Οι 5 κατηγορίες φρούτων και λαχανικών

Διατροφή για γερή μνήμη Facebooktwitterpinterest

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν στον οργανισμό μας μεγάλο εύρος βιταμινών,

ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για διατηρηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός υγιής και δραστήριος! Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικούς βάρους και στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε καθημερινή βάση, η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να ξεπερνάει τις 5 μερίδες. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ανάλογα με το χρώμα τους –συνεπώς, και το είδος των φυτοχημικών ουσιών που περιέχουν- κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες. Κάθε κατηγορία έχει διαφορετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά και των 5 κατηγοριών καθημερινά.

Συγκεκριμένα, οι 5 κατηγορίες παρουσιάζονται παρακάτω:

Κόκκινη κατηγορία
Περιλαμβάνει όλα τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία μας γιατί μας βοηθούν να διατηρήσουμε υγιή καρδιά, καλή λειτουργία της μνήμης, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού μας συστήματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το κόκκινο μήλο, το καρπούζι, η φράουλα, το κεράσι, το ρόδι, η κόκκινη πιπεριά, η ντομάτα, το κοκκινογούλι, κα

Πράσινη κατηγορία
Περιλαμβάνει όλα τα πράσινα φρούτα και λαχανικά που μας βοηθούν διατηρήσουμε υγιή την όρασή μας, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και δυνατά οστά και δόντια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το πράσινο μήλο, το πράσινο σταφύλι, το αχλάδι, το μπρόκολο, το κολοκύθι, η πράσινη πιπεριά, το μαρούλι, το σπανάκι, το αγγούρι, το πράσινο φασολάκι, ο αρακάς, το πράσινο κρεμμύδι, ο μαϊντανός, ο άνηθος, το σέλινο, κα

Κίτρινη/πορτοκαλί κατηγορία
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα εκείνα τα φρούτα και λαχανικά που έχουν κίτρινο ή/και πορτοκαλί χρώμα.
Η κατανάλωση των τροφίμων αυτών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία, ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και καλύτερη υγεία των ματιών. Τέτοια φρούτα και λαχανικά είναι: το βερίκοκο, το γκρέιπ φρουτ, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το ροδάκινο, ο ανανάς, το καλαμπόκι, το καρότο, η κίτρινη και η πορτοκαλή πιπεριά, κα

Λευκή/καφέ κατηγορία
Τα φρούτα και λαχανικά αυτής της κατηγορίας βοηθούν στη διατήρηση καλής καρδιαγγειακής υγείας, φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η πατάτα, το αχλάδι, η μπανάνα, το κουνουπίδι, το λευκό κρεμμύδι, το μανιτάρι, το πεπόνι, το ραπάνι, το φινόκιο, κα

Μωβ/μπλε κατηγορία
Ένα άτομο το οποίο ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνει καθημερινά φρούτα και λαχανικά με χρώμα μπλε ή/και μωβ βοηθάει τον οργανισμό του να διατηρήσει υγιές το ουροποιητικό του σύστημα, ισχυρή την μνήμη του, μειωμένο τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και υγιές και νεανικό το δέρμα του.

Τα φρούτα και λαχανικά με αυτά τα χρώματα είναι το μπλε και μαύρο μούρο, το δαμάσκηνο, η βανίλια, το μαύρο σταφύλι, το μωβ λάχανο, η μελιτζάνα, κα.

Μελίνα Καριπίδου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μελίνα Καριπίδου, 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.