Παγωμένος ώμος – Συμφυτική θυλακίτιδα

Facebooktwitterpinterest

παγωμένος ώμος χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση του ώμου.

Ποια είναι τα αίτια;

Ο παγωμένος ώμος αποτελεί μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση κατά την οποία περιορίζεται τελείως ή μερικώς η κίνηση του ώμου. Η αιτιολογία του είναι άγνωστη. Mπορεί να συνδέεται με κάποιες άλλες παθήσεις (όπως διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, καρδιολογικά νοσήματα, νόσο Depuytren), ενώ παρουσιάζεται ξαφνικά ή μετά από ελαφρύ τραυματισμό. Συγκεκριμένα, ο μαλακός ιστός που περιβάλει την άρθρωση του ώμου σαν σακούλα, γνωστός ως θύλακος της άρθρωσης, χάνει την ελαστικότητά του, φλεγμαίνει, παχύνεται και ρικνώνεται προκαλώντας έντονο πόνο και περιορισμό της κίνησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η συγκεκριμένη συνήθως περνά από 3 φάσεις, ξεκινάει με έντονο πόνο, συνεχίζει με περιορισμό της κίνησης και καταλήγει στο στάδιο της λύσης των συμπτωμάτων με τον πόνο να έχει μειωθεί και την κίνηση να έχει επανέλθει  κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και δύο έτη.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

O κύριος τρόπος με τον οποίο γίνεται η διάγνωση είναι η κλινική εξέταση. Ο ιατρός θα συνεκτιμήσει το παθητικό εύρος κινητικότητας της άρθρωσης του ώμου με τα λοιπά συμπτώματα και το πλήρες ιστορικό. Πιθανόν να ζητηθεί από τον ασθενή ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία του ώμου με σκοπό να αποκλειστούν διάφορα άλλα προβλήματα.

Ποιο είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να διαρκέσει η πάθηση;

Αν δεν κάνουμε τίποτα, έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότεροι ασθενείς με παγωμένο ώμο βελτιώνονται ή θεραπεύονται σε δύο με τέσσερα χρόνια. Επειδή όμως ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης δυσχεραίνουν αρκετά την καθημερινότητα του ασθενούς, τις περισσότερες φορές χρειάζεται θεραπεία.

ώμος_παγωμένος

Ποια μέθοδος αντιμετώπισης ακολουθείται;

H θεραπεία που ακολουθείται μπορεί να είναι συντηρητική, όπως ήπια κινησιοθεραπεία – φυσικοθεραπεία και ενδαρθρικές εγχύσεις ή αρθροσκοπική λύση των συμφύσεων, η οποία ακολουθείται από φυσικοθεραπεία με ποσοστά επιτυχίας άνω του 95% στους 6 μήνες.

Μετεγχειρητική περίοδος:

Συνήθως ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για 24-48 ώρες, με σκοπό τον έλεγχο του πόνου για την άμεση έναρξη κινησιοθεραπείας. Η κίνηση του ώμου έχει επανέλθει σχεδόν στο φυσιολογικό άμεσα μετά το χειρουργείο. Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο ασθενής συνεχίζει με ειδικές ασκήσεις διατάσεων με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή και μπορεί να επανέλθει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες. Σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι να διατηρηθεί το εύρος κίνησης που έχει επιτευχθεί διεγχειρητικά κατά τη διάρκεια της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου ελέγχοντας ταυτόχρονα τον μετεγχειρητικό πόνο πάντα σε συνδυασμό με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη και στη συνέχεια να ενδυναμώσει το σύνολο των μυών της ωμικής ζώνης.

Γιώργος Φλεβαράκης ,
Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.