Η έννοια της αποτοξίνωσης του οργανισμού

Η έννοια της αποτοξίνωσης του οργανισμού Facebooktwitterpinterest

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία άρχισαν να φαίνονται πάνω στο σώμα με την αύξηση βάρους και όχι μόνο. Σε ορισμένα άτομα παρουσιάζονται κάποιες στομαχικές επιπτώσεις και άλλες διαταραχές του πεπτικού συστήματος , οι οποίες οφείλονται στην αυξημένη κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ.
Η αγωνία όσων πήραν μερικά κιλά τις ημέρες των εορτών, είναι πως θα επανέλθουν στο βάρος που είχαν πριν από τις ημέρες αυτές.

Η συμβουλή μου είναι:

Μετά από κάθε περίοδο υπερβολής στη διατροφή μας, καλό είναι, να ακολουθεί μια περίοδος διατροφικής σύνεσης, λιτότητας και διατροφικής αποτοξίνωσης. Φυσικά δεν μιλάμε για ακρότητες και υπερβολές Κι όταν λέω υπερβολές δεν εννοώ τις μονοφαγικές / χημικές δίαιτες κ.α.
Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να αποβάλουμε εκτός από τις τοξίνες και το επιπλέον βάρος που προστέθηκε την περίοδο των εορτών από τη μη λογική κατανάλωση γλυκών, λιπαρών και την υπερφαγία που επιβάλουν οι ημέρες αυτές.
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να τηρήσουμε την αποτοξίνωση /διατροφική απεξάρτηση θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι είναι τοξίνωση και αποτοξίνωση του οργανισμού.

Τι είναι τοξίνωση;

Τοξίνωση είναι η συσσώρευση στον οργανισμό ουσιών βλαπτικών για την υγεία. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Μία βασική πηγή προέλευσης είναι η κακή διατροφή. Οι τοξίνες είναι δε υπεύθυνες για μια σωρεία προβλημάτων στην υγεία.
Η τοξίνωση του οργανισμού, όμως, είναι μία κατάσταση που δημιουργείται από πολύ περισσότερους παράγοντες πέραν της διατροφής (ψυχολογικό στρες, φάρμακα και αντιβιοτικά στις τροφές, παραπροϊόντα των χημικών βιομηχανιών που περνούν στην τροφική αλυσίδα, ηλεκτρομαγνητική μόλυνση κ.α.). Εδώ, θα περιορισθούμε στη διατροφική πλευρά.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Η αποτοξίνωση είναι μία διαρκής διαδικασία. Ο οργανισμός μας υφίσταται μια συνεχή διαδικασία καθαρισμού, απορρίπτοντας κάθε μόριο που έχει εκτελέσει τον σκοπό του αλλά και εξουδετερώνοντας ανεπιθύμητες τοξίνες και μεταβολικά απόβλητα. Ταυτόχρονα, νέα μόρια παράγονται για να βοηθήσουν την απόρριψη αυτών των απόβλητων. Το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού μας είναι πολύπλοκο και για να μπορέσει να λειτουργήσει άριστα, πρέπει να κάνουμε μια ολιστική προσέγγιση στο σώμα μας . Εντούτοις, είναι καλό να γνωρίζουμε μερικά πράγματα γύρω από τους κυριότερους παίχτες στο παιχνίδι αποτοξίνωσης.

Τα νεφρά: Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα και παράγουν την ουρία, αφαιρώντας τοξίνες και απόβλητα προϊόντα που παράγονται από την διάσπαση των ουσιών
Το λεμφικό σύστημα: Αποτελεί το σύστημα συλλογής όλων των ακάθαρτων ουσιών του οργανισμού.
Το συκώτι: Αντιμετωπίζει σχεδόν το καθετί που εισέρχεται μέσα στον οργανισμό, καθαρίζοντας τον από <<δηλητηριώδης>> ουσίες (αλκοόλ, τοξικές ουσίες)οι οποίες διαφορετικά θα συσσωρεύονται στο αίμα.
Οι πνεύμονες: Όταν αναπνέουμε εισέρχεται στο αίμα οξυγόνο και έτσι αποβάλλονται τα απόβλητα προϊόντα της αναπνοής. (καυσαέρια ,νικοτίνη κ.α.)
Η επιδερμίδα: Οι ιδρωτοποιοί και λιπώδεις αδένες αποβάλλουν και εκκρίνουν τοξίνες που δεν μπορούν να απομακρυνθούν διαφορετικά.
Τα έντερα: τα έντερα μας διασπούν και ενσωματώνουν τροφές και νερό στο αίμα και απομακρύνουν τα απόβλητα προϊόντα της πέψης και του ηπατικού μεταβολισμού.

