Σωστός ύπνος και σωστή διατροφή ο συνδυασμός για καλή υγεία

Facebooktwitterpinterest

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο… θρεπτικός είναι ο ύπνος σας; Κι όμως, η διάρκεια του ύπνου αποδεικνύεται πως δεν είναι άσχετη με την πρόσληψη διαφόρων διατροφικών συστατικών, γι’ αυτό και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τη σωματική και ψυχική υγεία μας!
Η μικρή διάρκεια του ύπνου συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ψυχιατρικές ασθένειες και ελλείμματα απόδοσης.

Αλλά και η μεγάλη διάρκεια ύπνου σχετίζεται επίσης με κακή σωματική και ψυχική υγεία. Ο ρόλος μιας υγιεινής διατροφής στην συνήθη διάρκεια του ύπνου αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό ένα ανεξερεύνητο μονοπάτι που συνδέει τον ύπνο και την υγεία.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Appetite» αξιολόγησε τις σχέσεις μεταξύ συνήθων παραμέτρων ύπνου και διατροφικών / θρεπτικών μεταβλητών, που λήφθηκαν μέσω της Έρευνας Εθνικής Υγείας και Εξέτασης Διατροφής (2007-2008).

Οι διάρκεια ύπνου διαχωρίστηκε στις εξής κατηγορίες: πολύ σύντομη (<5 ώρες), σύντομη (5-6 ώρες), κανονική (7-8 ώρες) και μακρά (9+ ώρες) και διερευνήθηκε κατά πόσο σχετίζεται με την πρόσληψη διαφόρων διατροφικών συστατικών.

Συνολικά, η πρόσληψη ενέργειας είχε διακύμανση ανάλογα με τη διάρκεια ύπνου. Η λιγότερη πρόσληψη ενέργειας διαπιστώθηκε στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ύπνου και στη μακρά διάρκεια του ύπνου, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας διαπιστώθηκε στην σύντομη διάρκεια ύπνου (5-6 ώρες). Η κανονική διάρκεια του ύπνου συνδέθηκε με την μεγαλύτερη ποικιλία κατανάλωσης τροφίμων.

Επίσης, βρέθηκαν συσχετισμοί μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και των κατηγοριών θρεπτικών ουσιών, με σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στη συνήθη διάρκεια ύπνου και πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Για παράδειγμα, ο πολύ σύντομος ύπνος συνδέθηκε με μειωμένη κατανάλωση πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Η κατανάλωση νερού συσχετίστηκε επίσης με τη διάρκεια του ύπνου. Για παράδειγμα, τα άτομα με κανονική διάρκεια ύπνου κατανάλωναν το περισσότερο νερό βρύσης σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες. Η πολύ σύντομη διάρκεια ύπνου συνδέθηκε με μειωμένη κατανάλωση νερού βρύσης, ενώ ο πολύ μακρύς ύπνος συσχετίστηκε με ελλειπή υγρασία.

Διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά βρέθηκε επίσης ότι επηρεάζουν τη διάρκεια ύπνου, όπως η μειωμένη πρόσληψη λυκοπενίου, θειαμίνης, φολικού οξέος, που συνδέθηκε με πολύ μικρή διάρκεια ύπνου (<5 ώρες). Μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου, σεληνίου συνδέθηκε με πολύ μικρή διάρκεια ύπνου. Το αλκοόλ βρέθηκε να συσχετίζεται με μακρά διάρκεια ύπνου, ενώ η πρόσληψη βιταμίνης C ήταν λιγότερη στους ανθρώπους με μικρή διάρκεια ύπνου (5-6 ώρες).

Συνολικά, πολλές μεταβλητές θρεπτικών συστατικών συνδέονται με τη μικρή ή μεγάλη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από τις διαφορές στην ποικιλία τροφίμων. Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αξιολογούν εάν οι συσχετισμοί αυτοί οφείλονται σε δυσλειτουργία της όρεξης, λόγω του μικρού ή μακρού ύπνου, ή εάν αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν φυσιολογικές επιπτώσεις στη ρύθμιση του ύπνου. Επιπλέον, αυτά τα στοιχεία μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνθετη σχέση μεταξύ δίαιτας και τον ύπνο και τον πιθανό ρόλο του ύπνου στην παχυσαρκία και καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Δρ. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος
Νευροφυσιολόγος
Μοριακός Βιολόγος
Γενετιστής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.