Γλυκιά ζωή

Facebooktwitterpinterest

Άνθρωποι με λίγο  «τσιμπημένο» σάκχαρο θεωρούνταν παλαιότερα «γλυκοαίματoι». Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι είναι υποψήφιοι να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο  Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Από αυτούς οι 500 χιλιάδες δεν το γνωρίζουν. Η διάγνωση μπορεί να τεθεί μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δυστυχώς ενώ είχαν χρόνια διαβήτη είτε δεν τον είχαν διαγνώσει είτε είχαν υποτιμήσει το αυξημένο σάκχαρο τους.

Μελέτες αναφέρουν ότι 4 στους 10 διαβητικούς εκδηλώνουν έμφραγμα χωρίς να αισθάνονται πόνο και έτσι δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο για να γίνει η διάγνωση.
Όσοι εξ αυτών επιβιώσουν εξακολουθούν να καπνίζουν, να διάγουν καθιστική ζωή και να καταναλώνουν τροφών πλούσιες σε λιπαρά και αλάτι.

Ο διαβήτης είναι η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού των ποδιών. Οι πάσχοντες από διαβήτη είναι 15 έως 40 φορές πιθανότερο να «χάσουν» το πόδι τους ή μέρος αυτού.

Πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις δυνατότητες της σύγχρονης ιατρικής για την ρύθμιση του διαβήτη. ΟΜΩΣ όπως είπε ο Ιπποκράτης πριν 2.500 χρόνια «κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν». Το 50% των παχύσαρκων διαβητικών ΔΕΝ  θα είχαν τη νόσο αν είχαν μειώσει το σωματικό τους βάρος με γυμναστική.

Κάθε επιπλέον κιλό αυξάνει 5% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ η αλλαγή της διατροφής και η ήπια άσκηση μειώνουν τον κίνδυνο κατά 60%.

Εσείς λοιπόν τι θα διαλέγατε? Πρόληψη ή θεραπεία?

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.