδινό τραπέζι.
Διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο. Δείτε με τι συνοδεύονται τα κύρια πιάτα και, αν έχετε απορίες, ρωτήστε το σερβιτόρο ή ζητήστε του να σας προτείνει κάτι ελαφρύ.
Αν δεν είστε σίγουροι για το μέγεθος της μερίδας, ρωτήστε. Είναι πιθανό, π.χ., η μακαρονάδα θαλασσινών να είναι για δύο άτομα.
Ξεκινήστε με τη σαλάτα, διότι οι φυτικές ίνες των λαχανικών συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού και σας αποτρέπουν από το να φάτε πολύ στη συνέχεια. Προσέξτε πολύ τις σαλάτες. Πολλές φορές περιέχουν σχεδόν τα πάντα εκτός από λαχανικά π.χ. αλλαντικά, τυριά, σως, κροατών, ζυμαρικά με αποτέλεσμα να έχουν πολλές θερμίδες και σίγουρα να μην αποτελούν την κλασική συνοδευτική σαλάτα για ένα γεύμα μας.
Ζητήστε να σας σερβίρουν όλα τα πιάτα μαζί. Έτσι, αποφεύγετε την παγίδα να χορτάσετε με τα μεζεδάκια!
Περιορίστε όσο μπορείτε την παραγγελία των ορεκτικών και δώστε βάρος στο βασικό γεύμα της επιλογής σας. παναρισμένα τρόφιμα, τηγανητά λαχανικά και πίτες κρύβουν πολλές θερμίδες και θέλουν προσοχή.
Αν παραγγείλετε κυρίως πιάτο, αποφύγετε να τσιμπολογήσετε πολύ από τα μεζεδάκια. Υπάρχει ο κίνδυνος να χορτάσετε με αυτά και, στη συνέχεια, να φάτε και το κυρίως πιάτο.
Αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος σε μορφή κιμά σε μπιφτέκια ή τηγανητά κεφτεδάκια, αφού είναι ένα τρόφιμο που μπορεί πολύ εύκολα να νοθευτεί, τόσο με την προσθήκη καρυκευμάτων, όσο και αμυλούχων προσμίξεων, π.χ. ψωμιού, αλευριού.
Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να φάτε ψάρια και θαλασσινά. Προτιμήστε τα ψητά, βραστά ή αχνιστά με άφθονο λεμόνι. Μην παραγγείλετε αποκλειστικά τηγανητά ψάρια ή θαλασσινά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην παραγγελία του ψαριού και των θαλασσινών, π.χ. οστρακοειδών, γαρίδων. Βέβαια πρέπει πάντα να ελέγχουμε την καταλληλότητα και την καθαριότητα στο μαγαζί.
Ξέρουμε το ουζάκι και γενικά το αλκοόλ ταιριάζει τέλεια με τους μεζέδες, όμως καλό είναι να μην υποκύψετε στον πειρασμό. Καλύτερα να διαλέξετε κρασί. Μπορείτε να πιείτε 1- 2 ποτηράκια λευκό, δροσερό κρασί ή να επιλέξετε από την άλλη ένα ποτήρι μπύρα. Είναι οι δύο επιλογές που σέβονται τη σιλουέτα σας, έχουν εκτός από θερμίδες και θρεπτικά συστατικά και φυσικά μικρότερη περιεκτικότητα αλκοόλ. Εντάξει, αν από την άλλη δεν μπορείτε να φανταστείτε το καλαμαράκι δίχως ούζο, απλά συγκρατηθείτε. Περιορίστε την ποσότητα στα 4 δακτυλάκια…. μπόλικος πάγος, λίγο νεράκι και… γεια μας!
Πολλοί από εσάς αναρωτιέστε πόσες θερμίδες έχουν τα πιάτα που παραγγέλνετε στις ταβέρνες. Θέλετε και εσείς να μάθετε τις θερμίδες που κρύβονται στα πιο αγαπημένα και συνηθισμένα πιάτα μιας καλοκαιρινής εξόρμησης στην ταβέρνα; Διαβάστε παρακάτω!

Είδος τροφίμου Ποσότητα Θερμίδες
Αθερίνα τηγανιτή 1 μερίδα 400
Γαρίδες σαγανάκι 1 μερίδα 200
Γαύρος τηγανιτός 1 μερίδα 310
Γεμιστά με ρύζι 1 μερίδα 310
Γεμιστά με κιμά 1 μερίδα 393
Καλαμαράκια τηγανιτά 1 μερίδα 267
Καλαμαράκια ψητά 1 μερίδα 75
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι 1 μερίδα 390
Κεφτεδάκια τηγανιτά 1 μερίδα 415
Κολοκυθάκια τηγανιτά 1 μερίδα 172
Κολοκυθοκεφτέδες  1 μερίδα 478
Κοτόπουλο φιλέτο ψητό  1 μερίδα 140
Λουκάνικο  1 τεμάχιο 345
Μελιτζανοσαλάτα 1 κουτ. σούπας 30
Μαρίδα τηγανιτή  1 μερίδα 204
Μοσχαρίσιο σουβλάκι  1 μερίδα 226
Μοσχαρίσια μπριζόλα ψητή 1 μερίδα 230
Μουσακάς 1 μερίδα 462
Μπιφτέκι ψητό 1 μερίδα 295
Μύδια βραστά 1 μερίδα 133
Μύδια τηγανιτά 1 μερίδα 250
Μύδια σαγανάκι 1 μερίδα 465
Ντολμαδάκια γιαλαντζί 1 τεμάχιο 61
Πατάτες φούρνου 1 μερίδα 125
Πατάτες τηγανιτές 1 μερίδα 342
Παξιμαδάκι κριθαρένιο 1 τεμάχιο 85
Παϊδάκια αρνίσια 1 μερίδα 307
Πίτα 1 τεμάχιο 165
Πιπεριά Φλωρίνης 1 μερίδα 20
Τζατζίκι 1 μερίδα 134
Τσιπούρα ψητή 1 μερίδα 124
Τυροκροκέτα 1 τεμάχιο 267
Χταπόδι ξιδάτο 1 μερίδα 250
Χταπόδι κρασάτο 1 μερίδα 287
Χοιρινή μπριζόλα ψητή 1 μερίδα 170
Χόρτα βραστά (με λάδι) 1 μερίδα 170
Χορτοπιτάκια τηγανιτά 1 τεμάχιο 185
Χωριάτικη σαλάτα 1 μερίδα 232
Ψωμί 1 φέτα 65
Ποτά
Κρασί 1 ποτήρι 70
Ούζο 1 ποτήρι 110
Τσίπουρο 1 ποτήρι 140
Ρακί 1 δόση 151
Κόλα αναψυκτικό 1 κουτάκι 151
Γκαζόζα 1 κουτάκι 140
Ρετσίνα 1 ποτήρι 152
Τόνι Νζέιμ, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Τόνι Νζέιμ,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.