Πόνος στον αγκώνα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Facebooktwitterpinterest

Ο πόνος στον αγκώνα αποτελεί πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο αγκώνας είναι μια «πολύπλοκη» άρθρωση που τη χρησιμοποιούμε μέσα στην ημέρα με διάφορους τρόπους.
Όπως κάθε άρθρωση αποτελείται από οστά, χόνδρους, συνδέσμους, μία μικρή ποσότητα υγρού, περιβάλλεται από σημαντικά νεύρα και αγγεία, ενώ οι κινήσεις του αγκώνα πραγματοποιούνται από τους μύες και τους τένοντες.

Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κινήσεις, όπως το να τραβάμε ή να σπρώχνουμε, να κάνουμε περιστροφή του αντιβραχίου ή να σηκώνουμε αντικείμενα, ενώ είναι η κύρια άρθρωση για τις καθημερινές δραστηριότητες όπως η σίτιση, και η προσωπική υγιεινή. Αποτελεί λοιπόν μία άρθρωση που κατά τη διάρκεια της ημέρας “υπερλειτουργεί”.

Σε περίπτωση τραυματισμού, βλάβης ή φλεγμονής σε κάποια από τις παραπάνω ανατομικές δομές, προκαλούνται παθήσεις οι οποίες δημιουργούν πόνο στον αγκώνα.

Ποια είναι τα αίτια του πόνου στον αγκώνα;

Τα αίτια που μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο στον αγκώνα, ποικίλλουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος είναι αποτέλεσμα καταπόνησης λόγω υπερχρήσης σε καθημερινές ή αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον οι τραυματισμοί, τα κατάγματα, τα εξαρθρήματα και οι φλεγμονές στον αγκώνα, αποτελούν συχνές αιτίες πόνου.

Υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με παθήσεις του αγκώνα. Συγκεκριμένα, αθλήματα όπως το τένις, το βόλεϊ, το γκολφ και το μπέιζμπολ προκαλούν συχνότερα βλάβες στον αγκώνα, συγκριτικά με άλλα. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για πόνο στην περιοχή. Σε αυτές περιλαμβάνεται η δακτυλογράφηση και η κηπουρική και γενικά κάθε δραστηριότητα που απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του χεριού οι οποίες πιθανόν δεν προκαλούν συμπτώματα στην αρχή, στη συνέχεια όμως δημιουργούν πόνο και φλεγμονή του αγκώνα.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες πόνου στον αγκώνα περιλαμβάνουν:

  • Έσω επικονδυλίτιδα – Έξω επικονδυλίτιδα
  • Ωλένια νευρίτιδα
  • Ορογονοθυλακίτιδα αγκώνα – ωλεκράνου
  • Τενοντοπάθεια του τένοντα του δικεφάλου μυός
  • Σύνδρομο οπίσθιας πρόσκρουσης του αγκώνα
  • Κατάγματα αγκώνα
  • Αστάθεια αγκώνα (εξάρθρημα – υπεξάρθρημα)
  • Αρθρίτιδα αγκώνα

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Το κυριότερο και σημαντικότερο βήμα για να πραγματοποιηθεί η οριστική θεραπεία, είναι η σωστή διάγνωση και ενημέρωση του ασθενή. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, αφού η απόφαση για την θεραπεία ανήκει στον ίδιο και όχι στον ιατρό.

Πότε απευθυνόμαστε στον ορθοπαιδικό;

  • Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από διάστημα 1-2 εβδομάδων
  • Όταν ο πόνος είναι αποτέλεσμα τραυματισμού
  • Όταν ο πόνος είναι εξαρχής έντονος

Όταν ο πόνος συνοδεύεται από συμπτώματα όπως γενικότερη αδιαθεσία ή πυρετό, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας και πιθανότατα να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Γιώργος Φλεβαράκης ,
Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.