Δίαιτα ή άσκηση για απώλεια βάρους; Τί είναι πιο αποτελεσματικό;

Δίαιτα ή άσκηση για απώλεια βάρους; Τί είναι πιο αποτελεσματικό; Facebooktwitterpinterest

Για να χάσουμε βάρος είναι απαραίτητο να έχουμε ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή οι θερμίδες που παίρνουμε από την διατροφή μας να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καίμε.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ή αυξάνοντας τις θερμίδες που καίμε με τη γυμναστική, ή μειώνοντας τις θερμίδες που παίρνουμε από την διατροφή μας ή συνδυάζοντας την άσκηση με μία υποθερμιδική δίαιτα.

Στην περίπτωση που κάνουμε μόνο γυμναστική και δεν ακολουθήσουμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής θα καταφέρουμε να χάσουμε βάρος μόνο αν οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι λιγότερες από αυτές που δαπανούμε. Αν οι θερμίδες όμως που παίρνουμε από την διατροφή μας είναι πολλές δεν θα καταφέρουμε να χάσουμε βάρος παρότι γυμναζόμαστε.

Στην περίπτωση που ακολουθήσουμε μία υποθερμιδική δίαιτα αλλά δεν κάνουμε γυμναστική και πάλι μπορούμε να χάσουμε βάρος εφόσον οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι λιγότερες από αυτές που δαπανάμε.
Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι χωρίς γυμναστική θα χάσουμε και αρκετή μυϊκή μάζα με αποτέλεσμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να μη χάνουμε άλλο βάρος και επιπλέον θα είναι εύκολο να ξαναπάρουμε βάρος.

Το καλύτερο λοιπόν είναι να τα συνδυάσουμε γιατί κάνοντας γυμναστική και διατροφή ταυτόχρονα θα καταφέρουμε να χάσουμε περισσότερο λίπος, να διατηρήσουμε το μεταβολισμό μας σε καλά επίπεδα και θα είναι πιο εύκολο να συντηρήσουμε την απώλεια του βάρους.

Πηνελόπη Δουβόγιαννη

Πηνελόπη Δουβόγιαννη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.