Η έννοια της αποτοξίνωσης είναι :

Όπως είπαμε και παραπάνω είναι ή αποφυγή οτιδήποτε δημιουργεί τοξικά μεταβολικά προϊόντα. Συνίσταται στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών , και των αντίστοιχων χυμών τους, καθώς και ζωμούς(σούπες) και η πρόσληψη πολύ νερού ,χωρίς φυσικά καθόλου κρέας,ζυμαρκά. Η αποτοξίνωση με την έννοια που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών) συνιστάται για τις πρώτες μέρες μετά των εορτών, ειδικότερα γι αυτούς που το παράκαναν αυτό το διάστημα. Στατιστικά στο διάστημα μετά τις γιορτές διπλασιάζονται τα κρούσματα στομαχικών διαταραχών, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, γλυκών και αλκοόλ.
Βεβαίως, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες και να καταναλώνουμε με μέτρο, εκείνες που έχουν υψηλό ποσοστό χοληστερόλης. Από κει και πέρα, θα πρέπει να καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα και να παίρνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την πρόσληψη ζωικής προέλευσης λίπους και βελτιώνουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επειδή το λίπος έχει και τη μεγαλύτερη θερμιδική αξία από όλα τα άλλα συστατικά των τροφών (9 θερμίδες το 1γρ. λίπους) η αποφυγή του θα βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.
Μια «μαλακή δίαιτα» με έμφαση στο ρύζι, τον πουρέ πατάτας και λαχανικών, φρούτα, λαχανικά , και το νερό . θα αποτελούσε μια καλή επιλογή για την ομαλοποίηση της στομαχικής λειτουργίας. Όσον αφορά τις σκέψεις για το καλοκαίρι που έρχεται θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος(κιλά που χάσαμε γρήγορα μπορούμε να τα ξαναπάρουμε διπλάσια και με ιδιαίτερη ευκολία).
Η βάση της διατροφικής αποτοξίνωσης (μετά την αποφυγή των ζωικών τροφών) ακολουθεί κυρίως τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Καλύπτει έτσι την πλειονότητα των διατροφικών αναγκών και παράλληλα το διαιτολόγιο παραμένει γευστικό.
Οι παραπάνω συμβουλές, δεν απευθύνονται μόνο σ’ εκείνους που θέλουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, αλλά και σ’ εκείνους που έχουν ευαίσθητο στομάχι, ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας το οποίο σχετίζεται με τη διατροφή.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Το όξινο/αλκαλικό επίπεδο του σώματος ( γνωστό ως το ”Ph” ) είναι σημαντικό για υγιή κύτταρα και ιστούς. Για να λειτουργεί το σώμα σωστά, χρειάζεται να κρατάει την αλκαλική/ όξινη ισορροπία σε κανονικά επίπεδα. Εάν το σώμα είναι πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό τα κύτταρα μπορεί να καταστραφούν και δεν θα λειτουργούν αποτελεσματικά, επηρεάζοντας την υγεία μας.

Οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν το Ph του σώματος (το οποίο κανονικά είναι ελαφρώς αλκαλικό), και η διατροφή είναι η κύρια αιτία μη- ισορροπημένου Ph. Μερικές τροφές διασπώνται σε ουσίες με όξινη μορφή, ενώ άλλες διασπώνται σε ουσίες με αλκαλική μορφή.

Η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από 70% αλκαλικής μορφής τροφές και 30% όξινης μορφής τροφές. Αλκαλικής μορφής τρόφιμα είναι τα φρέσκα φρούτα όπως τα πεπόνια, ανανάς, μάνγκο, ακτινίδιο, παπάγια, και λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, σέλινο, σπανάκι, καρότο, κρεμμύδι, μπρόκολο και πατάτες με τη φλούδα.
Όξινης μορφής τρόφιμα, είναι το κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, φακές, ζάχαρη, καρύδια και φουντούκια.

