Η καινοτόμος τεχνική για τις παθήσεις του θυρεοειδούς χωρίς τομή στο δέρμα και αντιαισθητικές ουλές

ΔΙΑΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ Η καινοτόμος τεχνική για τις παθήσεις του θυρεοειδούς χωρίς τομή στο δέρμα και αντιαισθητικές ουλές Facebooktwitterpinterest

ΔΙΑΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ!

Η ενδοσκοπική ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική  (MIS – Mininally Invasive Surgery) γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Στη χειρουργική του θυρεοειδούς, οι εφαρμογές αυτές ξεκίνησαν πολύ αργότερα.
Είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί μια ενδοσκοπική πρoσπέλαση στον θυρεοειδή αδένα κυρίως λόγω της ανατομικής του θέσης στο ανθρώπινο σώμα. Όλος ο χώρος που απαιτείται για χειρισμούς πρέπει να δημιουργηθεί, επειδή δεν υπάρχει φυσική κοιλότητα.

Η ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή εφαρμόζεται από τα τέλη της δεκαετίας του ‘ 90.
Οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις του τραχήλου μπορούν να ταξινομηθούν σε άμεση/τραχηλική προσέγγιση και έμμεση/εξωτραχηλική προσέγγιση. Η άμεση προσπέλαση περιλαμβάνει μια μικρή τομή που γίνεται στον λαιμό, ενώ η εκτομή του αδένα πραγματοποιείται με τον συμβατικό τρόπο, αν και με τη χρήση ενδοσκοπικών οργάνων.
Η εξωτραχηλική προσπέλαση περιλαμβάνει την μασχαλιαία, την οπισθοωτιαία και την προσπέλαση από την θηλή του μαστού. Η εξέλιξη της εξωτραχηλικής χειρουργικής του θυρεοειδούς είναι ένα μεγάλο βήμα προς την καλύτερη αισθητική έκβαση. Ωστόσο, αυτές οι τεχνικές ουσιαστικά μετακίνησαν τις τομές από την περιοχή του τραχήλου στην μασχάλη ή στο στήθος όπου είναι ακόμα ορατές.
Επιπλέον, δεν εκπληρώνουν πλήρως τον όρο “ελάχιστα επεμβατική”, επειδή συνδέονται με εκτεταμένες παρασκευές στην περιοχή του θώρακα και του λαιμού, οπότε είναι μάλλον πολύ πιο επεμβατικές για τους ασθενείς.
Ενώ λοιπόν η ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή μπορεί να μην είναι μια καινοτόμα τεχνική, η διαστοματική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή είναι μια πρόσφατη εξέλιξη, πραγματικά απαλλαγμένη από τομές στο δέρμα και ουλές.

Ο κύριος στόχος της καινοτομίας ήταν η εισαγωγή μιας τεχνικής εκτομής του θυρεοειδούς που να πληρεί τα ακόλουθα κριτήρια:
α) σεβασμός στη χειρουργική ανατομία και ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος
β) Η ίδια η πρόσβαση θα πρέπει να είναι κοντά στον θυρεοειδή αδένα για να επιτευχθεί μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία
γ) Η επίτευξη ενός βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την εκτέλεση μιας επέμβασης χωρίς εμφανή τομή
δ) το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να επιτυγχάνεται με το ελάχιστο δυνατό τραύμα
ε) Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας αυτής της προσπέλασης και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας του ασθενούς.

Τα κριτήρια επιλογής των ασθενών είναι συγκεκριμένα και διεθνώς περιλαμβάνουν μικρή διάμετρο του αδένα, όγκος θυρεοειδούς ≤ 45mL, μέγεθος όζου ≤ 50mm, καλοήθης όζος, ενώ τα τελευταία χρόνια προστίθενται και επιλεγμένες περιπτώσεις κακοήθειας.
H TOETVA (TransOral Endoscopic Thyroidectomy Vestibular Approach) πραγματοποιείται μέσω μιας τεχνικής τριών trocar που τοποθετούνται στο κάτω χείλος του στόματος. Η πίεση παροχής CO2 είναι χαμηλή.
Ο πρόσθιος τραχηλικός χώρος παρασκευάζεται από το κάτω χείλος έως το στέρνο, και πλαγίως προς τους στερνοκλειδομαστοειδείς μύες.
Η θυρεοειδεκτομή διενεργείται πλήρως ενδοσκοπικά χρησιμοποιώντας συμβατικά ενδοσκοπικά όργανα. Διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση τόσο των άνω όσο και των κάτω λαρυγγικών νεύρων.
Το παρασκεύασμα εξάγεται από την κεντρική τομή εντός ενδοσκοπικού σάκου.
Ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη ημέρα με οδηγίες για επανεξέταση όπως και στην συμβατική ανοικτή θυρεοειδεκτομή.
Παρότι τεχνικά δυσκολότερη, οι αναμενόμενες διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές δεν διαφέρουν από αυτές της συμβατικής θυρεοειδεκτομής καθώς βασικές ανατομικές δομές όπως αγγεία, νεύρα, παραθυρεοειδείς αδένες, αναγνωρίζονται ευκολότερα λόγω του μεγεθυμένου ενδοσκοπικού οπτικού πεδίου.

Συμπερασματικά, η διαστοματική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή αποτελεί μια ασφαλή καινοτόμο μέθοδο με συγκεκριμένες ενδείξεις.
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η διενέργειά της αποκλειστικά από εξειδικευμένο και άριστα εκπαιδευμένο χειρουργό. Τυγχάνει ολοένα και ευρύτερης αποδοχής παγκοσμίως, όχι μόνο για τα ισάξια αποτελέσματα σε σύγκριση με την ανοιχτή θυρεοειδεκτομή, αλλά και για το μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Αποτελεί μέχρι σήμερα την μόνη μέθοδο θυρεοειδεκτομής χωρίς τομή στο δέρμα και χωρίς εμφανή ουλή.

Δημήτριος Φλώρος ,χειρουργός

Δημήτριος Φλώρος ,
χειρουργός

 

 

 

 

 

 

**Ο χειρουργός κ. Δημήτριος Φλώρος εκπαιδεύθηκε και έλαβε πιστοποίηση για την συγκεκριμένη επέμβαση από τον χειρουργό A. Anuwong , πρωτοπόρο και θεμελιωτή της τεχνικής παγκοσμίως, με περισσότερα από 1000 περιστατικά.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.