Όζοι θυρεοειδούς!

Όζοι θυρεοειδούς! Facebooktwitterpinterest

Ο θυρεοειδής αδένας δεν είναι ένα “άχρηστο” όργανο όπως συχνά ακούμε, με ορισμένους να τον παρομοιάζουν με τη σκωληκοειδή απόφυση. Είναι βασικός ρυθμιστής του μεταβολισμού, χρειάζεται για την προσαρμογή στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γενετήσια δραστηριότητα και τη γονιμοποιητική ικανότητα -ανδρών κ γυναικών-, αποτελεί όργανο που αλληλεπιδρά με την ψυχική σφαίρα.

Γι’ αυτό και οι ενδείξεις αφαίρεσής του είναι συγκεκριμένες: όζοι με υποψία κακοήθειας τεκμηριωμένη με παρακέντηση ή ύποπτη υπερηχογραφική εικόνα, παρουσία ευμεγέθους βρογχοκήλης που δυσχεραίνει την αναπνοή, υπερθυρεοειδισμός μη θεραπευόμενος με φαρμακευτική αγωγή ή χρήση ιωδίου.
Η δε απόφαση για αφαίρεση πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν πλήρους ενημέρωσης του ασθενούς και σε συνεργασία με εξειδικευμένο χειρουργό. Απαιτείται συστηματική παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο ώστε και ο χειρουργός να έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα στοιχεία πριν την επέμβαση (υπερηχογράφημα – χαρτογράφηση τραχήλου δηλαδή κατάδειξη από τον ακτινολόγο τυχόν ύποπτων λεμφαδένων που θα πρέπει να εξαιρεθούν με το θυρεοειδή) και ο ασθενής να μπορεί να τύχει σωστής παρακολούθησης μετεγχειρητικά αφού η ρύθμιση της δόσης του χαπιού μετά το χειρουργείο δεν εξαρτάται μόνο από την “παγωμένη” εικόνα της τιμής του εργαστηρίου.
Τέλος να θυμόμαστε, ότι ακόμα και στην περίπτωση κακοήθειας, εάν έχουν τηρηθεί τα σωστά βήματα η κακοήθεια είναι σε μεγάλο ποσοστό πλήρως ιάσιμη.

Γεώργιος Σημαιάκης, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Γεώργιος Σημαιάκης,
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.