Ομφαλοκήλη στα παιδιά

Facebooktwitterpinterest

Η ομφαλοκήλη είναι  διόγκωση του ομφαλού η οποία οφείλεται σε ατελή σύγκλειση του ομφαλικού δακτυλίου και προβολή κοιλιακού οργάνου δια μέσου του κοιλιακού τοιχώματος προς τα έξω.

Οι ομφαλοκήλες είναι συχνές και συμβαίνουν στο 10 με 20% όλων των παιδιών, ενώ είναι συχνότερη στα πρόωρα.

ΑΙΤΙΕΣ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣΚαθώς το έμβρυο αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα (ομφαλικός δακτύλιος)  στους κοιλιακούς μύες  που επιτρέπει στον ομφάλιο λώρο να περνάει συνδέοντας έτσι μητέρα και νεογνό.  Με τη γέννηση ο ομφαλικός δακτύλιος κλείνει.  Όταν το άνοιγμα παραμένει τότε το βρέφος έχει ομφαλοκήλη.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ
Οι ομφαλοκήλες εμφανίζονται σαν ένα εξόγκωμα ή πρήξιμο στην περιοχή του ομφαλού.   Μπορεί να γίνει πιο εμφανές κατά τη διάρκεια του κλάματος και να μικραίνει ή να εξαφανίζεται όταν το νεογνό βρίσκεται σε ηρεμία.
Αν ο γιατρός ασκήσει ελαφριά πίεση όταν το παιδί είναι ξαπλωμένο και ήρεμο συνήθως μικραίνει και επιστρέφει στην κοιλιά.

Πολύ σπάνια το έντερο παγιδεύεται στην ομφαλοκήλη. Αυτό είναι γνωστό ως περισφιγμένη κήλη. Όταν συμβαίνει αυτό το παιδί έχει έντονο πόνο και το εξόγκωμα είναι σταθερό και ερυθρό. Απαιτείται επείγουσα ιατρική εκτίμηση για να αποκλειστεί η περισφιγμένη κήλη και να αποτραπεί πιθανή βλάβη στο έντερο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ
Η φυσική εξέταση από το γιατρό θα διαγνώσει την ομφαλοκήλη και θα καθορίσει αν υπάρχει εντερικό περιεχόμενο παγιδευμένο στον κηλικό σάκο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ομφαλοκηλών κλείνουν αυτόματα μέχρι την ηλικία των 1-2 ετών ή και αργότερα.
Αν η σύγκλειση δεν επιτευχθεί μέχρι αυτή την ηλικία χρειάζεται  χειρουργική διόρθωση. Εάν η κήλη είναι πολύ μεγάλη συνιστάται χειρουργική διόρθωση σε μικρότερη ηλικία.

Η εγχείρηση για τη διόρθωση της ομφαλοκήλης πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και με μια ημέρα νοσηλείας (one day clinic), δηλαδή το παιδί χειρουργείται και το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι σπίτι.

Dr. Παπακρίβου Ελένη,
Παιδοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.