Hangover, η επόμενη ημέρα!

Facebooktwitterpinterest

Στην βιβλιογραφία καταγράφονται πολλές θετικές και αρνητικές συνέπειες που έχει η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί περιέχει φυτοχημικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνδέεται με κινδύνους για την υγεία που εκδηλώνονται είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προσφέρει ευφορία στον οργανισμό άμεσα, ωστόσο τα προϊόντα της αλκοόλης την επόμενη ημέρα συνδέονται με πόνο στην κοιλιά, πονοκέφαλο, ναυτία, κόπωση, διάρροια (hangover). Κάποιες λύσεις για όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του λεγόμενου hangover δίνονται παρακάτω.

  • Αρχικά, είναι απαραίτητη η κατανάλωση άφθονου νερού, αφού οργανισμός χρειάζεται ενυδάτωση.
    Η κατανάλωση νερού αραιώνει τη συγκέντρωση αλκοόλης στο αίμα και βοηθά στην απομάκρυνσή της μέσω της διούρησης . Επιπλέον, η αλκοόλη προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και γενικά των ανόργανων συστατικών του σώματος. Το νερό ενυδατώνει και βοηθά στην επαναφορά της ισορροπίας.
  • Ο καφές και το πράσινο τσάι βοηθούν να απομακρυνθούν οι αρνητικές επιδράσεις του οινοπνεύματος.
    Πιο συγκεκριμένα, η καφεΐνη (τεΐνη) που περιέχεται σε αυτά έχει διουρητική δράση έτσι συμβάλει στην απομάκρυνση της αλκοόλης. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες), οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργήθηκαν από το μεταβολισμό της αλκοόλης.
  • Ψωμί με μέλι είναι ιδανικό πρωινό ύστερα από αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος. Αποτελείται από απλούς υδατάνθρακες που ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα (μειώνουν την υπογλυκαιμία) και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Επιπλέον, η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι βοηθά στη διάσπαση των βλαβερών προϊόντων της αλκοόλης. Ακόμη, με το συνδυασμό αυτό παρέχεται κάλιο και νάτριο στον οργανισμό που βοηθούν να επανέλθει η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.
  • Φρούτα, δημητριακά, ψωμί, μακαρόνια είναι υδατανθρακούχα τρόφιμα και περιέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμό ύστερα από μέθη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι οι αρνητικές συνέπειες εκδηλώνονται μόνο με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος. Συνεπώς, η λύση είναι η λογική και περιορισμένη χρήση (Μέτρον άριστον), ώστε να διασφαλίζεται η υγεία του ανθρώπου.

Στέλλα Φιλίππου,
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.