Τροφές κατά της χοληστερόλης

Τροφές κατά της χοληστερόλης Facebooktwitterpinterest

Γνωρίζατε ότι το σώμα μας παράγει περίπου το 80% της χοληστερόλης του ενώ το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τις τροφές όπου καταναλώνουμε; Η “διαιτητική” χοληστερόλη βρίσκεται μόνο σε τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Περιορίζοντας την “διαιτητική” χοληστερόλη, είναι ένα μικρό μέρος της δίαιτας για την μείωσή της. Οι τύποι του λίπους όπου καταναλώνετε μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο επίπεδο της χοληστερόλης σας.

Υγιεινά λίπη για μείωση της χοληστερόλης:

  • Μονοκόρεστα λίπη. Μειώνουν την ολική χοληστερόλη στο αίμα, αλλά διατηρούν την “καλή” χοληστερόλη. Μονοκόρεστα λίπη περιέχουν τα: αμύγδαλα, αβοκάντο, κάσιους, λάδι canola, φουντούκια, καρύδια, φυσικό φυστικοβούτυρο, ελαιόλαδο, ελιές, φιστίκια, σουσάμι κλπ
  • Πολυακόρεστα λίπη. Είναι κάπως υγιεινά λίπη που μειώνουν την ολική χοληστερόλη, τόσο την “κακή” αλλά και την “καλή” χοληστερόλη. Πολυακόρεστα λίπη περιέχουν τα: αραβοσιτέλαιο, μαγιονέζα, σπόροι κολοκύθας και ηλιόσποροι.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Περιέχεται σε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ψάρια όπως τόνος, σκουμπρί και σολομός. Επίσης σε θαλασσινά ψάρια όπως ρέγκα, πέστροφα, σαρδέλες, οστρακοειδή και γαρίδες.
    Εκτός από τα ψάρια, Ωμέγα-3 λιπαρά μπορούμε να βρούμε και σε φυτικές πηγές όπως butternuts, λιναρόσπορο, λινέλαιο, σογιέλαιο και καρύδια.

Αποφεύγετε τα ανθυγιεινά λίπη:

  • Κορεσμένα λίπη (κόκκινο κρέας, βούτυρο, τυρί, κρέμα γάλακτος, πλήρες γάλα κλπ)
  • Trans λιπαρά (κράκερ, καραμέλες, πρόχειρα φαγητά, ντόνατς κλπ)

Αν και μερικά λίπη είναι πιο “υγιεινά” από άλλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι και υψηλά σε θερμίδες.
Η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Και μην ξεχνάτε! Η άσκηση, η απώλεια βάρους και η υγιεινή διατροφή έχουν πολύ σημαντικό ρόλο!

http://inshape.com.cy

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.