Θεραπείες Αρθρίτιδας- αρθροσκόπηση

Αρθροσκόπηση ισχίου Facebooktwitterpinterest

Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται σήμερα ευρέως. Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια πολύ συχνή επέμβαση. Η αρθροσκόπηση του ισχίου δεν είναι τόσο συχνή, αναπτύσσεται όμως σε όλο τον κόσμο ταχύτατα τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιείται με επιτυχία και στην χώρα μας από εξειδικευμένους χειρουργούς.

Η αρχή της αρθροσκόπησης περιλαμβάνει την είσοδο ενός μικρού εργαλείου –κάμερας, συνήθως 4,5 χιλιοστών διαμέτρου, μέσα στην άρθρωση υπό γενική ή τοπική αναισθησία. Αυτό επιτρέπει την εξαιρετική θέαση όλων των στοιχείων μέσα στην άρθρωση και μια πολύ ακριβή εκτίμηση της προόδου της κατάστασης.
Η επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις μορφές αρθρίτιδας και είναι συνήθως ταχεία, 45 λεπτά ή και λιγότερο. Με το αρθροσκόπιο τοποθετημένο μέσα στην άρθρωση, μπορούν να τοποθετηθούν και άλλα χειρουργικά εργαλεία από άλλες εξίσου μικρές τομές. Είναι έτσι δυνατόν να αφαιρεθούν ελεύθερα σώματα, να καθαριστούν οι αρθρικές επιφάνειες, να νεαροποιηθεί ο χόνδρος και να αφαιρεθούν διάφορες τοξικές ουσίες.

Ωστόσο, αυτό που μια αρθροσκόπηση δεν μπορεί να κάνει, είναι να εξαλείψει την αρθρίτιδα.
Τα αποτελέσματα στα συμπτώματα του ασθενούς ποικίλλουν. Μερικοί ασθενείς έχουν δραματική ανακούφιση από τον πόνο, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν επιδείνωση. Η χρήση της αρθροσκόπησης συνεπώς στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας πρέπει να γίνεται με σύνεση καθώς το ποσοστό επιπλοκών είναι χαμηλό.
Χρησιμοποιείται συχνά για «κερδίσει» χρόνο σε μια άρθρωση καθυστερώντας πιο μεγάλα χειρουργεία.
Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε νεαρότερους ασθενείς που είναι ακόμα πολύ δραστήριοι και για τους οποίους ένα μεγάλο χειρουργείο, όπως η αντικατάσταση της άρθρωσης δεν θα ήταν φρόνιμη.

Αναστάσιος Λιλικάκης, Ορθοπαιδικός

Αναστάσιος Λιλικάκης,
Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.