Ευρυαγγείες – Θεραπεία

Ευρυαγγείες Facebooktwitterpinterest

H καλύτερη λύση στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών είναι συνδυασμός του Nd:YAG Laser με σκληροθεραπεία.

Ορισμός – οι ευρυαγγείες αποτελούν διατεταμένες φλέβες  και διακρίνονται  κάτω από την επιδερμίδα συνηθώς στα πόδια και το πρόσωπο. Η διάμετρός τους ποικίλει από 0,1 mm έως 1 mm και μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένες ή ως εκτεταμένοι φλεβικοί σχηματισμοί με αραχνοειδή ή θυσανοειδή μορφή.

Οι ευρυαγγείες, σε αντίθεση με τους κιρσούς,  είναι μικρότερες σε μέγεθος, δεν προεξέχουν του δέρματος και είναι πιο επιφανειακές. Συνοδεύονται από τις δικτυωτές φλέβες που είναι πιο μεγάλες και  πιο βαθιές και έχουν μεγάλη κλινική σημασία, μιας και είναι αυτές που τροφοδοτούν με αίμα τις ευρυαγγείες.

Αιτιολογία – η παρουσία ευρυαγγειών στο πόδι σημαίνει φλεβική ανεπάρκεια 1ου βαθμού πρόκειται δηλαδή για μικρή, αλλά παθολογική κυκλοφορία του φλεβικού αίματος στο κάτω άκρο. Τα αίτια μπορεί να είναι γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα, συγγενείς αγγειοπάθειες, συγγενές ποικιλόδερμα), επίκτητοι παράγοντες (νοσήματα κολλαγόνου, κιρσοί), ορμονικοί παράγοντες (εγκυμοσύνη, οιστρογονοθεραπεία, τοπικά κορτικοστεροειδή), φυσικοί παράγοντες (ακτινοβολία, τραύμα, λοίμωξη).

Κατάταξη – σύμφωνα με το μέγεθος είναι οι  μικρές ευρυαγγείες και έχουν διάμετρο 0,1-1 mm και χρώμα κόκκινο, οι μεγάλης διαμέτρου ευρυαγγείες με διάμετρο 1-2 mm και χρώμα μπλε, οι φλεβεκτασίες, έχουν διάμετρο 2-4 mm και χρώμα κυανό, φλεβικοί κλάδοι (όχι κύριο στέλεχος) με  διάμετρο 4-8 mm και χρώμα μπλε-πράσινο και οι φλεβικοί κλάδοι (κύριο στέλεχος), έχουν διάμετρο 7-8 mm και χρώμα μπλε-πράσινο.

Laser για ευρυαγγείες – το laser δέρματος έχει άριστα αποτελέσματα κυρίως στις ευρυαγγείες με μικρή διάμετρο. Το πλέον αξιόπιστο σύστημα laser δέρματος είναι το VPYAG – REF τύπου NdYag το οποίο και διαθέτουμε στο κέντρο μας με στόχο τα άριστα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις ευρυαγγείες προσώπου είναι η μόνη μέθοδος με τέλειο αποτέλεσμα.

Σκληροθεραπεία – συστηματική εξάλειψη των ενδοδερμικών και υποδορίων φλεβών που ανεπαρκούν (φλεβεκτασίες – ευρυαγγείες) με έγχυση σκληρυντικών ουσιών. Ο μηχανισμός δράσης των σκληρυντικών παραγόντων, χαρακτηρίζεται με βλάβη του ενδοθηλίου των φλεβών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων μετατρέπουν την φλέβα σε ινώδη χορδή.
Χρονικά η δράση της σκληρυντικής ουσίας στα 2 πρώτα λεπτά γίνεται ολική αποκόλληση ενδοθηλίου όπου μετά από 15 λεπτά προκαλείται ενδοθηλιακή βλάβη με νέκρωση ενδοθηλίου.
Στις 2 ώρες αρχίζει η δημιουργία μικροθρόμβων και στις 2 ημέρες δημιουργία οργανωμένου θρόμβου. Μετά τις 18 ημέρες αρχίζει η ανάπτυξη τριχοειδών και στους 9 μήνες γίνεται συρρίκνωση του αγγείου.

Στόχοι της θεραπείας – είναι η επίτευξη καλού λειτουργικού και αισθητικού αποτελέσματος. Ο στόχος επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό του δερματικού λέιζερ και της σκληροθεραπείας.

Αντενδείξεις σκληροθεραπείας – θα πρέπει να αποφεύγετε σε ασθενείς με αλλεργία στην Πολιδοκανόλη, σε μόνιμα κατακεκλιμένοι ασθενείς, σε ασθενείς με σοβαρή περιφερική αρτηριοπάθεια, σε ασθενείς με θρομβοεμβολική νόσο, σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση και σε ασθενείς με σοβαρές και οξείες συστηματικές παθήσεις.

Οδηγίες μετά την σκληροθεραπεία – αμέσως μετά την θεραπεία ο ασθενείς θα πρέπει να κάνει συνεχόμενη βάδιση τουλάχιστον για 20 λεπτά και να φορέσει κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης ή να τοποθετηθεί ελαστικός επίδεσμος στο πόδι, που θα χρειαστεί να παραμείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Το μπάνιο δεν απαγορεύεται, αλλά πρέπει να γίνεται χρήση χλιαρού νερού και να αποφεύγονται τα θερμά λουτρά ή η σάουνα για μία εβδομάδα περίπου.
Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στην ηλιακή και την υπεριώδη ακτινοβολία για 2 εβδομάδες.
Η άσκηση και οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται άμεσα μετά την κάθε συνεδρία, ενώ η έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά από μία εβδομάδα.

Dr. Ιωάννης Γ. Κωτσικόρης, Αγγειοχειρουργός

Dr. Ιωάννης Γ. Κωτσικόρης, Αγγειοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.