Οξεία σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά

Facebooktwitterpinterest

Σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, που αποτελεί  τμήμα του παχέος εντέρου.

Αιτία
Η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα. Η σκωληκοειδίτιδα προκαλείται από απόφραξη του αυλού της από βλέννη, σκληρά κόπρανα, παράσιτα ή άλλα ξένα σώματα.

Η βλέννη, η οποία εκκρίνεται από την εσωτερική επιφάνεια της απόφυσης, όταν δεν μπορεί πλέον να παροχετευθεί  μέσα στο παχύ έντερο συσσωρεύεται πίσω από την απόφραξη. Καθώς η βλέννη συσσωρεύεται, οι ασθενείς παραπονούνται για πόνο στην κοιλιά, απώλεια της όρεξης και ναυτία. Η απόφραξη και τη συσσώρευση της βλέννης μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στην σκωληκοειδή απόφυση και να προκαλέσει φλεγμονή και οίδημα. Με τη πάροδο του χρόνου, το οίδημα και η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και να οδηγήσει σε περιτονίτιδα.

Συχνότητα
Η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία οξείας χειρουργικής κοιλιάς στα παιδιά. Είναι λίγο πιο συνηθισμένη στα αγόρια και είναι σπάνια σε βρέφη μικρότερα του 1 έτους. Οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν μεταξύ 8-16 ετών. Το ποσοστό της διάτρησης είναι υψηλότερο σε παιδιά μικρότερης ηλικίας (κάτω των 5 ετών).


Τα σημεία και συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, αλλά δεν εμφανίζονται πάντα τα ίδια σε όλα τα παιδιά.

  • Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
    Πόνος που αρχίζει συνήθως από το κέντρο της κοιλιάς, γύρω από τον ομφαλό και στη μετατοπίζεται προς τα κάτω και δεξιά, κοντά στην περιοχή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται καθώς ο χρόνος περνά, με τις κινήσεις του παιδιού, στις βαθιές αναπνοές, τον βήχα, το κλάμα ή το φτέρνισμα, καθώς και με την ψηλάφηση της περιοχής. Η θέση του πόνου είναι συχνά δύσκολο να περιγραφεί από  παιδιά προσχολικής ηλικίας.
    • Έλλειψη πείνας (Απουσία όρεξης)
    • Ναυτία και εμετός
    • Πυρετός και ρίγη
    • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
    • Συχνουρία και πόνος κατά την ούρηση

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας
Λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και πραγματοποιείται μια ενδελεχής φυσική εξέταση.
Επίσης, μπορεί να χρειαστούν ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει κανένα τεστ που να αντικαθιστά την κλινική εξέταση ενός έμπειρου χειρουργού παίδων  στη διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας
Οι διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:
• Γενική εξέταση αίματος – CRP
• Υπερηχογράφημα (US) κοιλιάς.
• Αξονική τομογραφία (CT) μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όταν κρίνει ο παιδοχειρουργός

Θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας
Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή).
Οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση.
Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να γίνει με λαπαροσκοπική προσέγγιση ή με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Ανεξάρτητα από το ποια χειρουργική τεχνική χρησιμοποιείται και η απόφυση δεν έχει υποστεί διάτρηση, τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι μέσα σε 24-48 ώρες και να επιστρέψουν στο σχολείο σε μία εβδομάδα.
Όταν έχει συμβεί διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης τότε ο χρόνος νοσηλείας είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της ανάγκης χορήγησης αντιβιοτικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, της σταδιακής σίτισης και τον μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης για την εμφάνιση τυχόν επιπλοκών. Η καθυστερημένη αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας οδηγεί σε διάτρηση της σκωληκοειδούς και γενικευμένη περιτονίτιδα .

Dr. Παπακρίβου Ελένη,
Παιδοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.