Ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ)

Κολπική Μέτρηση Μήκους Τραχήλου Facebooktwitterpinterest

Τι είναι
To ενδομήτριο σπείραμα είναι ένας κάθετος βραχίονας συνήθως με επένδυση σύρματος χαλκού ή μπορεί να συγκρατεί ποσότητα προγεστερόνης που την αποδεσμεύει σταθερά κάθε μέρα στο ενδομήτριο και ο οποίος καταλήγει από την μια μεριά σε ημισφαιρική κεφαλή, ενώ από την άλλη σε ένα «νήμα εξαγωγής» διπλό, από νάιλον σε χρώμα μπλε ή μαύρο.

Από την κεφαλή ξεκινούν δύο εγκάρσιοι βραχίονες πολύ εύκαμπτοι, τοξοειδούς σχήματος, με 4-5 προεξοχές ο κάθε ένας από πολυαιθυλένιο για μια καλύτερη στήριξη πάνω στα τοιχώματα της μήτρας.

Πού χρησιμοποιείται

Το ενδομήτριο σπείραμα χρησιμοποιείται για να αποτρέπει από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θεωρείται περισσότερο ασφαλές για την υγεία και είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα αντισυλληπτικά χάπια στα πλαίσια του ελέγχου του Οικογενειακού Προγραμματισμού. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο τύποι σπειραμάτων:

  1. από χαλκό (MULTILOAD, CU 375)
  2. και αυτά που αποδεσμεύουν προγεστερόνη (MIRENA) και η διάρκεια εφαρμογής τους είναι περίπου 3-5 χρόνια από την τοποθέτησή τους.

Πώς δρα και ποια είναι η αποτελεσματικότητά του

Τo ενδομήτριο σπείραμα τοποθετείται στο εσωτερικό της μήτρας, στον χώρο δηλαδή εκείνο που φυσιολογικά αναπτύσσεται και εξελίσσεται η εγκυμοσύνη. Η αντισυλληπτική του δράση βασίζεται:

  • στο ότι καθιστά «εχθρική» την τραχηλική βλέννα για τα σπερματοζωάρια καθώς αυτά προσπαθούν να περάσουν από τον τραχηλικό αυλό,
  • στην «τοξικότητα» του χαλκού απέναντι στα σπερματοζωάρια και τα ωάρια,
  • στο γεγονός ότι δημιουργεί συνθήκες «αφιλόξενες» που δεν ευνοούν την εμφύτευση του σάκου εγκυμοσύνης στον χώρο αυτό. Η αποτελεσματικότητά του για προστασία από την εγκυμοσύνη αγγίζει το 97%, ενώ η ικανότητα της γονιμότητας επανέρχεται στα αρχικά της επίπεδα μετά την αφαίρεσή του.

Η παρακολούθηση και ο σκοπός της

Η περιοδική 6μηνη παρακολούθηση έχει σκοπό να επιβεβαιώσει τη σωστή θέση του σπειράματος, καθώς μια πιθανή μετακίνησή του το καθιστά αναποτελεσματικό, αλλά και να διαγνώσει έγκαιρα μια πιθανή λοίμωξη των γεννητικών οργάνων που θα δημιουργούσε πόνο χαμηλά στην κοιλιά, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, κολπική υπερέκκριση ή και πυρετό.

Αναστάσιος Κοκοβίδης,Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Αναστάσιος Κοκοβίδης,
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.