Τί είναι η βλεφαροπλαστική;

Τί είναι η βλεφαροπλαστική; Facebooktwitterpinterest

Άνω Βλεφαροπλαστική

… αποκτήστε και πάλι βλέμμα που καθηλώνει!

Τα μάτια μας, που είναι και το πιο διακριτό τμήμα του προσώπου μας, καθρεφτίζουν για τα καλά τα πρώιμα «σημάδια του χρόνου» πάνω μας…

Παρουσιάζονται οι πρώτες μικρές ρυτίδες, οι μύες αποδυναμώνονται, ενώ συχνά συγκεντρώνεται εκεί μια ποσότητα περιττού λίπους σαν «μαξιλαράκι», δημιουργώντας έντονη χαλάρωση και οίδημα στην περιοχή (συσσώρευση υγρού) με τη μορφή «σακούλας».

Άνω Βλεφαροπλαστική 2

Τα μάτια δείχνουν πρησμένα και κουρασμένα, ενώ μπορεί να έχουμε αλλαγή στο χρώμα και την υγρασία του δέρματος ή και βλεφαρόπτωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται αυτή την αλλαγή στο πρόσωπό τους σαν μια κατάσταση για την οποία δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα. Εδώ, λοιπόν, έρχεται να δώσει τη λύση η… βλεφαροπλαστική!

Άνω Βλεφαροπλαστική 3

Η βλεφαροπλαστική είναι μία λεπτή τεχνικά επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται διακριτικά η περίσσεια του δέρματος, καθώς και του συνυπάρχοντος λίπους, που αλλοιώνει την εικόνα των ματιών.

Άνω Βλεφαροπλαστική 4

Ποιός είναι ο στόχος της άνω βλεφαροπλαστικής και τι μπορεί να προσφέρει;

ΣΤΟΧΟΣ της άνω βλεφαροπλαστικής είναι να αφαιρεθεί η περίσσεια χαλαρωμένου δέρματος από την κογχοβλεφαρική περιοχή («πτώση» άνω βλεφάρου, δερματοχάλαση), μέρος μυϊκού ιστού, καθώς και λίπους από την άνω έξω γωνία του κάθε βλεφάρου, χωρίς να επηρεαστεί ουσιαστικά η ανατομία τους, το φυσικό σχήμα του ματιού, αλλά και η φορά της βλεφαρικής σχισμής…. παρά μόνο προς το καλύτερο!

Τα οφέλη της άνω βλεφαροπλαστικής είναι τα ακόλουθα:

  • Η όψη του προσώπου μας «επανέρχεται» σε προγενέστερη ηλικία.
  • Η έκφραση της θλίψης και της κούρασης εξαλείφεται, ενώ επανέρχεται η έκφραση ενός «χαρούμενου» βλέμματος.
  • Οι μύες των βλεφάρων συσφίγγουν.
  • Η όρασή μας βελτιώνεται, λόγω βελτιωμένου οπτικού πεδίου από την εξάλειψη του «πεσμένου» βαρύ βλεφάρου.
  • Είναι δυνατή η παράλληλη αφαίρεση ογκιδίων και στιγμάτων (ξανθελάσματα, αδενώματα, πανάδες κλπ).
  • Η άνω επιφάνεια του ματιού γίνεται λεία, με συνέπεια η χρήση του μακιγιάζ να γίνεται με πολύ ευκολότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, τέτοιον που ικανοποιεί πλέον την ασθενή.
Ήξερες ότι…;
… η βλεφαροπλαστική δεν μπορεί να εξαλείψει τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια («πόδι της χήνας»), όμως, συνδυαστικά με άλλες θεραπείες, όπως brow lift (ανόρθωση φρυδιού), μικρό face lift (μετωπιαίο λίφτινγκ, ρυτιδοπλαστική) και κανθοπηξία, μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα!