Κρατώντας τον οργανισμό σας σε αλκαλικό επίπεδο, θα βελτιώσετε την διάθεσή σας, την ενέργειά σας, την ποιότητα του ύπνου, και επίσης θα μειώσετε τους σωματικούς πόνους όπως πονοκεφάλους.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού για όλες τις εποχές του χρόνου είναι:

Μήλα: Περιέχουν βιταμίνη Ε. Βελτιώνουν την αντοχή των μυών και των νεύρων, και προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα απ’ τις τοξίνες. Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α και C, βιοτίνης, φολικού οξέως και μειώνουν την χοληστερίνη και το λίπος.
Παντζάρι: καθαρίζει το συκώτι, θρέφει το νευρικό σύστημα και το μυαλό περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ .
Μπρόκολο: Περιέχει μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, βιταμίνης Α και C, ασβεστίου και φωσφόρου, που βοηθάει στο χτίσιμο και στη διατήρηση δυνατών οστών.
Λάχανο: Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ασβέστιο. Εξαιρετική πηγή χλωρίου και θείου, που απωθεί τα απόβλητα και καθαρίζει το αίμα.
Καρότα: Περιέχουν βιταμίνη Α και C, καθαρίζουν, και θρέφουν το σώμα, κυρίως το συκώτι, τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα.
Σέλινο: Αναγνωρίζεται ως διουρητικό και καθαρτικό. Είναι η πιο πλούσια πηγή νατρίου, μιας και περιέχει πάνω από 120mg σε 100 γρ.
Κεράσια: Περιέχουν σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνη Α και C. Αποβάλλουν τις τοξίνες από τα νεφρά, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα.
Ρεβίθια: Καλή πηγή φυτικών ινών και ασβεστίου για υγιή οστά. Περιέχουν φώσφορο το οποίο βοηθάει τα νεφρά και νεύρα, και κάλιο το οποίο θρέφει τους μυς.
Αγγούρι: Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, απαραίτητη για τους μυς της καρδιάς, και ιώδιο για υγιή νύχια, μαλλιά, δέρμα, δόντια, και την λειτουργία του θυρεοειδή. Εμποδίζει την κατακράτηση υγρών.
Μάραθο: Είναι διουρητικό, και καταπραΰνει το στομάχι.
Σκόρδο: Περιέχει θείο. Καθαρίζει το αναπνευστικό και το λεμφικό σύστημα.
Πιπερόριζα: Καθαρίζει, ερεθίζει και ανανεώνει το πεπτικό σύστημα.
Σταφύλι: Έχει αντικαρκινογενή επίδραση. Επίσης, περιέχει μαγγάνιο, που είναι γνωστό και ως ”το μέταλλο της μνήμης”, το οποίο θρέφει το νευρικό σύστημα, βοηθάει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι καλή πηγή πυριτίου, που βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος, και είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των δοντιών.
Λεμόνι: Εξαιρετική πηγή φώσφορου. Χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι καλή πηγή νάτριου, το οποίο βοηθάει στη κύρια μείωση των τοξίνων και στον καθαρισμό του λυμφατικού συστήματος. Επίσης, διεγείρει το συκώτι και την χοληδόχο κύστη. Λίγο φρέσκο στυμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (αναλογία 25/75) είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί για να δώσετε ενέργεια στο συκώτι σας!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να είστε θετικοί. Αγοράστε και μαγειρέψτε φρέσκιες τροφές. Εάν μπορείτε, αγοράστε βιολογικά λαχανικά, φρούτα, και κρέας. Τα μη βιολογικά προϊόντα συνήθως είναι επεξεργασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούνται περισσότερο και να φαίνονται φρέσκα. Πάντα να ξεφλουδίζετε τα μη βιολογικά λαχανικά και φρούτα ώστε να αφαιρείτε τα επιφανειακά πρόσθετα. Το φρέσκο ψάρι είναι και αυτό μια υγιής επιλογή – παρόλο που τα θαλασσινά μπορεί να είναι μολυσμένα. Το μαγείρεμα φρέσκιας τροφής δεν απαιτεί χρόνο και προσπάθεια – το ψήσιμο στη σχάρα, το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό αποτελούν γρήγορες τεχνικές. Διαλέξτε επίσης τοπικά παραγόμενα προϊόντα, τα οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερη επεξεργασία και πρόσθετα για να δείχνουν φρέσκα και λαχταριστά.
Διαλέξτε τρόφιμα εντός εποχής όποτε μπορείτε (περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά) και δεν είναι επιβαρημένα με επιπλέον λιπάσματα.
Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κορεσμένα λίπη.
Μην προσθέτετε αλάτι στα φαγητά σας αποφύγετε το χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά ή προσθέτοντας σέλινο το οποίο έχει φυσική αλμυρή γεύση.
Όποτε μπορείτε αποφύγετε τροφές που περιέχουν πρόσθετα , συντηρητικά και χρωστικές (κονσέρβες, έτοιμα φαγητά και φάστ-φουντ, καπνιστά αλλαντικά , τεχνιτές γλυκαντικές ουσίες) Και να είστε επιφυλακτική με τα προϊόντα <<διαίτης>>.
Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, επιλέξτε μια δίαιτα φτωχή σε λίπος και πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, άπαχο κρέας , ξηρούς καρπούς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα χάσετε βάρος χωρίς να επιβαρύνετε την υγεία σας.
Κατ’ αρχήν τα κιλά των διακοπών χάνονται εύκολα αρκεί να ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος. Αν όχι μπορεί αυτά να μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Τα κιλά αυτά λοιπόν ο οργανισμός δεν τα έχει αφομοιώσει ,που σημαίνει ότι σύμφωνα με την αρχή του εξατομικευμένου διαιτολογίου μπορούν να χαθούν μόνιμα & σωστά.
Η διατροφική απεξάρτηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την διατήρηση μιας καλής ποιοτικής ζωής. Προσπαθήστε να κάνετε τις συμβουλές μου μέρος της διατροφικής ρουτίνας σας και θα νοιώσετε την διαφορά.
Κρατήστε την απόλαυση της ζωής!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΠΟΣΟ ΤΟΞΙΝΩΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΑΣ;

