Ιοί Hanta

Ιοί Hanta Facebooktwitterpinterest

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι Hanta ιοί είναι RNA ιοί, οι οποίοι ανήκουν στην οικογένεια Hantaviridae. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται:
• Ο Sin Nombre Virus (SNV) που υπάρχει στην Αμερικανική Ήπειρο και προκαλεί πνευμονικό σύνδρομο (hantavirus pulmonary/cardiopulmonary syndrome, HPS),
• Ο Hantaan Virus (HTNV),
• Ο Seoul Virus με ευρύτατη γεωγραφική κατανομή,
• Ο Dobrava Belgrade και ο Puumala Virus που ενδημούν στην Ευρώπη και προκαλούν αιμορραγικό πυρετό και νεφρωσικό σύνδρομο (Hemorrhagic Fever Renal Syndrome, HFRS).

ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Μεταδίδονται κυρίως από τα τρωκτικά τα οποία μολύνονται, ωστόσο δε νοσούν. Μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομα ποικίλων ασθενειών σε ανθρώπους παγκοσμίως.
Η μετάδοση γίνεται μέσω επαφής του ανθρώπου με αερόλυμα ξηρών απεκκρίσεων (κόπρανα, ούρα, σίελο) των τρωκτικών της οικογένειας Muridae, τα οποία έχουν χρόνια λανθάνουσα λοίμωξη. Κάθε ορότυπος του ιού, έχει ένα συγκεκριμένο είδος ξενιστή τρωκτικών.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

Το σύνδρομο HPS (πνευμονικό σύνδρομο από Hanta ιό), οφείλεται κυρίως στον ιό Sin Nombre (SNV), με υπόδοχο το τρωκτικό Peromyscus maniculatus και είναι ευρέως διαδεδομένο στην Αμερικανική Ήπειρο.
Πρώιμα συμπτώματα: Κόπωση, πυρετός, μυϊκοί πόνοι, ειδικά στις μεγάλες μυϊκές ομάδες. Δύναται επίσης να εμφανιστούν κεφαλαλγία, ζάλη, ρίγη και γαστρεντερικές εκδηλώσεις όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Περίπου οι μισοί ασθενείς με HPS, θα εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα.
Όψιμα συμπτώματα: 4-10 ημέρες μετά την αρχική φάση της νόσου, δύναται να παρουσιαστεί βήχας και δύσπνοια με αναπνευστική ανεπάρκεια.
Το HPS μπορεί να είναι θανατηφόρο με ποσοστό θνησιμότητας 38%.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο έως τώρα. Η θεραπεία λοιπόν είναι υποστηρικτική.

• Ο ιός Hantaan (HTNV) προκαλεί αιμορραγικό πυρετό με νεφρωσικό σύνδρομο (HFRS), έχει παρουσιαστεί στην Κορέα, την Κίνα και την Ρωσία, με δεξαμενή μόλυνσης το ποντίκι Apodemus agrarius. Τα συμπτώματα του HFRS συνήθως αναπτύσσονται εντός 1 έως 2 εβδομάδων μετά την έκθεση σε μολυσματικό υλικό, αλλά σπάνια μπορεί να χρειαστούν έως και 8 εβδομάδες.
Πρώιμα συμπτώματα: Έντονη κεφαλαλγία, άλγος στην πλάτη και στην κοιλιακή χώρα, πυρετός, ρίγη, ναυτία και θολή όραση. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί μπορεί να παρουσιάσουν έξαψη προσώπου (flashing), ερυθρότητα των οφθαλμών ή εξάνθημα.
Όψιμα συμπτώματα: Χαμηλή αρτηριακή πίεση, καταπληξία, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, πρωτεϊνουρία.
Η διάγνωση πραγματοποιείται με ορολογικές μεθόδους.
Η θνησιμότητα κυμαίνεται από 5-15% για το HFRS που προκαλείται από τον ιό Hantaan.
Η υποστηρικτική θεραπεία, η αιμοκάθαρση σε περίπτωση νεφρικής βλάβης και όπως αναφέρεται σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση ενδοφλέβιας ριμπαβιρίνης (αντιικό φάρμακο, που η αποτελεσματικότητα του είναι υπό συζήτηση σε αυτές τις λοιμώξεις), αποτελούν τα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα, καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

• Ο ιός Seoul έχει ευρύτατη γεωγραφική κατανομή με υπόδοχο τον αρουραίο Rattus Norvegicus, αλλά στην Ασία προκαλεί ηπιότερη κλινική εικόνα σε σύγκριση με εκείνη του HTNV. Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει επίσης αιμορραγικό πυρετό με νεφρωσικό σύνδρομο (HFRS).

• Ο ιός Dobrava Belgrade και ιός Puumala ενδημούν στην Ευρώπη. Ο ιός Dobrava Belgrade (DOBV) έχει ως δεξαμενή μόλυνσης το ποντίκι Αpodemus flavicollis και έχει θνητότητα 10% στα Βαλκάνια και 12% στις άλλες περιοχές. Ο ιός Puumala (PUUV), που έχει ως υπόδοχό του τον ποντικό Clethrionomys glareolus (αίτιο της ήπιας μορφής της νόσου, η οποία ονομάζεται nephropathia epidemica), παρουσιάζει θνητότητα <1%. Οι ιοί αυτοί προκαλούν αιμορραγικό πυρετό με νεφρωσικό σύνδρομο HFRS, τα συμπτώματα, αλλά και η όποια διαθέσιμη θεραπευτική προσέγγιση αναφέρθηκαν παραπάνω.

Πηγές: ΚΕΕΛΠΝΟ, CDC

Νικόλαος Δ. Καρακούσης Ειδικός Παθολόγος MD / MSc ( Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε.Κ.Π.Α )

Νικόλαος Δ. Καρακούσης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.