Ο ίλιγγος θέσης

Facebooktwitterpinterest

Ο ίλιγγος θέσης παρουσιάζει τα συμπτώματα έντονης ζάλης, όταν ο ασθενής αλλάζει τη θέση του κεφαλιού. Συνήθως παρουσιάζεται μετά από την απότομη κίνηση του κεφαλιού προς τα επάνω ή με το ανασήκωμα και την περιστροφή στο κρεβάτι.

Ο λόγος που παρουσιάζεται ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως είναι η  μετατόπιση  κρυστάλλων ανθρακικού ασβεστίου (ωτοκονία) εκτός του ελλειπτικού κυστιδίου του λαβυρίνθου όπου φυσιολογικά βρίσκονται.

Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από τραυματισμό στο κεφάλι,φλεγμονή,ιδιοπαθώς (χωρίς εμφανή αίτια) ή και λόγω ηλικίας το ελλειπτικό μπορεί να υποστεί εκφυλισμό.

Η αίσθηση του ιλίγγου (ζάλη,αίσθημα περιστροφής,κεφαλαλγία ή “βαρύ κεφάλι”,τάση προς έμετο) μπορεί να περιοριστεί με τον καιρό (συνήθως ημέρες ή εβδομάδες), ωστόσο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μπορεί να ανέλθει και στους έξι μήνες. Εφόσον διαγνωσθεί καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως,ο γιατρός μπορεί να θεραπεύσει τον ασθενή με την εφαρμογή ειδικών ασκήσεων, οι οποίες βοηθούν στην επανατοποθέτηση των κρυστάλλων (ή ωτόλιθων) στην αρχική τους θέση.

Θεραπεία Ιλίγγου Θέσεως

Κατά τον χειρισμό του Epley,το κεφάλι τοποθετείται σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά και μπορεί να φέρει αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας εφαρμογή. Διαφορετικά σε μικρότερο ποσοστό (περίπου 30%) ενδεχομένως να χρειαστεί και δεύτερη εφαρμογή.

Κατά τον χειρισμό  Semont, εφαρμόζεται εναλλαγή θέσης του ασθενούς, ο οποίος βρίσκεται σε ύπτια θέση, από το ένα πλευρό στο άλλο. Ο ρυθμός της εναλλαγής για να έχει αποτελέσματα πρέπει να είναι γρήγορος και συχνά δεν προτιμάται, για λόγους άνεσης του ασθενούς.Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις πιθανά να χρειασθεί η πραγματοποίηση των χειρισμών Lempert,Casani.

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής μετά την εφαρμογή τον ανωτέρω χειρισμών από τον ιατρό, θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες ιατρικές οδηγίες και να επανεξετασθεί σε λίγες μέρες.

Μάντζαρη Ειρήνη, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Μάντζαρη Ειρήνη, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.