Ποιά συμπτώματα θα με κάνουν να σκεφτώ τη βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να είναι μια επιλογή, αν:

  • Έχετε κουραστεί να φαίνεστε μεγαλύτεροι σε ηλικία από όσο είστε.
  • Έχετε κουραστεί να φαίνεστε ταλαιπωρημένοι, ακόμα και όταν δεν είστε.
  • Δυσκολεύεστε να απλώσετε make up στα άνω βλέφαρα, λόγω των πτυχώσεων.
  • Η πτώση των βλεφάρων περιορίζει το οπτικό σας πεδίο, δυσχεραίνοντας την όραση.
  • Τα βλέφαρα ακουμπούν στις βλεφαρίδες και ο ιδρώτας κυλάει στο μάτι και το ερεθίζει.
  • Έχετε πονοκεφάλους, που μπορεί να οφείλονται στην προσπάθεια να «ανοίξει» το βλέμμα.
Άνω Βλεφαροπλαστική 5
Ήξερες ότι…;
  • Η βλεφαροπλαστική είναι μια από τις αρχαιότερες επεμβάσεις και, στην αρχική της μορφή, πραγματοποιείται εδώ και 3.000 χρόνια, όπως αποκάλυψαν σημειώσεις σε πάπυρους της Αρχαίας Αιγύπτου.
  • Ο Ευρωπαίος χειρουργός Καρλ Φερδινάνδος φον Κράεφε ήταν εκείνος που έδωσε το όνομα στην (παραδοσιακή) βλεφαροπλαστική το 1818, του οποίου η τεχνική τότε χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση της δυσμορφίας μετά από αφαίρεση καρκινικού όγκου των βλεφάρων.

Επομένως, οι κατάλληλοι υποψήφιοι για να προχωρήσουν σε μια επέμβαση άνω βλεφαροπλαστικής είναι:

  • Γυναίκες και άνδρες, ηλικίας από 30-35 ετών και άνω (εκτός αν πραγματοποιείται για ιατρικούς λόγους, οπότε μπορεί να διεξαχθεί και σε μικρότερες ηλικίες).
  • Άτομα με καλή υγεία και χωρίς σοβαρές παθήσεις των ματιών ή άλλα νοσήματα (π.χ. σοβαρές ενδοκρινοπάθειες).
  • Άτομα με ρεαλιστικές προσδοκίες και σχετικά «καλό» τρόπο ζωής (ισορροπημένη διατροφή, επαρκής ύπνος, λιγότερο στρες, μη-καπνίζοντες, κλπ) που επιθυμούν να επαναφέρουν μια φρεσκάδα στην όψη του προσώπου, ζωηρεύοντας το βλέμμα.

Ποιές είναι οι μέθοδοι άνω βλεφαροπλαστικής και πώς συγκρίνονται μεταξύ τους;

Η άνω βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  1. ΑΝΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ LASER
  2. ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΝΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Άνω Βλεφαροπλαστική 6

Σύγκριση LASER έναντι χειρουργικής βλεφαροπλαστικής:

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή βλεφαροπλαστική με το νυστέρι, η βλεφαροπλαστική με τη χρήση LASER CO2 είναι ελάχιστα επεμβατική. Γι αυτό, διεθνώς αναφέρεται ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος ανάπλασης του δέρματος της περιοφθαλμικής χώρας.

Η συμβολή του LASER εδώ είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι καθιστά τη νέα αυτή μέθοδο πιο ασφαλή, ανώδυνη και σύντομη, με ελάχιστες παρενέργειες, με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία, ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης και, επομένως, ουσιωδώς ποιοτικότερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Άνω Βλεφαροπλαστική 7

Άνω Βλεφαροπλαστική με LASER

…για νεανικό βλέμμα χωρίς νυστέρι!
Χωρίς τομές…! Χωρίς ουλές…!

Πώς λειτουργεί μια βλεφαροπλαστική με LASER CO2;

Άνω Βλεφαροπλαστική 8

Το LASER CO2 αποτελεί ένα εξελιγμένο «όπλο» στα χέρια των ειδικών, αφού κατάφερε να επιλύσει προβλήματα (όπως η περίοδος αποθεραπείας) παλαιότερων μορφών LASER, διατηρώντας πάντα ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Η επιτυχία της τεχνικής έγκειται στον τρόπο θεραπείας. Αντί να επέμβουμε σε όλη την επιδερμίδα, το LASER CO2 επεμβαίνει σε πολύ μικρά σημεία στο δέρμα, δημιουργώντας «μικροθερμικές θεραπευτικές ζώνες» (χιλιάδες μικροσκοπικές «στήλες» θεραπείας), ανάμεσα στις υγιείς ζώνες. Το επακόλουθο είναι να μην χρειάζεται να γίνει επούλωση σε όλο το δέρμα (από τα βαθύτερα τμήματα της επιδερμίδας), αλλά μόνο τοπικά, όπου ακριβώς έχουμε επέμβει.