Το ιδανικό είναι να έχετε χαμηλό σκορ στα ναι και υψηλό στα όχι
Ο οργανισμός σας πιθανότατα να μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σκορ κάτω από πέντε – μην περιμένετε όμως να αισθανθείτε υπέροχα. Μεταξύ πέντε και δέκα ζορίζετε τον οργανισμό σας και θα πρέπει να περιμένετε κάποια συμπτώματα τοξικότητας.
Πάνω από δέκα υποβάλετε τον οργανισμό σας σε μεγάλη καταπόνηση και θα πρέπει να επανεκτιμήσετε τη διατροφή σας.
1. Πίνετε τακτικά καφέ ή τσάι; Ναι ___ όχι___
2. Πίνετε πάνω από δύο ποτήρια κρασί , μπύρα ,αλκοόλ; Ναι ___ όχι___ Τρώτε έτοιμα ή τυποποιημένο φαγητό πάνω από 1φορά
3. την εβδομάδα; Ναι ___ όχι___
4. Τρώτε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα(κονσέρβες, αποξηραμένα) Ναι ___ όχι___
5. Τρώτε πολλά καπνιστά π.χ.μπέικον, τυρί , κρέας. Ναι ___ όχι___
6. Προσθέτετε αλάτι κατά το μαγείρεμα ή στο πιάτο σας Ναι ___ όχι___
7. Τρώτε πολλή ζάχαρη, γλυκά και σοκολάτες; Ναι ___ όχι___
8. Τρώτε διαιτητικά προϊόντα ή τεχνητά γλυκαντικά; Ναι ___ όχι___
9. Συνήθως αγοράζετε μη-βιολογικά φρούτα/λαχανικά/κρέας; Ναι ___ όχι___
10. Τρώτε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα; (π.χ.χάμπουργκερ) Ναι ___ όχι___
11. Τρώτε πάνω από ένα τηγανητό γεύμα την εβδομάδα; Ναι ___ όχι___
12. Πίνετε πολλά αεριούχα ποτά; Ναι ___ όχι___
13. Τρώτε γεύματα απ’ έξω πάνω από μία φορά την εβδομάδα; Ναι ___ όχι___
14. Ψήνετε με μπάρμπεκιου πολλές φορές; (πάνω από 1φορά/μήνα) Ναι ___ όχι___
15. Τρώτε κόκκινο κρέας πάνω από μία φορά την εβδομάδα; Ναι ___ όχι___

Σύνολο Ναι ___ όχι___

Κύρου Μαρία, διατροφολόγος

Κύρου Μαρία,
διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.