Καρκίνος του θυρεοειδούς – Θεραπεία με Ραδιενεργό Ιώδιο

Καρκίνος του θυρεοειδούς - Θεραπεία - Ραδιενεργό Ιώδιο Facebooktwitterpinterest

Ποια είναι η θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς;

Εγχείρηση – Θυρεοειδεκτομή

Η πρωταρχική θεραπεία για όλους τους καρκίνους του θυρεοειδούς είναι η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Η γενικά αποδεκτή μέθοδος είναι η αφαίρεση του συνόλου του αδένα ή της μεγαλύτερης ποσότητας που μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια.

Λήψη θυροξίνης – καταστολή με θυροξίνη.

Μετεγχειρητικά είναι φυσικό οι ασθενείς να πρέπει να λαμβάνουν θυροξίνη και αυτό για το υπόλοιπο της ζωής τους καθώς ο θυρεοειδής που είναι η μοναδική πηγή θυρεοειδικών ορμονών έχει πλέον αφαιρεθεί.

Η θυροξίνη όμως δεν είναι απαραίτητη μόνο για να αντικαταστήσει την θυρεοειδική λειτουργία αλλά και για να αποτρέψει ακόμα και στα πιθανά μικρά υπολείμματα θυρεοειδικών καρκινικών κυττάρων να μεγαλώσουν και έτσι να εμφανιστεί υποτροπή της νόσου. Για το λόγο αυτό η θυροξίνη δε χορηγείται σε δόση που απλά αντικαθιστά τη θυρεοειδική λειτουργία, αλλά σε μεγαλύτερη δόση που θα εξασφαλίσει την καταστολή των πιθανών υπολειμμάτων θυρεοειδικού ιστού.
Η χρονική διάρκεια της θεραπείας καταστολής σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι υπό συζήτηση.
Στις περιπτώσεις του καρκίνου του θυρεοειδούς, τα οφέλη από την πρόληψη αύξησης υπολειμματικών κυττάρων ξεπερνούν τις πιθανές παρενέργειες και τους κινδύνους από τη χορήγηση αυξημένης δόσεις θυροξίνης (όπως είναι αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, θωρακικός πόνος, μείωση οστικής μάζας). Ο ενδοκρινολόγος σας χρειάζεται να παρακολουθεί και να ελέγχει συχνά τη θεραπεία καταστολής με θυροξίνη.

Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο

Σε κάποιες περιπτώσεις η χειρουργική αφαίρεση είναι αρκετή για την ίαση της νόσου όπως όταν πρόκειται για μικροσκοπικά (πάρα πολύ μικρά) καρκινώματα. Όταν όμως το μέγεθος του καρκίνου είναι μεγάλο ή ο καρκίνος έχει επεκταθεί σε λεμφαδένες ή ο ενδοκρινολόγος σας πιστεύει ότι έχετε αρκετές πιθανότητες για υποτροπή της νόσου τότε το επόμενο βήμα στη θεραπεία είναι η χορήγηση ραδιενεργούιωδίου. Το ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που πιθανόν να έχουν απομείνει στον οργανισμό μετά τη θυρεοειδεκτομή.

Ο πιο σημαντικός λόγος για την συνήθως άριστη πρόγνωση των ασθενών με θηλώδες ή θυλακιώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς είναι το ραδιενεργό ιώδιο. Το ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή των καρκινικών θυρεοειδικών κυττάρων χωρίς όμως να προκαλεί ταυτόχρονη βλάβη άλλων ιστών του οργανισμού.
Τα θυρεοειδικά κύτταρα υπό φυσιολογικές συνθήκες προσλαμβάνουνε το ιώδιο από το αίμα και το χρησιμοποιούν για να παράξουν τις θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτή την ιδιότητα των θυρεοειδικών κυττάρων εκμεταλλευόμαστε – χορηγούμε ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο προσλαμβάνεται από τα πιθανά υπολείμματα των θυρεοειδικών κυττάρων με αποτέλεσμα η ραδιενέργεια να τα καταστρέφει.

Αν σας προταθεί η λήψη ραδιενεργού ιωδίου, τότε θα πρέπει είτε να μην αρχίσετε θεραπεία υποκατάστασης με θυροξίνη μετά την χειρουργική αφαίρεση του αδένα ή να σταματήσετε τα χάπια της θυροξίνης αν ήδη τα λαμβάνετε έτσι ώστε να γίνετε υποθυρεοειδικός και η TSH να ανέβει σε ψηλά επίπεδα.
Σε πολλές περιπτώσεις για να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ο ενδοκρινολόγος σας μπορεί να σας συστήσει Τ3 κατά την διάρκεια της διαδικασίας της επίτευξης του υποθυρεοειδισμού.
Η αύξηση της TSH στις μέρες μας επιτυγχάνεται και με φαρμακευτικό τρόπο, με τη χορήγηση ένεσης Thyrogen (recombinant human thyrotropin, rhTSH).
Επίσης θα σας ζητηθεί πριν από την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο να μειώσετε το ιώδιο στην διατροφή σας με σκοπό να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Όταν τα επίπεδα της TSH είναι αρκετά υψηλά η κατάλληλη δόση ραδιενεργού ιωδίου χορηγείται.
Η λήψη του ραδιενεργού ιωδίου γίνεται σε ειδικούς θαλάμους και διαρκεί μερικές ημέρες (2-3 ημέρες).
Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο έχει αποδειχτεί να είναι ασφαλής και σε γενικές γραμμές καλά ανεκτή καθώς επίσης έχει βρεθεί ότι θεραπεύει ακόμα και περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν ήδη επεκταθεί στον τράχηλο ή και στους πνεύμονες.
Μετά την θεραπεία με το ραδιενεργό ιώδιο ο ενδοκρινολόγος σας θα σας συστήσει επανέναρξη των χαπιών θυροξίνης.

Genzyme(R) and Thyrogen(R) are registered trademarks of Genzyme Corporation.

 Γρηγόρης Ευφραιμίδης, Ενδοκρινολόγος

Γρηγόρης Ευφραιμίδης,
Ενδοκρινολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.