Άνω Βλεφαροπλαστική 9
Άνω Βλεφαροπλαστική 10

Πώς γίνεται η διαδικασία;

  1. Προετοιμασία: Απαιτείται προετοιμασία της περιοφθαλμικής περιοχής με ειδικές κρέμες, που περιέχουν ρετινοϊκό οξύ και λευκαντικούς παράγοντες, οι οποίες χορηγούνται επί 15 μέρες περίπου (ειδικά σε σκούρους φωτότυπους).
  2. Πριν την έναρξη: Εφαρμόζεται εξοιδηματική αναισθησία ή περιοχική αναισθησία περιοφθαλμικά, ενώ οι βολβοί προφυλάσσονται με μεταλλικά κάλυπτρα.
  3. Εφαρμογή: Ακολουθεί η τεχνική του LASER περιοφθαλμικά, με ενέργειες που ποικίλλουν αναλόγως των αναγκών του εκάστοτε περιστατικού (π.χ. ηλικία, ποσοστό δερματοχάλασης, κ.α.) Με το LASER πραγματοποιείται μια τομή ακριβείας σε αόρατο σημείο και, στη συνέχεια, με κινήσεις ακριβείας, αφαιρείται (πλεονάζον) ιστός, δέρμα και λίπος. Επιπλέον, η εφαρμογή του LASER έχει ως αποτέλεσμα τον καυτηριασμό των αρτηριών, παρεμποδίζοντας έτσι την αιμορραγία και επομένως μειώνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας μετεγχειρητικών εκχυμώσεων και ουλών.
    Άνω Βλεφαροπλαστική 11
  4. Διάρκεια και αποθεραπεία: Η όλη διαδικασία διαρκεί 30 με 60 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα σπίτι του. Μετά την επέμβαση, είναι απαραίτητη η ανάπαυση και η φροντίδα της περιοχής. Η πλήρης αποκατάσταση των βλεφάρων ολοκληρώνεται εντός 5 ημερών.
Η «βασίλισσα» της pop μουσικής σκηνής Madonna
επιλέγει να ανανεώνει το βλέμμα της
με μια θεραπεία (10 λεπτών) με LASER CO2 Fractional
Θεραπεία που είναι γνωστή και ως… «Madonna Lift»!
Άνω Βλεφαροπλαστική 12

Κλασική Άνω Βλεφαροπλαστική

…για ένα νεανικό και εντυπωσιακό βλέμμα!..

Πώς γίνεται η επέμβαση της κλασικής άνω βλεφαροπλαστικής;

Ο ιατρός θα αναζητήσει το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, καθώς επίσης θα μελετήσει και οφθαλμολογικές εξετάσεις που σχετίζονται με την υγεία των ματιών του (τυχόν γλαύκωμα, ξηρά μάτια, αλλεργίες, κλπ).

Την ημέρα της επέμβασης και αφού γίνει εκ νέου τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος, ο ιατρός θα σχεδιάσει προσεκτικά τις λεπτομέρειες της επέμβασης για το επιθυμητό αποτέλεσμα, μελετώντας τις φυσιολογικές πτυχές των βλεφάρων (καθώς και των φρυδιών) του ασθενούς. Στη συνέχεια, υπό τοπική αναισθησία, θα προχωρήσει στην αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος και του περιττού λίπους από την περιοχή της κόγχης των ματιών, παράλληλα με διενέργεια πλαστικής, ώστε η χειρουργική τομή να μην επιφέρει εμφανείς ουλές με την πάροδο του χρόνου.

Άνω Βλεφαροπλαστική 13

Πού γίνεται η τομή;

Η τομή γίνεται στο άνω βλέφαρο και «κρύβεται» σε μια φυσιολογική ρυτίδα (πτύχωση) του βλεφάρου, ώστε η επούλωση να γίνει φυσιολογικά και στο επόμενο δίμηνο η ουλή να είναι πλέον σχεδόν αδιόρατη. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Η ουλή κατά το πρώτο διάστημα θα εμφανίζεται ελαφρώς ροζ, ενώ στη συνέχεια ατονεί ικανοποιητικά.

Άνω Βλεφαροπλαστική 14

Για να απαλλαγείται από τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια, η άνω βλεφαροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με την κάτω βλεφαροπλαστική, έτσι ώστε να επιτευχθεί ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Άνω Βλεφαροπλαστική 15

Είναι ασφαλής επέμβαση;

Όταν η βλεφαροπλαστική διενεργείται με εξειδικευμένες τεχνικές και μηχανήματα από έμπειρο ιατρό, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια, ενώ δεν επηρεάζεται η όραση ή οι κινήσεις των οφθαλμών, γεγονός που καθιστά την επέμβαση εξαιρετικά ασφαλή.


