Μακροβιοτική διατροφή

Μακροβιοτική διατροφή Facebooktwitterpinterest

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής;

Συνήθως, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την μακροβιοτική διατροφή αναζητούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που ενσωματώνει την σωματική, πνευματική, και πλανητικών υγείας.

Η μακροβιοτική διατροφή είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσια σε ίνες διατροφή που αποτελείται κατά κύριο λόγο χορτοφαγική διατροφή, με έμφαση δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά.
Επιπλέον, η μακροβιοτική διατροφή είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα από τα προϊόντα σόγιας.

Επειδή είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δίαιτες υψηλές σε φυτικές ίνες συστήνεται συχνά για τον καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις, η μακροβιοτική διατροφή έχει χρησιμοποιηθεί από άτομα με αυτούς τους όρους.
Η περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα μπορεί να είναι προστατευτική και να μειωθεί ο κίνδυνος των οιστρογόνων που σχετίζονται με καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί κατά πόσον η μακροβιοτική διατροφή είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου και τη θεραπεία.

Τα άτομα με σοβαρές ιατρικές καταστάσεις όπως ο καρκίνος ή το AIDS θα πρέπει να επιδιώκουν πάντα την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν τη διατροφή, επειδή άκουσα ότι μπορεί να θεραπεύσει την ασθένειά τους, αλλά Ερευνητικό δεν τεκμηρίωσε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της μακροβιοτικής διατροφής;

Ολόκληρα τα σιτάρια αντιστοιχούν συνήθως 50 με 60% κάθε γεύμα. Ολόκληρα τα σιτάρια περιλαμβάνουν καστανό ρύζι, ολόκληρα μούρα σιτάρι, κριθάρι, κεχρί, σίκαλη, καλαμπόκι, το φαγόπυρο, και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Έλασης βρώμη, ζυμαρικά, ζυμαρικά, ψωμί, αρτοσκευάσματα, καθώς και άλλα προϊόντα από αλεύρι μπορεί να καταναλωθεί περιστασιακά.
Σούπα. Ένα έως δύο φλιτζάνια ή μπολ σούπας την ημέρα. Miso και shoyu, οι οποίες γίνονται από τη ζύμωση σόγιας, χρησιμοποιούνται συνήθως.
Λαχανικά αντιστοιχούν συνήθως 25 με 30% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής. Έως και το ένα τρίτο του συνόλου των λαχανικών μπορεί να είναι νωπό. Διαφορετικά, τα λαχανικά θα πρέπει να είναι στον ατμό, βραστά, ψητά, και σωταρισμένα.
Τα φασόλια αποτελούν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής. Αυτό περιλαμβάνει μαγειρεμένα φασόλια ή προϊόντα σόγιας, όπως tofu, tempeh, και natto.
Ζωικά προϊόντα. Μια μικρή ποσότητα ψάρια ή θαλασσινά καταναλώνεται συνήθως αρκετές φορές την εβδομάδα. Κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και συνήθως αποφεύγεται. Τα ψάρια ή θαλασσινά τρώγονται με χρένο, wasabi, τζίντζερ, μουστάρδα, ή τριμμένο daikon να βοηθήσει το απολυμαίνονται το σώμα από τις επιπτώσεις των ψαριών και των θαλασσινών.
Σπόροι προς σπορά και τα καρύδια με μέτρο. Σπόρους και ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι ελαφρά ψημένα και αλατισμένα με θαλασσινό αλάτι ή shoyu.
Τα τοπικά φρούτα μπορούν να καταναλωθούν αρκετές φορές την εβδομάδα. Περιλαμβάνει τα μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, σταφύλια, μούρα, πεπόνια και άλλα φρούτα. Τροπικά φρούτα όπως τα μάνγκο, ανανά και παπάγια είναι συνήθως αποφεύγεται.
Επιδόρπια επιτρέπονται με μέτρο, περίπου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Επιδόρπια μπορούν να απολαμβάνουν οι άνθρωποι που είναι σε καλή υγεία. Δώστε έμφαση σε φυσικά γλυκά τρόφιμα όπως τα μήλα, σκουός, Adzuki φασόλια και οι ξηροί καρποί. Φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως το σιρόπι ρυζιού, βύνη κριθαριού, και amazake μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ζάχαρη, μέλι, μελάσα, σοκολάτα, χαρουπιές, και άλλες γλυκαντικές ουσίες είναι αποφεύγεται.
Μαγειρικά έλαια ανεπεξέργαστο συνήθως φυτικά έλαια. Μία από τις πιο συχνές που χρησιμοποιούνται έλαια είναι σκοτεινό σησαμέλαιο. Άλλα λάδια που συνιστώνται είναι το φως σησαμέλαιο, έλαιο καλαμποκιού, και μουστάρδα σπορέλαιο.
Καρυκεύματα και αρτύματα περιλαμβάνουν φυσικό θαλασσινό αλάτι, shoyu, καστανό ρύζι ξίδι, ξίδι umeboshi, δαμάσκηνα umeboshi, τριμμένο τζίντζερ ρίζα, που έχουν υποστεί ζύμωση τουρσιά, gomashio (ψημένα σουσάμι), ψητό φύκια, κομμένο σε φέτες και κρεμμυδάκι.

Οι κατευθυντήριες γραμμές εξατομικευμένη διατροφή βασίζεται σε παράγοντες όπως το κλίμα, η εποχή, την ηλικία, το φύλο, τη δραστηριότητα και τις ανάγκες της υγείας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μακροβιοτικής διατροφής;

Η μακροβιοτική διατροφή τονίζει τρόφιμα που τείνουν να απουσιάζουν από τη διατροφή της Βόρειας Αμερικής, όπως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα φασόλια. Είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, τα οποία οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών και να βοηθήσουν με την εμμηνόπαυση, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, και η πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και ενδομητρίωσης.

Επιπλέον, η μακροβιοτική διατροφή είναι χαμηλή σε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, και τη ζάχαρη.

Ποιες είναι οι προφυλάξεις και οι πιθανές παρενέργειες;

Η μακροβιοτική διατροφή θεωρείται από μερικούς διατροφολόγους ως υπερβολικά περιοριστική και έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Έλλειψη ενέργειας μπορούν να προκύψουν από ανεπαρκή πρωτεΐνη.

Κύρου Μαρία, διατροφολόγος

Κύρου Μαρία,
διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.