Είναι επώδυνη επέμβαση;

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί μια απλή, ανώδυνη και γρήγορη επέμβαση (από 45’ έως 90’), η οποία σήμερα δεν ταλαιπωρεί σχεδόν καθόλου τον ασθενή, λόγω της τοπικής αναισθησίας (τεχνική tumescent, χωρίς νοσηλεία) που εφαρμόζεται στην περιοχή.


Αποθεραπεία

Η αποθεραπεία είναι σύντομη και πολύ καλά ανεκτή. Τα πρώτα 24ωρα μπορεί να χρειαστεί μια συνοδευτική φαρμακευτική αγωγή με απλά παυσίπονα, εναλλαγή οφθαλμικών αλοιφών και κολλυρίων, ψυχρά επιθέματα και ξεκούραση (με ανασηκωμένο κεφάλι κατά διαστήματα). Ο ασθενής άμεσα επιστρέφει σπίτι του, ενώ στην εργασία ή/και στις καθημερινές δραστηριότητες θα επανέλθει μετά από λίγες ημέρες (3-4), αφού αφαιρεθούν τα ράμματα.

Το πρώτο διάστημα, συστήνεται να χρησιμοποιεί αντηλιακό και σκούρα γυαλιά ηλίου, αποφεύγοντας την έκθεση σε δυνατή ηλιακή ακτινοβολία, την οδήγηση, τη χρήση φακών επαφής, υπολογιστή ή/και τηλεόρασης, μακιγιάζ ματιών, αλλά και την έντονη δραστηριότητα (π.χ. κολύμπι, αερόβια άσκηση, αθλητικές δραστηριότητες).

Άνω Βλεφαροπλαστική 16

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;

Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής είναι εξαιρετικά και θεωρούνται μόνιμα, με διάρκεια ακόμη και πάνω από 10 χρόνια. Το λίπος που αφαιρείται από την περιοχή, δεν δημιουργείται ξανά. Αναλόγως της ηλικίας του ασθενούς συνήθως διορθωτικές μικροεπεμβάσεις σε μια μεταγενέστερη περίοδο δεν περιλαμβάνουν μια εκ νέου βλεφαροπλαστική, αλλά π.χ. μια ανόρθωση φρυδιών.

Άνω Βλεφαροπλαστική 17
Άνω Βλεφαροπλαστική 18

Υπάρχουν παρενέργειες από την επέμβαση;

Αμέσως μετά την επέμβαση, μπορεί να παρουσιαστεί ένα αίσθημα «σφιξίματος» (όχι πόνος) στα βλέφαρα, εκχυμώσεις (μελανιές) ή οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή γύρω από τα βλέφαρα, τα οποία υποχωρούν μέσα στις επόμενες μέρες έως και δύο εβδομάδες, αναλόγως της αποθεραπείας του ασθενούς.


Υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση;

Όταν η βλεφαροπλαστική διεξάγεται από έμπειρο ιατρό, οι επιπλοκές σχεδόν εκμηδενίζονται. Σπάνιες επιπλοκές θα μπορούσαν να είναι αιμορραγία, υπερβολική αφαίρεση λίπους, λαγόφθαλμος. Το πιο σύνηθες, όμως, είναι ότι όχι μόνο δεν έχει επιπλοκές, αλλά με τη βλεφαροπλαστική μπορούν να διορθωθούν και επιπλοκές από άλλες προηγούμενες αποτυχημένες επεμβάσεις.


Μήπως έχετε ξανθελάσματα; Δείτε πώς θα απαλλαγείτε!

Άνω Βλεφαροπλαστική 19

Τα ξανθελάσματα είναι καλοήθεις, κίτρινες, επίπεδες ή επηρμένες πλάκες που εμφανίζονται στα βλέφαρα, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στην εσωτερική περιοχή των άνω βλεφάρων. Οι βλάβες είναι ανώδυνες και ακίνδυνες. Η πιο επιτυχημένη θεραπεία για τα ξανθελάσματα θεωρείται η αρωγή με LASER Q-Switched Nd:YAG και με LASER CO2 και συνήθως χρειάζεται μία συνεδρία στο ιατρείο του δερματολόγου.

Καλλιόπη Καραμανωλάκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Καλλιόπη Καραμανωλάκη,
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.